:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> INDIAN DOCTOR, THE - SEIZOEN 1
INDIAN DOCTOR, THE - SEIZOEN 1
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2011-09-11
TV-SERIE
Kamini Sharma had zich haar toekomst in Engeland, samen met haar echtgenoot en huisarts Perm Sharma, heel anders voorgesteld toen ze ingingen op de wervingscampagne van de Britse overheid in Dehli, India, want in plaats van in Londen komt het echtpaar in een mijnwerkersdorpje in Wales terecht, waar de gebruiken en gewoonten meer overeenkomsten vertonen met die op het Indiase platteland dan met die in een wereldstad als Dehli of Bombay. Kamini stuurt meteen na aankomst een hooggeplaatste vriend van haar vader in Londen een telegram om de onmiddellijke overplaatsing van haar man naar een praktijk in de Engelse hoofdstad te regelen, maar Perm vindt de omgeving mooi en wil het nieuwe avontuur een kans geven. Veel tijd om na te denken krijgt hij niet, want de inwoners die nog nooit eerder een Indiër in hun dorp mochten verwelkomen, drummen samen in z’n wachtkamer om de nieuwe dokter te bekijken. Maar niet iedereen in het dorp is in z’n nopjes met de nieuwe aanwinst ter vervanging van de eerder overleden dorpshuisarts. Nogal wat mijnwerkers vinden dat een Welshman in hun dorp thuishoort, geen Engelsman en zeker geen Indiër, want wat weet die van steenkoolmijnen af? Perm Sharma weet niet alleen niets van mijnontginning af, hij heeft ook moeite met het Engels van zijn nieuwe buren, want die ratelen vooral Welsh en hun metaforisch taalgebruik leidt tot een spraakverwarring zoals hij die nog nooit eerder mee heeft gemaakt. Maar bij de vrouwen ligt hij goed: hij is niet alleen aantrekkelijk, maar ook zeer charmant en allervriendelijkst, wat ze verwarren met zijn aangeboren zin voor beleefdheid en z’n totale verbazing over de exotische wereld die weleens voor heel lange tijd z’n nieuwe thuis kon worden.
 
 
Ondertussen regelt z’n vrouw Kamini een sollicitatiegesprek in Londen en ze drukt Perm op het hart dat hij alleen maar even hoeft te bellen, want dat de zaak zo goed als rond is. Zij kijkt in elk geval reikhalzend uit naar hun verhuizing en naar het bruisende Londen waar ze naar het theater en de opera kan, want als dochter van een rijke Indiase familie, gewend aan een paleis met veel bedienden en zelf niet in staat om de eenvoudigste maaltijden te bereiden, is de Britse hoofdstad veel meer haar natuurlijke habitat dan een godvergeten dorp in Wales waar men haar argwanend bekijkt en zelfs hautaine noemt (wat niet helemaal naast de kwestie is, overigens). Perm Sharma, opgeleid aan de beste Indiase universiteit en een tijdlang werkzaam in het beste ziekenhuis van Dehli, beseft evenwel dat er in z’n nieuwe woonplaats veel werk aan de winkel is, dat men hem nodig heeft, ook al is de argwaan niet weggenomen en willen niet alle dorpelingen van zijn diensten gebruik maken omdat hij geen Welshman is, doch veel meer nog omdat hij een donkere huidskleur heeft en een soort voornaam Engels praat waardoor jij nooit één van hen kan zijn.
 
 
Als Karmini beseft dat Perm niet naar Londen heeft gebeld en de job aan een andere kandidaat is beloofd, is ze razend, niet alleen omdat haar plannen in rook opgaan, maar ook omdat ze zich eenzaam voelt, omdat ze haar moeder mist en omdat ze als intelligente vrouw niemand heeft om mee te praten behalve Perm, maar die is vaak in z’n dokterspraktijk of onderweg en over hun overleden dochtertje Rani heeft hij sinds hun aankomst met geen woord meer gerept. Een niet voorziene confrontatie met een jongetje van twaalf dat hun woonhuis binnendringt op zoek naar het dagboek van Perms voorganger dokter Elwyn en een aanrijding met de plaatselijke politiechef over de gestolen auto van de opzichter van de enige steenkoolmijn, ze zuigen Karmini evenwel naar het centrum van de dorpspolitiek en net zoals haar echtgenoot, de nieuwe dokter, neemt ze het beetje bij beetje op voor degenen die het slachtoffer zijn van een fout beleid en verzet ze zich tegen het machtsmisbruik van de enige werkgever in het dorp: de steenkoolmijneigenaar.
 
 
The Indian Doctor is een nieuwe (voorlopig) vijfdelige BBC-serie over het wel en wee van een Indiase arts en z’n jonge vrouw in een dorp in Wales, twee intellectuelen die hun verhuizing naar het beschaafde Engeland als een volgende stap in hun succesvolle bestaan ervaren, maar die uiteindelijk van de regen in de drop terechtkomen, althans volgens Karmini Sharma, de dochter van vooraanstaand Indiërs, die goede betrekking onderhoudt met Lord Mountbattan, de zgn. laatste onderkoning van Indië die in 1947 door Clement Attlee (Labour eerste minister) aangesteld werd om Brits-Indië te begeleiden op weg naar onafhankelijkheid. The Indian Doctor is m.a.w. een serie over de Clash of Civilizations waarin ons westerlingen een spiegel voorgehouden wordt, want van Derdewereldmensen verwachten we niet meteen dat ze beter opgeleid zijn en cultureel op een hoger niveau staan. Maar dat is hier dus wel het geval en bovendien is de afstand tot de gemiddelde inwoner van het Welshe dorp zo groot, dat er niet alleen sprake is van een bijna onoverbrugbare cultuurkloof, doch ook van lichtjes beschamende en surrealistische situaties die resulteren in een zelden geëvenaarde grappigheid. In combinatie met een spervuur van goed gemikte oneliners en prachtige acteerprestaties – met in eerste linie de Brits-Indische acteur en tv-ster Sanjeev Bashkar als Prem en de vooral in India populaire Ayesha Dhakar als zijn echtgenote Kamini – resulteert dat in een onderhoudende, humorvolle en warme confrontatie tussen twee werelden, waarbij vooral de nieuwkomers op de gunst van de kijker mogen rekenen, maar waarbij ook verschillende karakters uit de Engelse cast (Naomi Everson als Prems secretaresse Gina Nicolli, Mali Harris als de aantrekkelijk weduwe Megan Evans) beslist op uw sympathie kunnen rekenen.
 
 
Het verhaal speelt zich grotendeels af in de praktijk van de dokter, in de woonkamer van het echtpaar Sharma, in de pub, in de winkel van de buurvrouw of gewoon op straat. Van de steenkoolmijnen krijgt u niet zo veel te zien, behalve de zwarte gezichten van de mijnwerkers op weg naar huis na een lange werkdag. Maar dat betekent niet dat de sociale context verwaarloosd wordt, want anno 1963 was de sluiting van de steenkoolmijnen al een heet hangijzer in de Engelse politiek en de Britse maatschappij. Uiteindelijk zou Margaret Thatcher de knoop definitief doorhakken met tienduizenden werkloze mijnwerkers tot gevolg. In The Indian Doctor is het de erbarmelijke gezondheid van soms nog vrij jonge mijnwerkers die de aandacht trekt van Perm Sharma, maar de mijneigenaren wijzen hem erop dat er een sociaal bloedbad volgt als hij in navolging van z’n overleden voorganger beslist om de kat de bel aan te binden, want bij de minste twijfel over de rentabiliteit van de mijn zullen de aandeelhouders geen moment aarzelen om de boel dicht te gooien. Voor de rest is het vooral het echtelijke conflict tussen Perm en zijn vrouw over Karmini’s eis om naar Londen te verkassen dat voor vuurwerk zorgt in deze serie, naast uiteraard de gebruikelijk roddeltantes en stokers die voor zoveel mogelijk onrust en verwarring zorgen in een poging er zelf beter van te worden.
 
 
BEELD EN GELUID
The Indian Doctor is opgenomen tussen de eeuwig groene hellingen van Wales, maar ook de rest van het kleurenpalet is eerder fel, met opvallende gelen en blauwen en flink wat aangezette tinten voor de interieurs en de kleren van de hoofdacteurs. Het zal u verbazen, maar deze keuze accentueert uiteindelijk het verschil tussen de dokter en zijn echtgenote en de Welshmen, want hun donkere huidskleur en ravenzwarte haren worden er door beklemtoond. Deze in opdracht van de BBC gedraaide serie is voor de rest zo goed als perfect qua beeldkwaliteit met zeer veel detail in bijv. de geheime grot van het jongetje Dan en prachtige grijze achtergronden voor de mijntorens. De soundtrack wordt aangevoerd door een opvallend instrumentaaltje dat eindeloos door het hoofd blijft spoken en de stemmen klinken goed, waardoor het Engels van de Indiërs en dat van de Welshmen mooi met elkaar contrasteren. Af en toe gebruiken de personages ook Welsh, wat de authenticiteit ten goede komt.
 
 
EXTRA’S
Geen
 
CONCLUSIE                               
Afgaande op de vele cliffhangers op het einde van aflevering 5 van deze serie, mogen we ons ten laatste volgend jaar aan een vervolg verwachten. Dit is een serie in de stijl van Lark Rise To Candleford (2008-2010) en Cranford (2007-2009), want The Indian Doctor hanteert een gelijksoortige formule en speelt zich af in een rurale omgeving anno 1963, waardoor het de benaming kostuumdrama duidelijk verdient. Liefhebbers van het genre zijn gewaarschuwd!
 

 cover
Studio: B-Motion

Regie: Deep Sehgal, Tom Ware
Met: Senjeev Bhaskar, Ayesha Dharker, Mark Williams, Naomi Everson, Ifan Huw Dafydd, Beth Robert, Alexander Vlahos, Mali Harries, Erica Eirian, Jacob Oakley, James Morgan

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
AL

Speelduur:
225 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717306272278


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij