:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FLYING DOCTORS, THE - MINISERIE
FLYING DOCTORS, THE - MINISERIE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2012-01-19
SERIE
Tom Callaghan (Andrew McFarlane) arriveert als broekje in de outback van Coopers Crossing, een stadje in New South Wales zelfs de naam "hol van Pluto" niet waardig. Hij wordt er verondersteld de nieuwe assistent te worden van doctor Harry Sinclair (Keith Eden). De huisartsenij in de dunbevolkte woestijn is zodanig georganiseerd dat buiten de normale spreekuren er altijd een vliegtuig klaar staat om een arts, een piloot, Andy McGregor (Steve Bisley) en een verpleegster, Kate Wellings (Lenore Smith) ter plekke te brengen, maar dan moet het ernstig genoeg zijn, want voor een sneetje in de vinger komt het team niet langs. De erecode van de lokale bevolking gebiedt in de penibele woonsituatie behulpzaamheid aan mensen in nood, maar blijkbaar geldt dat niet voor een vreemde eend in de bijt. Het loopt voor Tom niet van een leien dakje: al bij de eerste interventie moet Tom het zonder mentor stellen omdat één van de slachtoffers wel en de andere niet met het vliegtuig mag vervoerd worden. Tom kiest ervoor om de minderjarige Tim Hennassey (Matthew Apps) naar de kliniek te vliegen, maar onderweg overlijdt de jongen plots aan een gescheurde lever. Tom wordt dan ook niet met open armen ontvangen: in het kleine, bucolische Coopers Crossing heeft de tamtam (of beter de CB) zijn werk al gedaan, niet helemaal zonder de actieve inbreng van het lokale roddelwijf Violet Carnegie (Pat Evison), en Tom wordt overal buitengekeken. Vooral de rijke schapenboer George Baxter (Bruce Barry) ziet de nieuwe arts liefst met de noorderzon verwijnen. Harry neemt echter de verdediging van Tom op zich. Tijdens een tweede interventie is hij de enige die de heetgebakerde Ronnie the Roughneck (Mark Little) gelooft als die beweert dat hij een blindedarmontsteking heeft, en dankzij Toms koelbloedigheid kan hij net op tijd naar het ziekenhuis gebracht worden.

De Amerikaanse Beth Driver (Vikki Hammond) is samen met haar dochter Liz (Lorna Patterson) op bezoek bij haar familie. Haar broer Vern Daniels (Fredric Abbott) hoopt dat ze de noodlijdende boerderij Corindabella wil komen sponsoren, maar eigenlijk is ze er om haar erfdeel op de eisen en de boel te laten verkopen. Tijdens de terugtocht krijgt ze een woordenwisseling met haar dochter, die haar dédain voor de Australische boerenbuiten amper onder stoelen of banken kan steken, en ze geraken van de weg af. Ook nu weer schiet Tom ter hulp, en hij kan Beth nog net de kliniek binnenloodsen met een gescheurde milt. Liz is niet geheel ongevoelig voor de charmes van Tom, maar wanneer die laatste buiten een knokpartij veroorzaakt omdat twee dronken klojo's een deelneemster aan een missverkiezing willen aanranden, heeft Baxter alweer een reden gevonden om de jonge dokter buiten te gooien. Het duo pleegt echter een overval op de winkel van Violet, de kokette oude Carnegie, en gaat er met de spaarkas van de RFDS aan de haal. Uitgerekend dat tweetal krijgt onderweg een zwaar ongeluk wanneer één van de twee zichzelf neerschiet bij een wilde jacht op emoe's, en ironisch genoeg moeten ze een beroep doen op de RFDS, die voor het krapuul twee van hun levens in de waagschaal werpen om te kunnen landen tijdens extreme weersomstandigheden.

George Baxter zet intussen in op alle fronten. Hij schakelt de roddelpers in om uit te vergroten op Toms fouten, en wanneer Liz dan ook nog eens verhindert dat Baxter Corindabella van Daniels kan opkopen voor een appel en een ei, is de oorlog compleet. De Danielsen krijgen bovendien nog een probleem bij te verwerken: hun dochter Diana (Linda Hartley) is zwanger van buurjongen Doug Hennassy (Stefan Dennis), en de twee plannen om er samen vandoor te gaan. Dougs gebroken arm beslist er echter anders over: hij kan het prijzengeld van de rodeo, dat ze als startkapitaal zouden kunnen gebruiken, op zijn buik schrijven. Het kan Tom op de duur allemaal geen barst meer schelen, en hij trekt er met Liz op uit naar Sydney. Liz doet een aantrekkelijk voorstel om samen met Tom naar New York te verhuizen, maar Tom kan zijn plicht niet dadelijk verzaken. De keuze wordt bovendien prangender wanneer blijkt dat Harry, die rotsvast gelooft in Toms kwaliteiten als opvolger, niet helemaal eerlijk is geweest tijdens zijn eigen medische checkup en details over zijn eigen gezondheid verzwegen heeft. Zonder Harry dreigt bovendien de hele afdeling van de RFDS uit Coopers Crossing te moeten verkassen.

Deze dokterkroniek liep negen jaar met zeer veel succes op de Australische televisie, en ongeveer overal ter wereld kon men in de jaren tachtig de belevenissen van de mobiele eenheid van de Australische gezondheidsdienst volgen. Naast het soapachtige element en het feit dat ongeveer elke week er wel een patiënt zo stupide was om de diensten van de RFDS af te wijzen, om vervolgens toch een beroep te moeten doen op de nooddienst, bevat de reeks een zekere bucolische charme waarmee het wilde leven op het Australische, dunbevolkte platteland wordt geschetst. Als try-out werd deze zes afleveringen tellende minireeks gemaakt, waarin het centrale thema de opvolging van de oude generatie door een nieuwe schijnt te zijn, waarbij de conservatieve boeren aanvankelijk moeite hebben om de nieuwe werkmethoden van de jongere generatie te accepteren. De reeks is intussen ook berucht omwille van de vele castwissels: dokters, verpleegsters en piloten bleken seizoen na seizoen perfect inwisselbaar met elkaar, alhoewel de cast die rond het midden van de reeks figureerde, het toch enkele jaren heeft uitgezongen. In deze miniserie zien we onder meer Andrew MacFarlane zijn opwachting maken als dokter Tom Callaghan, die de eerste paar seizoenen tot de gangmaker van de reeks zou uitgroeien, dan de reeks zou verlaten om vervolgens een paar seizoenen later weer op de duiken omdat de kijkcijfers in vrije val waren. Van het prille begin waren echter ook zuster Kate Wellings (Lenore Smith), barkeepers Vic (Maurie Fields) en Nancy (Val Jellay) Buckley er ook bij, alsook roddeltante Violet Carnegie (Pat Evison) en eeuwige slechterik George Baxter (Bruce Barry).

BEELD EN GELUID

We weten dat de reeks een zekere ouderdom heeft, maar de beeld-en geluidskwaliteit zijn afschuwelijk. Het beeld is zeer onscherp en lijkt van een oude videoband te komen. Maar het bronmateriaal is niet het enige probleem: in de tweede aflevering zitten er bijvoorbeeld op het einde van de aflevering enkele zware compressiefouten, en enkele afleveringen later knalt er af en toe ter begeleiding nog een droge tik door de geluidskanalen. Het geluid klinkt overigens alsof het is ingesproken met een smalbandtelefoon, of een walkie-talkie. Hier en daar, en dan vooral in aflevering 3, zit de synchronisatie er dan ook nog eens flink naast. De fade-ins en fade-outs waar bij de uitzending de reclameblokken horen te zitten, lijken weggeknipt door een kleuter met een schaar.

EXTRA'S
Deze release is zo kaal als wat.

CONCLUSIE

Deze release alleen kopen dus als u onvoorwaardelijk fan bent van de belevenissen van de verzwegen helden van de outback. Technisch is deze disk op alle fronten af te raden.coverStudio: Memphis Belle

Regie: Pino Amenta
Met: Andrew McFarlane, Lorna Patterson, Keith Eden, Lenore Smith, Pat Evison, Max Cullen, Maurie Fields, Val Jellay, Bruce Barry

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
2/10

Beeld:
2/10


Regio:
2

Genre:
Soap

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1984

Leeftijd:
6

Speelduur:
291 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789089415707


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij