:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MICHAEL NYMAN - IN CONCERT
MICHAEL NYMAN - IN CONCERT
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2011-09-16
CONCERTFILM
In Michael Nyman in Concert ziet u de Engelse componist en musicus live aan het werk met de Michael Nyman Band tijdens een concert in Studio Halle op 22 oktober 2009 ter gelegenheid van de première van zijn meest recente productie The Musicologist Score. Het werk is gebaseerd op een aria van barokcomponist Georg Friedrich Haendel en dat komt goed uit, want die zag in 1685 in Halle (voormalige DDR) het daglicht, een week eerder dan zijn beroemde tijdgenoot Johann Sebastian Bach uit Eisenach. Nyman schreef The Musicologist Score in opdracht van de BBC ter gelegenheid van zijn allereerste optreden op de BBC-Proms, ’s wereld grootste klassiekemuziekfestival dat elk jaar tussen half juli en half september in Londen georganiseerd wordt en dat in 2009 in het teken stond van 250 jaar Haendel (overleden in 1759).
 
 
Michael Nyman trok in 1982 de aandacht met zijn soundtrack voor The Draughtman’s Contract van regisseur Peter Greenaway met wie hij vervolgens samenwerkte voor A Zed And Two Noughts (1986), Drowning By Numbers (1988), The Cook, The Thief, His Wife & her Lover (1989) en Prospero’s Book (1991), maar pas met de soundtrack voor The Piano van regisseur Jane Campion oogstte hij z’n eerste grote internationale succes. Sindsdien behoort hij tot het prominente clubje van filmcomponisten waartoe ook de Amerikaan Philip Glass wordt gerekend en met wiens werk z’n composities een zekere overeenkomst vertonen in zake ritme en welluidendheid. Maar terwijl Glass zich consequent aan z’n repetitieve stijl houdt, heeft Michael Nyman sinds The Piano z’n bakens verzet, andere muzikale horizonten opgezocht en zich geprofileerd als fotograaf en filmmaker.
 
Als componist citeert Nyman graag uit het werk van grote voorgangers uit het verleden. Zo grasduinde hij voor de soundtrack van The Draughtman’s Contract overvloedig in het werk van de Engels 17de-eeuwse barokcomponist Henry Purcell (The Fairy Queen), voor A Zed & Two Noughts liet hij zich inspireren door het Requiem van de Oostenrijkse componist Heinrich Ignaz Franz Biber (1644-1704) en voor Drowning By Numbers parafraseerde hij werk van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Maar dat betekent niet dat Nyman een slaafse kopiist zou zijn, want nadat hij de harmonieën en ritmes van z’n illustere voorbeelden gedemonteerd heeft, componeert hij met die bouwstenen nieuwe muziek die perfect in z’n eigen repetitieve en ritmische stijl past. De combinatie van violen en koper zorgt bovendien voor een uniek en herkenbaar geluid en uit z’n joodse milieu heeft Nyman de voorliefde voor de klarinet overgehouden waardoor elementen uit de Klezmer-muziek van z’n Poolse voorouders haast voortdurend de aandacht trekken.
 
 
In Halle brengt de Michael Nyman Band een brede keuze uit de filmmuziek van de componist. De aftrap wordt gegeven met twee composities uit The Draughtman’s Contract en twee uit A Zed & Two Noughts, heftige en snelle stukken die het uithoudingsvermogen van de bandleden op de proef stellen. Vervolgens kiest Nyman voor een viertal rustige composities uit de soundtracks van Wonderland (Michael Winterbottom, 1999) en The End Of The Affair (Neil Jordan, 1999) om het tempo weer op te drijven met werk uit The Ogre en Prospero’s Book. The Musicologist Score (2009), een werk van meer dan 20 minuten, behoort tot de beste stukken uit het concert in Halle, want het bewijst Nymans meesterschap inzake klassieke compositie. Nadien is er nog ruimte voor twee composities uit de soundtrack van Drowning by Numbers, eentje uit de soundtrack van Making A Splash en ter afsluiting krijgt u nog een streepje Mozart in In Re Don Giovanni.
 

 
 
PLAYLIST
01. Chasing Sheep is Best Left to Shepherds
02. An Eye for Optical Theory
03. Prawn Watching
04. Time Lapse
05. Nadia
06. Molly
07. Diary of Hate
08. Diary of Love
09. Against Constancy
10. Come onto these Yellow Sands
11. Miranda
12. The Musicologist Scores
13. Wheelbarrow Walk
14. Knowing the Ropes
15. Water Dances
16. In Re Don Giovanni
 
 
BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van deze liveopname is zo goed als technisch mogelijk met een diep zwartniveau en natuurlijke kleuren. Het geluid kan u naar believen in stereo, Dolby Digital 5.1 of DTS beluisteren, waarbij de achterste boxen in beide laatste gevallen voor een mooi surroundeffect zorgen. Het verschil tussen 5.1 en DTS is eerder gering.
 
EXTRA’S
Andere Trailers, o.a. voor de opera Satyagraha van Phlip Glass en een muzikaal portret van jazzmuzikant Joe Zawinul.
 
CONCLUSIE                               
De Michael Nyman Band live aan het werk zien is een unieke ervaring en voor wie de kans nog nooit kreeg is er nu deze Arthaus Musik-dvd met oud en recenter werk vanuit Studio Halle in oktober 2009.cover
Studio: Arthaus Musik

Regie: Volker Striemer
Met: Michael Nyman, Michael Nyman Band

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
0

Genre:
Muziek

Versie:
Duitsland

Jaar:
2010

Leeftijd:
AL

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8 0728014879 4


Beeldformaat:
1.85:1 NTSC

Geluid:
DTS 5.1
Dolby Digital 5.1
PCM Stereo 2.0


Ondertitels:
geen
Extra's:
• Andere trailers

Andere recente releases van deze maatschappij