:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MEMENTO
MEMENTO (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2011-09-22
FILM
Verzekeringsagent Leonard Shelby (Guy Pearce) is vastberaden op een missie om de moordenaar van zijn vrouw om te leggen. Bij de roofoverval waarbij zij verkracht en vermoord werd, is hij gewond aan het hoofd en Shelby heeft er een hersentrauma aan overgehouden. Zijn kortetermijngeheugen is defect: al wat vóór de overval gebeurde, herinnert hij zich nog, en al wat laten we zeggen de afgelopen minuut gebeurde ook nog, maar daartussen is het één grote blank. Leonard maakt nota's en briefjes over wie hij mag vertrouwen en wie niet, en hij gaat zelfs zo ver dat hij de essentiële aanwijzingen omtrent de identiteit van de moordenaar van zijn vrouw op zijn lijf laat tatoeëren. Ons wandelend post-it note'je wordt echter door allerlei lieden van bedenkelijke reputatie aan de lopende band misbruikt omwille van zijn mentale handicap.

Christopher Nolan zette zichzelf in 2000 duidelijk op de kaart met als handelsmerk zijn niet-lineaire vertelstructuur, die hij nog zou verfijnen in films als The Prestige en Inception. Hij baseerde zich daarbij op een kortverhaal van zijn broer Jonathan. De unieke perceptie die je aan deze film overhoudt is dat het verhaal achterstevoren wordt verteld, feitelijk door de ogen van het hoofdpersonage, waardoor je de elementen van de plot maar mondjesmaat aangereikt krijgt. Memento was geen echt commercieel succes,maar werd vooral op dvd een culthit. De complexiteit van de plot maakt het echter bijna onvermijdelijk dat er inhoudelijk een paar schoonheidsfoutjes in zitten.

Aangezien het einde van de film in het begin komt, hadden we de twist ending al bij aanvang moeten zien aankomen. En inderdaad, Leonard schiet zijn collega Teddy (Joe Pantoliano) dood die hij ervan verdenkt de moordenaar van zijn vrouw te zijn. Maar de twijfels beginnen als de film vordert: was Teddy wel de moordenaar? Is hij gewoon niet het slachtoffer van de verwarring die ontstaan is nadat iedereen probeert de mentaal instabiele Leonard voor zijn karretje te spannen? Dit en andere vragen maken dat het einde (of het begin???) van de film voor veel interpretatie vatbaar is, waarbij er dan traditioneel weer een kamp van believers en één van non-believers recht tegenover elkaar staan. Nolans staat stijf van de geniale ideeën, maar kon in zijn debuutfilm blijkbaar nog geen duidelijk orgelpunt op zijn opus magnificus zetten. Zijn later werk heeft ons geleerd dat hij daar opmerkelijk beter is in geworden. De film geeft nog makkelijk uren stof tot speculeren en filosofieën, wat maakt dat Memento niet dadelijk een film is waar u naar kijkt voor de weldaden van popcorn en bier. Van het acteersgilde geen kwaad; vooral Guy Pearce heeft het als persoon met retrograde amnesie bijzonder moeilijk om op het juiste moment de goeie houding aan te nemen terwijl al zijn tegenspelers een lineaire rol hebben. Af en toe is dat voor hen ook niet makkelijk, want het is niet helemaal duidelijk waarom Teddy zo veel tijd doorbrengt met een persoon als Shelby die duidelijk mentaal labiel is.

BEELD EN GELUID
Deze versie is voor de rest zo kaal als een biet: u kan bij de audio nog switchen tussen Engels en Frans, maar that's it. De vorige (internationale) versies met méér bonusmateriaal hadden dan weer tal van technische mankenemten en die zijn er nu grotendeels uitgehaald. Vooral de noiseproblemen zijn er nu echt wel uit. Er zit veel detaillering in het beeld, veel diepte ook en er zitten relatief weinig softe shots in, zelfs waar dat zou mogen (de slaapkamerscène bijvoorbeeld). De kleuren zien er realistisch en goed gesatureerd uit, maar de film heeft een zeer "onkleurig" aura waarin zwart, wit en schakeringen van grijs de boventoon voeren. Er zit net genoeg ruis op het beeld om het nog een beetje filmisch te houden. De Engelse DTS-HD MA 5.1-track moet vooral dienen om de meer "gedempte" geluiden, zoals kogelinslagen en gillen met een zekere mate van realisme weer te geven. De effecten zijn niet breed verspreid, maar ze doen zeer effectief wat ze moeten doen. Het subwooferkanaal krijgt bij momenten plots een stevige portie actie te verwerken.
 
EXTRA'S
Het is zonde dat deze film zonder het bonusmateriaal wordt uitgebracht dat in de ons omringende landen wel op de vorige dvd-releases stond. Zo bevatten enkele versies een easter egg "OTNEMEM" waarbij ze de hoofdstukken in omgekeerde volgorde kunnen afspelen, om zo de film "chronologisch" te volgen, wat natuurlijk een deel van de charme verraadt, maar ook het ingenieuze raderwerk van de film blootlegt. Een experimentele film als deze verdient trouwens altijd  een extra goede bonusmateriaalbehandeling, waaraan hier compleet geen tijd is besteed. Jammer. En dan nog dit: het incashen door de originele filmcover te vernietigen en er nog eens "een meesterwerk van de regisseur van Inception" op te zetten ressorteert alleen in een averechts effect.
 
CONCLUSIE
Memento is een aardige film met een aardige transfer, maar mijn kop eraf als er ergens  in het buitenland niet minstens één betere versie beschikbaar komt. Met meer extra's, bijvoorbeeld.coverStudio: Universal

Regie: Christopher Nolan
Met: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano, Stephen Tobolowsky

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
16

Speelduur:
113 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5050582857344


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij