:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ADJUSTMENT BUREAU, THE
ADJUSTMENT BUREAU, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-09-16
FILM
Hebben we onze toekomst zelf in handen of wordt ons leven bepaald door het lot?

David Norris is een jong, ambitieus politicus. Hij strijdt mee om de begeerde titel van senator in de staat New York en alles wijst erop dat David een aanzienlijke kans maakt om de verkiezing te winnen. Zijn moeilijke jeugd - hij verloor al op jonge leeftijd zijn ouders en broer - heeft van hem een echte vechter gemaakt en hij wil alles doen om het te maken. Zijn impulsieve aard zorgt ervoor dat hij geregeld in de problemen komt, maar toch slaagt hij er achteraf telkens weer in om op te staan. Tot vlak voor de eigenlijke verkiezingen foto's van David in de krant verschijnen waarin hij zijn broek afsteekt op één of ander feestje. Voor de kiezers is deze misstap de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen en David wordt op de valreep verslagen. Hij trekt zich terug in de herentoiletten om zijn speech voor te bereiden en maakt daar kennis met een aparte, vlotte, jonge vrouw.  Zij was zich aan het verschuilen voor de bewaking na een mislukte wedding crash. De vonk springt meteen over en zij inspireert David tot een speech die zijn populariteit meteen weer de hoogte injaagt. Jammer genoeg vertrekt ze voor David de kans krijgt iets over haar te weten te komen.

Een aantal jaren later is David opnieuw in de running voor de senaatsverkiezingen. Hoewel hij sinds de avond van zijn vorige nederlaag niets meer gehoord of gezien heeft van de mysterieuze vrouw kan hij haar niet vergeten. En dan gebeurt het onwaarschijnlijke: hij ziet haar opnieuw in de bus op weg naar zijn werk. Vastbesloten om Elise niet meer kwijt te spelen, vraagt hij haar telefoonnummer. Maar vanaf dat moment verandert Davids hele leven. Het wordt duidelijk dat hij gevolgd wordt door een aantal mannen die het koste wat het kost willen vermijden dat hij en Elise elkaar nog zien. Zonder het beseffen krijgt David meer te zien dan hij zou mogen zien. Hij wordt door de mannen van The Adjustment Bureau meegenomen. Een van hen legt hem de regels van het spel uit: voor iedereen is er een bepaalde levenswandel voorzien. Ieders lot maakt deel uit van een groots plan dat "de Voorzitter" uitgetekend heeft en dat moet worden gevolgd. Hun taak is ervoor te zorgen dat niemand van dat plan afwijkt en als dat toch gebeurt, in te grijpen. Het grote plan houdt in dat er voor David een grote toekomst is weggelegd, maar wel zonder Elise. Hoe aanlokkelijk dat beeld ook mag lijken, toch beseft David dat hij Elise belangrijker vindt.

Ondanks alle waarschuwingen blijft hij volop voor Elise kiezen, tot ze aan haar toekomst raken. Voor Elise is een glorieuze danscarrière weggelegd, maar de mannen van het adjustment bureau maken duidelijk dat ze deze dromen kan opbergen als David blijft weigeren met hen mee te werken. David zwicht voor dat ultieme argument en verdwijnt uit Elises leven. Wanneer hij enige tijd later in de krant leest dat Elise trouwt, beseft hij dat hij nog maar weinig tijd heeft om iets aan hun toekomst te veranderen. Samen met Elise wil hij hun lot in eigen hand nemen.

The Adjustment Bureau is de eerste film van regisseur George Nolfi. Eerder werkte hij al mee als schrijver aan films als The Bourne Ultimatum en Ocean's Twelve. Hoewel het onderwerp van de film vrij filosofisch of zelfs theologisch klinkt, is het toch in de eerste plaats een sciencefictionthriller geworden. In de hoofdrollen zien we Matt Damon en Emily Blunt die beiden erg degelijk werk leveren.

BEELD EN GELUID
We hebben jammer genoeg moeten vaststellen dat de beeldkwaliteit van deze film zeer pover is. Zeker voor een Blu-ray is er veel te veel ruis in de beelden. Op de achtergrond is het beeld allesbehalve helder. We hebben al dvd's gezien waarin de beeldkwaliteit beter is en dat is toch niet de bedoeling. Het geluid is daarentegen wel degelijk. De 5.1-audiotrack is eerder subtiel aanwezig. De dialogen zijn duidelijk en helder.

EXTRA'S
Op deze Blu-ray vinden we eerst een aantal Deleted en verlengde scènes. De 6 scènes duren samen bijna 7 minuten en zijn ondertiteld. Door New York springen (7:36) zoomt in op het gebruik van de speciale doorgangen - de deuren - doorheen New York. Via speciale visuele effecten heeft men geprobeerd verschillende locaties naadloos met elkaar te verbinden, wat overigens vrij mooi gelukt is. In Voorbestemd (4:51) krijgen we wat meer uitleg over het centrale thema van de film. Matt Damon, Emily Blunt en regisseur George Nolfi geven hun visie op de film. Last but not least vinden we een 7 minuten durend filmpje Elise worden. Hierin vertelt Emily Blunt over de keiharde training die ze gevolgd heeft om zich in een mum van tijd te kunnen omtoveren tot danseres. De dansscènes in The Adjustment Bureau komen heel natuurlijk over en het is bijna ongelofelijk dat Emily Blunt voor deze film geen danservaring had.

CONCLUSIE
Is The Adjustment Bureau een echte topper? Niet meteen, en al zeker niet op technisch vlak, maar toch heeft de film ons niet verveeld.


coverStudio: Universal

Regie: George Nolfi
Met: Matt Damon, Emily Blunt, Anthony Mackie

Film:
7,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
4/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
9

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582787979


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA  5.1
Frans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Italiaans DTS 5.1
Japans DTS 5.1Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Deens, Duits, IJslands, Italiaans, Noors, Portugees, Fins, Zweeds, Grieks, Japans, Chinees, Koreaans
Extra's:
• Deleted en verlengde scènes
• Door New York springen
• Voorbestemd
• Elise worden
• Filmcommentaar van schrijver/regisseur George Nolfi

Andere recente releases van deze maatschappij