:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CAPTAIN UNDERPANTS, THE FIRST EPIC MOVIE
CAPTAIN UNDERPANTS, THE FIRST EPIC MOVIE (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-03-27
FILM
George Beard (Kevin Hart) en Harold Hutchins (Thomas Middleditch) zijn er op school altijd bij als er kattenkwaad wordt uitgestoken. Samen zijn ze auteur van de huisvlijtstrip Captain Underpants, waarin een superheld in zijn onderbroek de maatschappij behoedt voor onheil, en moest de strip echt zijn, dan hadden de auteurs al dadelijk van de makers van Superman een proces aan hun broek wegens plagiaat. Hun jonge talent wordt echter gefnuikt door schooldirecteur Krupp (Ed Helms), die bijvoorbeeld het budget voor kunst en muziek heeft opgesoupeerd aan veiligheidsdeuren, en die vastbesloten is om de twee kwajongens te laten hangen voor hun schelmenstreken. Hij heeft intussen het ultieme wapen tegenover de twee bedacht: hij wil hen in parallelklassen zetten, zodat ze elkaar minder zullen zien en dan hopelijk minder kwajongensstreken zullen uithalen.




Door een hypnotiseerring die bij een pak cornflakes zat, weet George echter Krupp te hypnotiseren, zodat die bij elke vingerknip denkt dat hij Captain Underpants is. Daartegenover staat dat het minste druppeltje water de hypnose verbreekt en Krupp weer in zijn oude glorie herstelt. De pas gearriveerde nieuwe leraar wetenschappen, professor Poopypants (Nick Kroll), leeft met een danige frustratie over zijn achternaam dat hij vastbesloten is om het lachen uit het leven van de schoolgaande jeugd te bannen dankzij zijn straal die studenten in humorloze zombies verandert, daar graag bij geholpen door Melvin (Jordan Peele), de streber van de klas die ook over geen greintje humor beschikt. Captain Underpants kent hierbij zijn aarts-nemesis...




Kennelijk is deze franchise geënt op een bestaand stripverhaal van de hand van éne Dav Pikey, waar we nog nooit van gehoord hadden. De film is alleszins niet van die aard dat hyperactieve kindjes er kalm zullen door worden. Pikey's humor is compleet van de pot gerukt en hij ziet een klaslokaal vooral als een grijze gevangenis die onmiddellijk een opsmukbeurt nodig heeft. De humor is vooral gericht op de leeftijd van de twee hoofdpersonages, George en Harold, en laten we het er op houden dat we vooral WC-humor krijgen (letterlijk!). Toch weet Pikey iets creatiefs te brengen waarbij er geen rem staat op 's mans verbeelding, en in regisseur David Soren heeft de man blijkbaar een partner in crime gevonden. De film draait vooral rond de vijf archetypes van de school: de twee boefjes, de overstrenge directeur, de sadistische leraar Poopypants en het febbeke van de klas, Melvin, merkwaardig genoeg gevoicet door horrorregisseur Jordan Peele, die blijkbaar wel zin had in een grapje tussendoor.

De grappen volgen elkaar gelukkig op hoog tempo op, en alhoewel de helft zijn doel mist, is de andere helft raak, zodat we zelfs de toilethumor neigen te vergeven, alhoewel we met zekere ironie moeten vaststellen dat de antagonist als missie heeft de toilethumor op de school uit te roeien met behulp van... een gigantisch toilet. Meer meta dan dit wordt het uiteraard niet. De animatie is wat aan de simplistische kant, maar de voornaamste doelgroep van de film zal zich daar amper aan storen. De meerwaarde voor volwassenen is in deze prent echter te zoeken met een vergrootglas.




BEELD EN GELUID
De animatie is zoals gezegd redelijk simplistisch, en de 4K-presentatie is eerlijk gezegd voor het beoogde doel een beetje overkill. Zo zal deze de textuur van de personages zeker niet in de verf kunnen zetten, want die is er initieel al niet. Wel worden de bonte en vaak vloekende kleuren nog eens extra hard in de verf gezet in het HDR-palet. Er wordt gewerkt met een bont allegaartje aan animatiestijlen; zo is er één scène uitgewerkt met sokpoppen (!), en die is qua textuur en kleurpalet helemaal anders dan de andere scènes. Voor een genuanceerd beeld moet u ergens anders zijn. De UHD vindt vooral zin meerwaarde in de flink agressieve Dolby TrueHD Atmos 7.1.4-track, die van de éne rollercoaster in de andere duikt, waarbij geluidseffecten in een moordtempo rond je oren vliegen. De film is hyperkinetisch en de stroom aan surrounds houdt gewoon in deze film niet op.

EXTRA'S

Alle extra's staan op de bijhorende Blu-ray, en zoals we van Dreamworks gewoon zijn, is dit kwantitatief een hoop maar kwalitatief... we zullen vriendelijk blijven en zeggen dat we beter gewoon zijn. In The Really Cool Adventures of Captain Underpants Motion Comic (2:52) lezen onze twee protagonisten een nogal aangebrande strip, en in The Captain Underpants Guide to Being a Hero (3:51) overlopen ze waar een superheld allemaal aan moet denken, zoals aan een cape en een geheime identiteit. Professor Poopypants deelt dan weer enkele geheimen om een goede schurk te worden in The Professor Poopypants (Totally Original and Supercool) Guide to Being a Villain (3:53). In Missing Underpants: The Deleted Scenes of Captain Underpants: The First Epic Movie (11:00) biedt regisseur David Soren een selectie aan ongebruikte scènes in animaticstadium. Er is een Captain Underpants Lyric Video (2:15), ingezongen door niemand minder dan all-roundclown "Weird Al" Yankovic en een tweede nummer, A Friend Like You Lyric Video (3:45) door Andy Grammer. Daarna volgen twee korte featurettes Tighty-Whitey Q&A With the Stars - Part 1 en Part 2 (elk 1:02): waarin de cast allerlei vragen beantwoordt, behalve de vraag waarom een bijdrage van twee minuten in tweeën wordt gekapt. In Kevin Hart and Ed Helms Surprise Fans (2:07) ontmoeten de twee acteurs enkele jonge fans, en in Lunch Lady PSA with Kristen Schaal (1:02) vertelt de actrive hoe het keukenpersoneel van scholen ondergeapprecieerd wordt. De Sock Puppets Real Stars (0:27) gaat over de scene waarin George en Harold veranderen in sokpoppen, en daarmee is de sectie filmpjes gedaan. Er volgen twee galerijen, één met covers van strips en één met conceptuele tekeningen van de film. Dan is er een trailer (2:25), en zoals op elke Dreamworkspresentatie worden in The World of DreamWorks Animation de Shreks en Kung Fu Panda's van de wereld op u losgelaten. Uiteraard ontkomt u niet aan de cross-promotionele trailers.




CONCLUSIE
De meest geweldige animatiefilm aller tijden is Captain Underpants niet, maar als u uw Dreamworks-collectie volledig wil houden, hoort deze film, die qua stijl behoorlijk wat afwijkt van de rest van de Dreamworks-catalogus, er toch bij. De schijf zelf is prima maar zoals gewoonlijk zijn de extra's op hetzelfde doelpubliek gericht als deze film: de kleintjes.


cover



Studio: Universal

Regie: David Soren
Met: Kevin Hart, Thomas Middleditch, Ed Helms, Nick Kroll, Jordan Peele, Kristen Schaal, Grey Griffin, Dee Dee Rescher, Brian Posehn, Mel Rodriguez, David Soren, Susan Fitzker, Lynnanne Zager, Tiffany Lauren Bennicke, Leslie David Baker, Sugar Lyn Beard, Lesley Nicol, Chris Miller, Coco Soren

Film:
6/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
X

Genre:
Actie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2017

Leeftijd:
PG

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
02454339385


Beeldformaat:
1.85:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels audiodescriptief Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Frans, Spaans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Documentaire "The Really Cool Adventures of Captain Underpants Motion Comic"
• Documentaire "The Captain Underpants Guide to Being a Hero"
• Documentaire "The Professor Poopypants (Totally Original and Supercool) Guide to Being a Villain"
• Verwijderde scènes "Missing Underpants: The Deleted Scenes of Captain Underpants: The First Epic Movie"
• Lyric video Weird Al Yankovic "Captain Underpants"
• Lyric video Andy Grammer "A Friend Like You"
• Documentaire "Tighty-Whitey Q&A With the Stars" part 1
• Documentaire "Tighty-Whitey Q&A With the Stars" part 2
• Documentaire "Kevin Hart and Ed Helms Surprise Fans"
• Documentaire "Lunch Lady PSA with Kristen Schaal"
• Documentaire "Sock Puppets Real Stars"
• 2 galerijen:
- Comic Book Covers
- The Art of DreamWorks "Captain Underpants: The First Epic Movie"
• Trailer
• World of DreamWorks Animation
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij