:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CAT O’NINE TAILS, THE
CAT O’NINE TAILS, THE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-08-14
FILM
Franco Arno (Karl Malden), een blinde ex-journalist, maakt op een avond samen met zijn nichtje een wandeling op straat. Als ze langs een geparkeerde auto lopen, hoort Franco een wat vreemd gesprek tussen twee onbekende mannen. De volgende ochtend is er een inbraak gepleegd in het medisch instituut waar de auto stond geparkeerd. Franco Arno besluit zelf op onderzoek uit te gaan samen met Carlo Giordani (James Franciscus), een flamboyante journalist. Als er doden vallen komt hun onderzoek in een stroomversnelling en al snel worden ze zelf het doelwit van de moordenaar…

The Cat O’ Nine Tails is het tweede deel uit de succesvolle Animal-trilogy, die in 1970 gestart werd met The Bird With The Crystal Plumage en in 1971 afgesloten werd met Four Flies On Grey Velvet. De drie films hebben buiten een dier in de titel niets met elkaar gemeen. Deze Cat O’ Nine Tails was nog maar de tweede film voor Italiaanse meesterregisseur Dario Argento en was net als Bird With The Crystal Plumage een zeer groot succes! De film buigt over talent als James Franciscus (Longstreet, Beneath The Planet Of The Apes) en Karl Malden (Patton, Meteor, The Sting II) en de legendarische componist Ennio Morricone (A Fistful Of Dollars, Once Upon A Time In The West) levert een mooie, misschien wat typische, jaren zeventig soundtrack. De film zit degelijk in elkaar en bevat voldoende spanning, maar is naar de normen van vandaag toch wat traag en tam. Toch zal deze film, die door vele critici beschouwd word als een klassieker, zijn publiek wel vinden.

BEELD EN GELUID
Het 2.35:1 anamorfische beeld is scherp met voldoende detail en diepte. De gebruikte print ziet er goed uit en bevat, met uitzondering van enkele minieme vuiltjes, geen dramatische oneffenheden. De kleuren zien er warm uit maar verraden toch dat het hier gaat over een film uit de jaren ’70. Ook is er regelmatig filmgrain aanwezig en hebben we wat compressiefoutjes kunnen opmerken. Een bevredigende beeldkwaliteit, zeker gezien de leeftijd van de film. Op gebied van geluid hebben we een Engelse Dolby Digital 2.0-track. Deze track is niet echt indrukwekkend, maar doet zijn werk goed genoeg. De dialogen zijn goed te verstaan en klinken voldoende natuurlijk. Wel bevat de track wat ruis en een lichte hapering op 0:12:40. Maar gezien het bronmateriaal en de leeftijd van de film gaat het hier om een degelijke geluidstransfer.

EXTRA’S
Als enige extra hebben we wat Liner Notes aan de binnenkant van de hoes. Deze notities bevatten wel wat interessante informatie over The Cat O’ Nine Tails en dergelijke. Maar als enige extra is het toch maar zwak!

CONCLUSIE
The Cat O’ Nine Tails is een degelijke giallo van de meester in het genre: Dario Argento. Spijtig genoeg heeft de film de strijd met de tand des tijds niet goed overleefd! Want de film mist vaart en is naar de normen van vandaag wat aan de tamme kant. Toch heeft Extreme de bewuste film een bevredigende beeld- en geluidskwaliteit meegegeven, zodat deze uitgave toch een aanrader is voor de diehard Dario Argento-fans en liefhebbers van moordmysteries.


cover
Studio: Extreme

Regie: Dario Argento
Met: James Franciscus, Karl Malden, Catherine Spaak, Pier Paolo Capponi, Horst Frank

Film:
6,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1971

Leeftijd:
16

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664009048


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Liner Notes

Andere recente releases van deze maatschappij