:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BUFFY THE VAMPIRE SLAYER - SEIZOEN 1
BUFFY THE VAMPIRE SLAYER - SEIZOEN 1
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-01-28

INLEIDING
Wat velen misschien niet weten is dat er in 1992 al een poging is ondernomen om Buffy op het witte doek te laten doorbreken, zonder evenwel het verhoopte succes. In de film speelden acteurs mee zoals Luke Perry, Donald Sutherland, Rutger Hauer en Kristy Swanson nam de rol van Buffy voor haar rekening. Gelukkig voor de echte fans zoals later zou blijken, had Fox het licht op groen gezet zodat Joss Whedon het verhaal voor televisie kon aanpassen. En met succes.

In Vlaanderen heeft de serie eveneens op televisie gelopen(vraag me niet welk kanaal), maar behalve de eerste twee afleveringen van het eerste seizoen heb ik de rest van de reeks niet bekeken. Ik ben dan ook geen televisiekijker, laat staan een liefhebber van dergelijke shows. Met als gevolg dat bij het bekijken van deze box duidelijk werd dat ik me er niet veel van herinnerde. Na 12 afleveringen had ik de smaak echter te pakken. Buffy The Vampire Slayer is een ontspannende en aangename serie met geestige dialogen en geslaagde humor. Of zou mijn interesse misschien te maken kunnen hebben met de bijna altijd sexy gekleede Buffy? We zullen er maar niet dieper op ingaan...

Tijdens de eerste aflevering leren we Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar) en haar moeder kennen die net van Los Angeles naar Sunnydale verhuist zijn nadat Buffy de gymzaal van haar vorige school platgebrand heeft om een vampierenplaag tegen te gaan. Maar al gauw zal blijken dat Sunnydale niet zo rustig is als op het eerste gezicht wel lijkt: dit stadje is de Hellemond, die weldra door de Meester zal worden geopend. Buffy staat echter niet alleen in haar strijd tegen de vampiers; haar 'Watcher' en tevens bibliothecaris Giles (Anthony Stewart Head) staat haar bij met raad en daad. Ze leert ook nieuwe vrienden kennen op school die samen met haar de strijd zullen aanbinden: Willow (Alyson Hannigan) en Xander (Nicholas Brendon) en achteraf ook Cordelia (Charisma Carpenter). En ten slotte is er de mysterieuze Angel (David Boreanaz) die Buffy waarschuwt voor aankomend gevaar.

Meteen is de toon gezet, heb je kennis gemaakt met de personages en kan de serie van start gaan, 12 afleveringen lang (men is ondertussen al aan het vijfde seizoen bezig).

EPISODES
De box bevat drie schijven met elk vier afleveringen, in totaal krijg je dus alle 12 afleveringen van het eerste seizoen:

1. Welcome To The Hellmouth
Buffy Summers, net ontslagen uit haar vorige school wegens het platbranden van de gymzaal, arriveert in Sunnydale High om met een schone lei te beginnen. Maar ook hier ontsnapt ze niet aan haar lot als vampierendoder.

2. The Harvest
Buffy komt opnieuw in actie, ditmaal tegen de Meester zelf, die de poorten van de hel opnieuw wil openen.

3. The Witch
Tijdens de repetities van de cheerleaders gebeuren er enkele ongelukken die wijzen in de richting van het bovennatuurlijke.

4. Teacher's Pet
Als de biologieleraar op mysterieuze wijze verdwijnt en vervangen wordt door Miss French, gebeuren er meer verdwijningen.

5. Never Kill A Boy On The First Date
Buffy heeft een afspraakje met een klasgenoot. Haar date wordt evenwel in de war gestuurd door een vampierencomplot.

6. The Pack
Als Xander en enkele klasgenoten terugkeren van de dierentuin, gedragen ze zich mysterieus en blijken ze bezeten te zijn door een of andere demoon.

7. Angel
Buffy leert eindelijk Angel beter kennen, ze voelt zich zelfs tot hem aangetrokken, totdat ze zijn gruwelijk verleden te weten komt.

8. I Robot, You Jane
Buffy en companen bekampen een machtige en duivelse demoon die sinds de middeleeuwen gevangen zit in een boek en nu ronddoolt in cyberspace.

9. The Puppet Show
Tijdens een talentenshow op school worden enkele deelnemers vermoord met de bedoeling hun organen te bemachtigen.

10. Nightmares
Een nachtmerrie die werkelijkheid wordt? Blijkbaar kan het. Maar als bij iedereen blijkt dat nachtmerries werkelijkheid worden, moeten Buffy en haar vrienden ervoor zorgen dat Sunnydale niet overspoeld wordt door allerlei monsters en creaturen.

11. Out Of Mind, Out Of Sight
Cordelia stelt zich zoals verwacht kandidaat voor de Meikoningin-verkiezing. Maar de weg naar de roem ligt bezaaid met hindernissen. Blijkbaar worden zij en haar vrienden tegengewerkt door bovennatuurlijke krachten.

12. Prophecy Girl
Giles vindt een oud boek, de Codex, waarin te lezen staat dat de Doders dood en het einde van de wereld nabij zijn. Buffy laat het hier niet bij en is vastbesloten terug te vechten.

BEELD EN GELUID
Het tere punt van deze dvd. Jammer, maar helaas niet veel aan te verhelpen. De beeldkwaliteit varieert van schijf tot schijf. Dat het beeld met momenten vrij donker is, stoort niet want dat zal wel de bedoeling zijn. Wel storend is dat er redelijk wat grain zichtbaar is, variërende van aflevering tot aflevering. En heel af en toe oogt het beeld wat onscherp en gedempt. 
De audiotrack is een Dolby Surround-mix en die klinkt vrij goed. Dialogen blijven helder en verstaanbaar, terwijl de surrounds op gepaste tijden goed worden gebruikt. Meer hadden we eerlijk gezegd ook niet verwacht.

EXTRA'S
Vooreerst moeten we Fox feliciteren met het originele en knap gemaakte ontwerp van de verpakking. Ze hebben er hun werk van gemaakt (en dat verdient een extra punt in onze kwotering). De dvd's zijn verpakt in een kartonnen doosje met daarin de eigenlijke box die openklapt in de vorm van een kruis. Binnenin bevindt zich eveneens een 28 pagina's tellende uitgebreide 'episode guide'. Let wel, deze episode guide zit niét in de Benelux-versie.

Naast dit boekje zijn er tal van andere extra's, verspreid over de drie schijven. Op de eerste disk staat er bij de eerste twee episodes (Welcome To The Hellmouth en The Harvest) een audiocommentaar door Joss Whedon. Om de een of andere reden verschijnen er Franse ondertitels bij zijn commentaar die we vreemd genoeg niet konden uitschakelen. Tevens kan je het originele script van de eerste twee afleveringen nalezen. De eerste schijf herbergt verder nog een kort interview met Joss Whedon en David Boreanaz, een trailer voor de serie en een screensaver voor de pc. Op de tweede schijf staat de muziekvideo "I Quit" door Hepburn en een fotogalerij. En op de derde schijf ten slotte kan je de biografieën van de hoofdrolspelers en Joss Whedon nalezen.

CONCLUSIE
Dat niet alleen films maar ook tv--series zich lenen om op dvd te worden geperst, wordt hier nogmaals bewezen. We kunnen dergelijke releases alleen maar toejuichen. Het beeld en het geluid stijgen jammer genoeg niet boven de middelmaat uit, maar ergens valt dat nog een beetje te begrijpen. Buffy The Vampire Slayer is een leuke, ontspannende serie met de nodige dosis humor.
coverStudio: Fox

Regie: Diversen
Met: Sarah Michelle Gellar, Alyson Hannigan, David Boreanaz, Nicholas Brendon, Charisma Carpenter, Anthony Stewart Head

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
1996

Leeftijd:
AL

Speelduur:
528 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5039036004497


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar Joss Whedon
• Interview met Joss Whedon en David Boreanaz
• Muziekvideo "I Quit"
• Cast-biografieën
• Pilot Script
• Trailer
• Fotogalerij
• Screensaver
• Boekje 28 pag.

Andere recente releases van deze maatschappij