:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DISAPPEARANCE OF ALICE CREED, THE
DISAPPEARANCE OF ALICE CREED, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2011-07-11
FILM
Minutieus hun slag voorbereidend en in één keer hun klantenkaart van de Brico vullend, richten Danny (Martin Compston) en Vic (Eddie Marsan) een gehuurde kamer in om hun slachtoffer, Alice Creed (Gemma Arterton) gegijzeld te houden achter gecapitonneerde muren. Ze hopen met de ontvoering van de miljardairsdochter de slag van hun leven te kunnen slaan, en allebei met een miljoen pond naar huis te wandelen. Alice is echter niet zomaar willekeurig als slachtoffer eruit gepikt: Danny is blijkbaar haar vriendje en haar ontvoering is de enige manier om pappie, die nogal op zijn centen blijkt te zitten, tot betaling aan te manen. Danny en Vic vertrouwen elkaar echter hoe langer hoe minder, en zelfs eenvoudige handelingen zoals Alice een plaspauze gunnen blijken oeverloos gecompliceerd. En het bedrag is natuurlijk zéér verleidelijk groot, wellicht groot genoeg om je maat te laten stikken en zelf met de inhoud van de kassa te gaan lopen...

Met slechts een zeer klein budget en maar welgeteld drie acteurs op de payroll is The Disappearance Of Alice Creed een film waarbij regisseur J. Blakeson uit het minimum aan middelen een maximum aan effect perst. Deze minimale aanpak komt een paar maanden na de Blu-rayrelease van Buried en heeft er een paar zaken mee gemeen. Zo ligt qua budget de film binnen het bereik van een eerstejaarsstudent aan de filmschool, dus het is verbazingwekkend dat nog niemand deze zeer rudimentaire puzzel voordien heeft trachten in elkaar te zetten. Deze soms zeer brutale thriller met Britse flair en een uiterst effectief acterende Gemma Arterton (Clash Of The Titans, Prince Of Persia), die zonder schroom méér dan alleen het achterste van haar tong laat zien, is beklemmend en stijlvol, maar de regisseur laat nog net een paar voor de hand liggende plottwists onaangeroerd om een perfecte gangsterthriller af te leveren; op bepaalde ogenblikken had ik wat meer scenarioingrepen genre Wild Things verwacht, die uiteindelijk maar niet kwamen. Uiteindelijk is over het scenario nagedacht, en heeft de regisseur zijn best gedaan om redelijk rechtlijnig zonder uitweidingen die niet ter zake doen zijn verhaal te vertellen. Door gebruik van een tamelijk smal spectrum aan decors lijkt het zelfs soms alsof je naar een toneelstuk zit te kijken. Een paar van de scènes maken echt indruk, zoals die waarin Alice een videoboodschap voor haar vader moet maken; wanneer die niet genoeg angst blijkt uit te stralen zetten de heren ontvoerders de camera even af, jagen vervolgens Alice op stuipen met het mes op de keel, en wanneer de camera weer draait moet Alice niet meer veinzen dat ze doodsbang is, maar parelt het angstzweet over haar voorhoofd. Dat soort psychologische spelletjes wordt ten top gedreven, zodat je af en toe vergeet dat het maar film is.

BEELD EN GELUID

De beeldkwaliteit van deze Disappearance Of Alice Creed is slecht. Goed, het is een donkere en geen vrolijke film, maar buiten het feit dat er blijkbaar om financiële reden weer geen double layer af kon, is het beeld vaak erg onderverzadigd, zit er méér grain in dan goed voor de film is, en in de donkere scènes zie je vierkante witte blokpatronen die er absoluut niet thuishoren. Kortom, de compressie van deze disk is ronduit slecht. Er zit ook ondermeer aliasing in de patronen van de gecapitonneerde muren, maar in verhouding lijkt dat zelfs een bijkomstigheid. De Engelse DTS-HD MA 5.1-track is redelijk in orde, maar ook hier moet je altijd in het achterhoofd houden dat het een low budget-productie is. De hoofdmoot van de film speelt zich in een geluiddichte kamer af, maar de atmosfeer daarvan, zoals het typische gedempte geluid, komt nergens echt geloofwaardig over. Af en toe gaat de subwoofer wel eens over voor die éne keer dat er eens een schot valt in de film. De dialogen zijn dan weer helder te verstaan, alhoewel er nogal flink dialect wordt gesproken.

EXTRA'S

Ook hier zou de enige logische uitkomst mogen zijn dat de verantwoordelijken voor deze release alleen nog maar buiten zouden mogen komen met een papieren zak over hun hoofd. Zeker voor een meer artistieke thriller zoals deze is wat randmateriaal ter duiding essentieel, en in tal van andere subregio's kan u dat materiaal dan ook vinden, alleen omdat toevallig één welbepaalde maatschappij voor de Benelux de rechten in handen heeft, en de politiek van die éne maatschappij is om zo goed koop mogelijke uitgaven uit te geven die maar nét aan de minimumvereisten doen, vallen we hier uit de boot. De drie reclametrailers die verplicht worden opgelepeld aan het begin van de film reken we bezwaarlijk als een extra aan.

CONCLUSIE

The Disappearance Of Alice Creed moet in de eerste plaats het acteertalent dat Gemma Arterton in huis heeft etaleren, die daarmee bewijst dat ze ook wel andere rollen aankan dan prettig snoetje in een spektakelfilm. De disk zelf is door Dutch FilmWorks danig mismeesterd.coverStudio: Dutch FilmWorks

Regie: J. Blakeson
Met: Gemma Arterton, Martin Compston, Eddie Marsan

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
4/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
12

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8715664087565


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij