:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MICHAEL NYMAN
MICHAEL NYMAN
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2011-09-28
BOX
Ter gelegenheid van z’n tienjarig bestaan gooit het Leipziger dvd-label Arthaus Musik een aantal opmerkelijke documentaires en live-opnamen op de markt uit z’n inmiddels indrukwekkende catalogus. De dvd-box Michael Nyman bevat twee dvd’s, allebei gewijd aan de Engelse componist, fotograaf en filmmaker. Het gaat om een documentaire portret en een live-opname uit 2009.
 

 
Michael Nyman – Composer In Progress (2010)
De Londense componist Michael Nyman geniet bekendheid wegens z’n soundtrack voor Peter Greenaways The Draughtman’s Contract (1982), maar hij scoorde een internationale hit met z’n filmmuziek voor Jane Campions The Piano (1992), de beste verkochte soundtrack ooit. De composities van Nyman zijn in beide films zeer opvallend aanwezig, niet als achtergrondmuziekjes, maar als essentieel onderdeel voor het bepalen van sfeer en toon van wat de toeschouwer op het witte doek te zien krijgt. Schaamteloos en moedig noemde de kritiek z’n soundtracks destijds wegens het gebruik van diverse muzikale stijlen in combinatie met composities waarin de Engelsman onbekommerd citeert en recyclet uit het werk van de klassieke meesters, met een voorliefde voor Mozart, Purcell en Haendel, wier melodieën, harmonieën en ritmes hij demonteert om de onderdelen vervolgens via repetitie en minimalisme als nieuwe muziek de wereld in te sturen.
 
De volledige bespreking van Michael Nyman – Composer In Progress kan u hier lezen.
 
 
 
 
Michael Nyman In Concert (2010)
In Michael Nyman In Concert ziet u de Engelse componist en musicus live aan het werk met de Michael Nyman Band tijdens een concert in Studio Halle (voormalige DDR) op 22 oktober 2009 ter gelegenheid van de première van zijn meest recente productie The Musicologist Score. Het werk is gebaseerd op een aria van barokcomponist Georg Friedrich Haendel en dat komt goed uit, want die zag in 1685 in Halle het daglicht, een week eerder dan zijn beroemde tijdgenoot Johann Sebastian Bach uit Eisenach. Nyman schreef The Musicologist Score in opdracht van de BBC ter gelegenheid van zijn allereerste optreden op de BBC-Proms, ’s wereld grootste klassiekemuziekfestival dat elk jaar tussen half juli en half september in Londen georganiseerd wordt en dat in 2009 in het teken stond van 250 jaar Haendel (overleden in 1759).
 
De volledige bespreking van Michael Nyman In Concert kan u hier lezen.
 
BEELD EN GELUID
Zie individuele films.
 
EXTRA’S
Zie individuele films.
 
CONCLUSIE                               
Met de dvd-box Michael Nyman haalt u een prima stel films in huis over deze Engelse componist die tot de top in het genre behoort. In Composer in Progress maakt regisseur Silvia Beck een inzichtelijk en interessant portret van Nyman als filmmuziekcomponist en allround kunstenaar, in Nyman In Concert zit u op de eerste rij tijdens het concert van The Michael Nyman Band in Studio Halle op 22 oktober 2009.cover
Studio: Arthaus Musik

Regie: Silvia Beck,Volker Striemer
Met: Michael Nyman, Steve Reich, Volker Schlöndorff, Michael Nyman Band

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
0

Genre:
Documentaire

Versie:
Duitsland

Jaar:
2010

Leeftijd:
0

Speelduur:
138 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
807180152692


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch NTSC

Geluid:
DTS 5.1
Dolby Digital 5.1
PCM Stereo 2.0Ondertitels:
Duits, Frans, Spaans, Italiaans
Extra's:
• Geen