:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GREEN LANTERN
GREEN LANTERN (BLU-RAY)
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2012-01-05
FILM
In een verafgelegen deel van het universum ligt de planeet Oa. De buitenaarde wezens die deze planeet bevolken, de Guardians, zijn erin geslaagd één van de sterkste krachten die er bestaat te concentreren en te controleren. Ze stoppen deze groene kracht - de wilskracht van alle levende wezens - in een lantaarn en een bijhorende ring. Al wie deze ring en lantaarn bezit, zal kunnen beschikken over bovennatuurlijke krachten. De Guardians gebruiken de groene kracht om het heelal te beschermen tegen alle mogelijke kwaad. Daartoe verdelen ze het universum in 3600 sectoren. Voor elke sector wordt een Green Lantern gekozen, een wezen uit die sector die over de juiste capaciteiten en talenten beschikt om deel uit te maken van deze nieuwe intergalactische politiedienst. De grootste bedreiging waarmee het Green Lantern Corps te maken krijgt is de opkomst van Parallax, een wezen dat zijn kracht haalt uit de angst van anderen. Maar Abin Sur, één van de Green Lanterns, slaagt erin Parallax te verslaan en hij zet hem gevangen op de planeet Ryut, die gelegen is in de verloren sector. Maar wie dacht dat het universum zo snel verlost zou zijn van Parallax heeft het natuurlijk bij het verkeerde eind. Want dan crasht er een ruimtetuig op Ryut en door de angst van de piloten weet Parallax te ontsnappen. Hij overmeestert planeet na planeet. Abin Sur probeert hem opnieuw te stoppen, maar hij raakt ernstig gewond en hij stort neer op de planeet aarde. Voor hij sterft, geeft hij de ring de opdracht een waardige opvolger te kiezen.

Ondertussen maken we op aarde kennis met Hal Jordan. Met zijn aan arrogantie grenzende roekeloosheid is hij een perfect testpiloot, net als zijn vader vóór hem. Hal denkt nooit ver vooruit en pakt problemen aan op het moment dat ze zich stellen. En problemen heeft hij genoeg. Zeker wanneer hij tijdens een belangrijke testvlucht zijn partner als lokaas gebruikt, een gloednieuwe straaljager laat crashen en zijn bedrijf een miljoenencontract laat mislopen. Uiteraard wordt Hal ontslagen, maar hiermee zijn de problemen nog niet van de baan. Even later wordt hij immers uit het niets de lucht in gezogen en midden in een plas aan een verlaten dok gedropt. Hier vindt Hal de gecrashte Abin Sur. Die geeft hem de krachtring en de bijhorende groene lantaarn en vraagt Hal zo snel mogelijk de eed af te leggen. Na wat kleine technische problemen slaagt Hal er toch in de groene lantaarn aan de praat te krijgen en krijgt hij toegang tot een indrukwekkende set superkrachten. Maar aangezien het zo iets te gemakkelijk zou zijn om Green Lantern te worden, staat Hal nog iets extra te wachten. Hij moet immers naar de planeet Oa om daar zijn training te doorlopen bij Sinestro, de leider van de Green Lanterns. Sinestro steekt niet onder stoelen of banken dat hij allesbehalve blij is met Hal. Volgens hem zijn mensen een minderwaardig ras waarmee niet al te veel aan te vangen is. Het is dan ook door Sinestro dat Hal er al snel de brui aan geeft en terugkeert naar de aarde. Hij houdt echter wel de krachtring. En dat is maar goed ook, want op aarde loopt de autopsie op Abin Sur helemaal fout. Hector, de weteschapper die ze uitvoert, komt immers in contact met een deel van Parallax dat achtergebleven is in het lichaam van Abin Sur. Daardoor verandert de teruggetrokken, stille Hector in een waanzinnige die er alles voor over heeft om zijn vader, een senator, te vermoorden. Hal slaagt erin de eerste aanslag te verijdelen, maar Hector geeft niet op en slaagt wel in zijn tweede poging.

Op Oa probeert Sinestro een manier te bedenken om de steeds krachtiger wordende Parallax te stoppen. Volgens hem ligt de enige mogelijkheid in het maken van een nieuwe krachtring, die dezelfde energie gebruikt als Parallax. Voorts is hij bereid de aarde op te offeren om Parallax te stoppen. Hal probeert Sinestro te overtuigen om Parallax met het Green Lantern Corps te bevechten, maar daarvan wil Sinestro niet weten. Er zit niets anders op voor Hal dan het recht in eigen hand te nemen...

Met Green Lantern is regisseur Martin Campbell, die eerder al The Mask Of Zorro en Casino Royale regisseerde, aan zijn eerste echte superheldenfilm toe. Voor deze film koos hij Ryan Reynolds als Hal Jordan (oftewel de aardse Green Lantern) en Peter Sarsgaard als Hector. Sarsgaard is vrij overtuigend als waanzinnige wetenschapper, maar jammer genoeg kan hetzelfde niet echt gezegd worden van Ryan Reynolds. Om één of andere reden kan je in zijn vertolking maar weinig sympathie opbrengen voor de Green Lantern van dienst en dat lijkt ons eigenlijk wel mooi meegenomen. Overigens brengt Green Lantern weinig nieuws onder de zon. Niets dat we nog niet - en beter - gezien hebben in andere films van hetzelfde genre.

BEELD EN GELUID
Vooreerst moeten we met pijn in het hart zeggen dat de 3D-versie van Green Lantern aan ons voorbij is gegaan. Doordat wij als arme stumpers nog steeds niet beschikken over het nodige technisch vernuft in huis, hebben we ons tevreden moeten stellen met de gewone 2D-versie van de film op Blu-ray. (Wie een 3D-tv teveel heeft, mag die nog steeds bij ons thuis komen afzetten. Wordt in dank aanvaard!) Qua beeld- en geluidskwaliteit is Green Lantern echt wel de moeite waard: het beeld is haarscherp en de contrasten komen perfect tot uiting. In één van de extra's wordt verteld over het belang van de kleuren in het Green Lantern-kostuum. Door de oorspronkelijke grijze basis te vervangen door gitzwart komt het groen beter tot zijn recht. En dat komt perfect tot uiting in de film. Zeker nadat je de extra's bekeken hebt (die gewoon in standaarddefinition zijn) valt het op hoe goed de beeldkwaliteit van de Blu-ray wel is. Ook het geluid is indrukwekkend. Het surroundgeluid is duidelijk aanwezig en komt in heel wat scènes prachtig tot zijn recht. Het klinkt overigens mooi vol en af en toe doet de subwoofer je bijna uit je zetel vallen. Technisch gezien is deze Blu-ray-versie echt wel af.

EXTRA'S
De Blu-ray 3D versie van Green Lantern bevat een schat aan extra's. In eerste instantie vinden we Maximum Movie Mode: Green Lantern' Light. Dit houdt in dat je tijdens de film bonusmateriaal aangeboden krijgt onder de vorm van picture-in-picture-commentaren, korte filmpjes, etc. Hoewel dit picture-in-pictureconcept vandaag erg in is, gaat er volgens ons toch nog lang niets boven het oude vertrouwde bonusmateriaal dat los van de film kan bekeken worden. Gelukkig is er in deze vorm ook heel wat extra's te vinden. Focus Points (46'55") is eigenlijk de making-of van Green Lantern. Je kan ervoor kiezen deze toch wel aanzienlijke extra in z'n geheel te bekijken, maar voor wie liever selecteert, is deze Focus Points opgedeeld in 8 onderdelen. In een eerste onderdeel The Art of Green Lantern (6'03") wordt er gekeken naar de planeet Oa en zijn bewoners door middel van preproduction art. In Weapons Hot: the U.C.A.V Dog Fight (4'04") krijgen we meer uitleg over het straaljagergevecht van Hal Jordan. Reinventing the Superhero Costume (7'46") vertelt uiteraard over het groene kostuum van onze superheld. Ring Slinging 101 (5'20") gaat over Hal Jordans training tot Green Lantern op de planeet Oa. We are the Corps (5'38") geeft meer informatie over de andere personages uit Green Lantern en hun achtergrond. In Acting under 10 pounds of silicone (7'10") wordt ingegaan op Sinestro's look en het groeiende hoofde van Hector.

Guardians Revealed (6'10") gaat over de oorspronkelijke bewoners van de planeet Oa en When Parallax attacks (4'42") vertelt wat meer over de slechterik van dienst.  Afgezien van de Focus Points vinden we ook nog The Universe according to Green Lantern (20'12"). Daarin gaat het niet zozeer over de film, maar wel over het ontstaan en de evolutie van de comic. Het mag duidelijk zijn dat deze strip heel wat heeft meegemaakt en ook heel wat controverse heeft veroorzaakt op bepaalde momenten. Ook wordt er heel wat aandacht besteed aan de nieuwe vormgeving van Green Lantern. Het geheel vormt zeker en vast een interessant verhaal. In Ryan Reynolds becomes the Green Lantern (8'48") vertelt Reynolds over zijn personage en wat Hal Jordan zo speciaal maakt. Zijn collega-acteurs en andere leden van de cast leggen dan weer uit wat Reynolds voor hen tot de perfecte Hal Jordan maakt. Maar de Green Lantern spelen is niet altijd gemakkelijk en ook dat aspect komt zeker aan bod in deze extra. Voorts vinden we ook nog iets meer dan zeven minuten aan Deleted Scenes en een digitale comic (Justice League #1 Digital Comic) die ons eerder teleurstelde. Hoewel er moeite gedaan wordt om de verschillende prentjes goed in beeld te brengen, komt het toch allemaal wat vreemd en zelfs saai over. Als laatste extra krijgen we nog een voorsmaakje van de animatieserie van Green Lantern (Preview of Green Lantern: The Animated Series).

CONCLUSIE
Green Lantern is geen slechte film, maar binnen het genre van de superheldenfilms wordt het steeds moeilijker om met iets nieuws te komen. Tussen het ruime aanbod komt Green Lantern er volgens ons zeker niet uit als het beste verhaal. Maar fans van het genre zullen ongetwijfeld genieten van deze prent. Technisch gezien valt er niets af te keuren, beeld en geluid zijn bijzonder goed en geven echt een meerwaarde aan de film. Ook voor het bonusmateriaal zijn er kosten noch moeite gespaard. Daardoor wordt deze Blu-ray 3D-versie van Green Lantern toch de moeite waard.


coverStudio: Warner

Regie: Martin Campbell
Met: Ryan Reynolds, Blake Lively, Peter Sarsgaard

Film:
7/10

Extra's:
9/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
12

Speelduur:
114 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888085455


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Grieks, Zweeds, Spaans, Deens, Fins, Noors
Extra's:
• Maximum Movie Mode: Green Lantern's Light
• The Universe according to Green Lantern
• Justice League #1 Digital comic
• Focus Points
• Ryan Reynolds becomes the Green Lantern
• Deleted Scenes
• Preview of Green Lantern: The animated series

Andere recente releases van deze maatschappij