:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LARK RISE TO CANDLEFORD - SEIZOEN 1 - 4
LARK RISE TO CANDLEFORD - SEIZOEN 1 - 4
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2011-12-28

TV-SERIE
Verdeeld over vier seizoenen en 40 afleveringen doen de makers van Lark Rise To Candleford het verhaal over het wel een wee van een aantal families in het provinciestadje Candleford en het nabijgelegen gehucht Lark Rise tegen de achtergrond van het opkomend industrieel tijdperk dat Engeland vóór alle andere westerse landen vanaf halfweg de negentiende eeuw in z’n greep krijgt. Het zal het land geen windeieren leggen, maar het gaat wel gepaard met een flinke aanslag op de natuurlijke omgeving en op de levensstijl van de bevolking die op het platteland al eeuwenlang steunt op dezelfde structuren en gebruiken. De verhalen komen uit de boeken van de Engelse schrijfster Flora Thompson (1876-1947) die in haar werk vooral haar jeugdjaren documenteert. Lark Rise to Candleford is een kostuumdrama in de beste BBC-traditie met aantrekkelijke personages, humor, jaloezie en afgunst, maar ook broederlijkheid en menselijke warmte, af en toe een flink dispuut en al even vaak een aandoenlijke intimistische scène. Voor elk wat wils dus over een tijdperk dat voor altijd voorbij is, maar waarop in Engeland met nostalgie en heimwee wordt teruggekeken, ondanks de grote verschillen tussen rijk en arm, tussen stad en platteland, met kleine mensen die dag in dag uit vochten om te overleven in primitieve omstandigheden en met weinig middelen.
 

LARK RISE TO CANDLEFORD
Candleford is een klein provinciestadje met een bevolking van middenstanders en welgestelde burgers; in het acht mijl verderop gelegen gehucht Lark Rise, bestaat de populatie hoofdzakelijk uit kleine neringdoeners, boerenknechten en arbeiders. In Candleford kijken ze neer op het buitenvolkje, in Lark Rise voelen ze zich achteruitgesteld. Aan het hoofd van beide leefgemeenschappen staat de edelman Sir Timothy Midwinter, grootgrondbezitter, rechter en hoofd van de politie. De inwoners van Lark Rise zijn z’n werknemers en kunnen een beroep doen op zijn welwillendheid en eerlijkheidsgevoel als ze door hun buren benadeeld of gediscrimineerd worden. Het zenuwcentrum van de kleine landelijke gemeenschap is het postkantoor in Candleford, geleid door Dorcas Lane, een aantrekkelijke vrouw in de bloei van haar leven. In moeilijke kwesties en bij het overtreden van de regels, rekent ze op haar goede vriend Sir Timothy om de plooien glad te strijken. Dorcas Lane en Sir Timothy kunnen het heel goed met elkaar vinden, ze kennen elkaar sinds hun jeugd en heel gauw blijkt dat ze ooit meer waren dan goede vrienden en zielsverwanten
 
De kijker maakt kennis met de stadje en het gehucht via Laura, een 16-jarig meisje uit Lark Rise dat op het postkantoor van Dorcas Lane aan de slag gaat en voor het eerst in haar jonge leven geconfronteerd wordt met het leven in Candleford. 10 afleveringen lang brengt ze verslag uit over de spanningen in het stadje, over de verwaande en in sommige gevallen verwende inwoners, over het reilen en zeilen op het postkantoor, over de roddels die de klanten vertellen en over de vreemde relatie tussen Dorcas Lane, edelman Sir Timothy en zijn jonge Londense echtgenote Lady Adelaide.
 
De volledige bespreking van Lark Rise To Candleford kan u hier lezen.
 
 
LARK RISE TO CANDLEFORD 2
Ondertussen is er één jaar gepasseerd en staan we op de drempel van een nieuw jaar. Dat begint in Lark Rise en Candleford met het kerstfeest. Uiteraard liggen de stad en het dorp onder een dik pak sneeuw – in de tweede helft van de 19de eeuw was er nog geen sprake van opwarming van de aarde (hoewel op datzelfde moment in de grote Engelse industriebekkens en -steden een begin werd gemaakt met de CO2-uitstoot) – en zijn de inwoners in de weer met de voorbereidingen van de feestelijkheden. Alle belangrijke figuren uit de eerste serie zijn opnieuw op post en ze worden – gelukkig – gestalte gegeven door dezelfde uitgelezen cast. Er is uiteraard Dorcas Lane, op het postkantoor bijgestaan door Laura Timmins, de dochter van handwerkman Robert Timmins en zijn vrouw Emma uit Lark Rise; er is Thomas Brown, de zeer gelovige en houterige postbode die Margaret Ellison, de dochter van de dominee, het hof maakt, maar die er niet in slaagt om haar hand te vragen; er zijn de gezusters Pratt, de eigenaressen van de enige kledingszaak in Candleford, allebei ongetrouwd en een tikkeltje te hoogmoedig voor een provincienest als Candleford; Queenie en Twister Turrill, hij een liedjeszanger en zij een wijze oude vrouw die nog in spoken en geesten gelooft; Lizzie Arles, altijd zonder geld en zeurend over haar echtgenoot die als zeeman aan de andere kant van de wereldbol het mooi weer maakt en ten slotte haar oudste zoon Alf Arless, verliefd op zijn buurmeisje Laura Timmins die, sinds ze in Candleford werkt en woont, schijnbaar onbereikbaar is geworden voor een eenvoudige dorpsjongen.
 
In Lark Rise en Candleford staat de tijd stil, maar dat verandert met de komst van de niet onaantrekkelijk James Dowland die het oude hotel in Candleford opknapt en er een luxezaak van maakt. Dowland laat z’n oog op Dorcas Lane vallen – het postkantoor ligt aan de overkant van het dorpsplein – maar de postvrouw laat zich niet zo maar door de nieuwkomer inpakken. Dowland heeft grootste bouwplannen, docht hij vindt Mrs. Lane als dwarsligger op zijn pad, want als bewaarengel van Candleford en Lark Rise kan ze niet dulden dat er nieuwe huizen gebouwd worden die de stadsbewoners en dorpelingen niet kunnen betalen. Het uurwerk voor de klokkentoren daarentegen kan op haar goedkeuring rekenen.
 
De volledige bespreking van Lark Rise To Candleford 2 kan u hier lezen.
 

LARK RISE TO CANDLEFORD 3
Dorcas Lane is ondertussen de gelukkige moeder van Sidney, een achtjarige jongen met een ziekenfondsbrilletje, die ze in huis heeft genomen na de dood van zijn beide ouders, verwanten van de familie Lane. Hij zorgt voor een doel in haar leven, want sinds de fout gelopen affaire met Sir Timothy Midwinter, haar jeugdvriend én kasteelheer, was Dorcas Lane een klein beetje het noorden kwijt. Sinds de komst van Sidney is ze weer helemaal de oude en de strenge, maar minzame werkgeefster van Laura, Minnie en Thomas Brown en de toeverlaat voor al wie z’n hart een keer wil uitstorten of nood heeft aan goede raad of advies.
 
Toch hebben de gebeurtenissen in het voorbije jaar littekens gemaakt in Candleford en Lark Rise. Laura Timmins, de ondertussen 19-jarige dochter van Emma en Robert Timmins uit Lark Rise, begint haar derde jaar als postbode bij Dorcas Lane. Zij heeft de aantrekkelijke klokkenmaker Fisher Bloom noodgedwongen uit het hoofd gezet, want die kon het leven als rondtrekkend handswerker geen vaarwel zeggen, maar misschien vindt zij troost bij Daniel Parish, een jonge journalist die in Candleford neerstrijkt om een verhaal te schrijven voor een krant in Oxford over arme mensen die onverwacht een grote erfenis in de schoot geworpen krijgen. De gelukkige is Laura’s moeder Emma. Schijnbaar is zij één van de erfgenamen van een oom die fortuin heeft gemaakt. Alf Arless, Laura’s jeugdvriend uit Lark Rise, heeft z’n plannen voor een relatie met z’n buurmeisje opgeborgen. Z’n moeder is in de gevangenis terechtgekomen en hij heeft nu alleen de zorg over zijn broertje en twee zusjes. Bovendien heeft hij zich erbij neergelegd dat de intelligente en wereldse Laura geen partij is voor een arme landarbeider. Postbode en godsdienstfanaat Thomas Brown is ondertussen getrouwd met Margaret Ellison, de niet zo aantrekkelijke, maar gevoelige en toegewijde dochter van de overleden dominee. Hun huwelijk is voorlopig kinderloos, want als Thomas aan een spelletje met zijn vrouw denkt, dan bedoelt hij eigenlijk samen bidden, tot groot verdriet van de niet meer zo jonge Margaret die de vruchtbare periode in haar leven doelloos ziet passeren. De zusjes Pratt, de immer chique geklede oude vrijsters uit The Stores, de tot ver over de grenzen van de landstreek geroemde kledingszaak voor dames van stand, hebben hun meningsverschillen bijgelegd, maar Ruby Pratt blijft een smeulende vulkaan. Zonder medeweten van haar oudere zus Pearl heeft ze gereageerd op de advertentie van een man uit het afgelegen Pontefract. Ze hoopt op termijn een gezin te kunnen stichten, maar ze beseft dat Pearl haar dat idee uit het hoofd zal praten, of haar probeert te verbieden om nog langer met de man in kwestie te corresponderen. En dan is er ten slotte Minnie, het dienstmeisje in Dorcas Lanes postkantoor, een muisje, eenvoudig en naïef, dat vecht tegen haar eigen beperkingen en op zoek is naar haar eigen kleine beetje romantiek.
 
De volledige bespreking van Lark Rise To Candleford 3 kan u hier lezen.
 
 
LARK RISE TO CANDLEFORD 4
Met Lark Rise To Candleford 4 komt er een einde aan de verslavende tv-serie over het wel en wee van kleine en minder kleine mensen in het provinciestadje Candleford en z’n gehucht Lark Rise. Meest prangende vraag is uiteraard of Dorcas Lane, hoofd van het postkantoor in Candleford, een oude vrijster wordt of toch nog in het huwelijksbootje stapt en met wie? Hetzelfde geldt voor haar poulain Laura Timmins, zij het dat die in dit vierde seizoen pas 20 is en eigenlijk voorbestemd om met journalist en ondertussen ook krantenuitgever Daniel Parish in het huwelijk te treden. Ruby Pratt van The Stores is na een tijdelijke afwezigheid in seizoen 3 terug: de relatie met de begrafenisondernemer uit Pontefract is met een sisser afgelopen en zijn likt haar wonden in haar ouderlijke huis in het gezelschap van haar oudere zusje Pearl die haar goed humeur heeft bewaard, wellicht mede door het feit dat de inwonende Daniel Parish haar hormonenspiegel gunstig beïnvloedt. Emma Timmins staat er ondertussen in Lark Rise alleen voor want haar echtgenoot Robert heeft een langdurige job in Oxford aangenomen, in die tijd zowat het andere eind van de wereld. Hij komt dus niet naar huis, maar stuurt elke maand geld via het postkantoor voor het huishouden en de huur.
 
De volledige bespreking van Lark Rise to Candleford 4 kan u hier lezen.
 
BEELD EN GELUID
Zie individuele recensies.
 
EXTRA’S
Geen
 
CONCLUSIE                               
Liefhebbers van kostuumdrama’s à la Jane Austen en de zusjes Brontë worden niet teleurgesteld door deze vier seizoenen van Lark Rise To Candleford, want niet alleen is er sprake van een sterke cast, er is ook ruimte voor een lach en een traan, voor humor en emotie. Lark Rise To Candleford is pretentieloze BBC-kwaliteit, maar van een uitstekend oogstjaar.cover
Studio: JustBridge

Regie: John Greening, Charles Palmer, Alan Grint, Marc Jobst, Moira Armstrong, Julian Holmes, Patrick Lau, Paul Marcus, Maurice Phillips, David Tucker, Sue Tully
Met: Linda Bassett, Claudie Blakley, Brendan Coyle, Olivia Hallinan, Victoria Hamilton, Mark Heap, Karl Johnson, Thomas Rhys Jones, Julia Sawalha, Mathilda Ziegler, John Dagleish, Ben Miles, Liz Smith, Olivia Grant, Oliver Jackson-Cohen, Dawn French, Fergus D

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008-2011

Leeftijd:
AL

Speelduur:
2025 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717344747080


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij