:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PROTECTORS, THE - SEIZOEN 1
PROTECTORS, THE - SEIZOEN 1
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-02-03
SERIE
“Wat hebben we toch een rotbaan", dat zijn de laatste woorden uit het eerste seizoen van de Deense reeks The Protectors, of voor wie de Deense titel verkiest: Livvagterne. Deze serie mocht zich in 2009 de trotse eigenaar van een internationale Emmy Award noemen, in de categorie beste dramaserie. Deels door het onderwerp zagen veel serieliefhebbers gelijkenissen met 24, maar hoe verslaafd we ook mogen zijn aan de avonturen van Jack Bauer, toch is het overduidelijk dat de makers Mai Brostrøm en Peter Thorsboe het met deze reeks heel wat realistischer wilden aanpakken. De helden van deze serie moeten dus niet de wereld in een mum van tijd van de ondergang redden, maar wel is het hun taak om als lijfwacht de hoogste bescherming bieden aan beroemde personen die het doelwit zijn van losgeslagen gekken, vaak niet zonder gevaar voor het eigen leven, want na amper vijf minuten zien we hoe een jonge lijfwacht op dramatische wijze het leven laat omwille van een onnadenkendheid van een beschermde minister. De mensen van het Personal Protection Unit-team die onder leiding van Leon (Thomas W. Gabrielsson) staan zijn wel in diepe rouw, maar het leven gaat voort zoals men zegt. Meer zelfs, ondanks de losgebarsten media-aandacht omtrent de dood van de lijfwacht, zijn er nog steeds nieuwe rekruten die het lef hebben om zich klaar te stomen voor deze gevaarlijke job. En zo komen we meteen terecht bij de drie spilfiguren van de serie: Jasmina El-Murad (Cecilie Stenspil), Rasmus Poulsen (Søren Vejby) en Jonas Goldschmidt (André Babikian).
 
 
De drie aspiranten worden onderworpen aan een zeer strenge opleiding. De regel van het spel luidt dat je niet met je collega’s moet concurreren, maar wel met jezelf. Bovendien is er geen plaats voor genade of excuses, want bij de minste fout of opmerking worden de studenten huiswaarts gestuurd en mogen ze op zoek gaan naar een andere job. De vreemde eend in de bijt is zonder meer Jasmina. Niet alleen is zij de enige vrouw tussen twintig macho's, bovendien is zij ook een moslima. Ze laat echter de seksistische en racistische opmerkingen niet aan haar hart komen en vastberaden besluit ze om haar vorming met glans af te werken. Een serie zou echter geen serie zijn, mochten we niet de nodige amoureuze perikelen krijgen en daar zorgt de eerder verlegen Rasmus voor die van in het begin van zijn opleiding een oogje heeft op de mooie Jasmina. Niet dat de nieuwe helden veel tijd hebben voor liefkozingen, want midden in hun training wordt Denemarken opgeschrikt door een oorlogsveteraan die het gemunt heeft op de maitresse van de minister van Defensie. Daar het team van Leon onderbemand is, kan men zich geen beter examen indenken dan dat van een echte bedreiging en meteen behoren de drie tot de nieuwe uitverkorenen van Leons team. Een succes zo blijkt en hiermee zijn we meteen gelanceerd voor een reeks avonturen waar de drie helden bij betrokken zullen raken: een stalkster die de Deense premier wil huwen, een terroristenbende die een bus willen opblazen of een ontvoerde Britse minister, het zijn maar enkele voorbeelden.
 
 
Een serie als The Protectors is een zeer mooi bewijs dat het mogelijk is om een actiereeks te maken die voorzien is van wat hersencellen, want zelfs in de meest spannende momenten (en die zijn hier in overvloed aanwezig) maken de makers plaats voor maatschappijkritische vragen en wordt ook de heersende politiek op de korrel genomen. De waanzin van de radikale godsdienst, het oprukkend gevaar van de extreem-rechtse bewegingen, de hypocrisie van de politici inzake milieubeheer, vooroordelen tegenover vreemde culturen, het nodeloos geweld in onze maatschappij of de macht van de pulpmedia zijn maar enkele onderwerpen die in deze serie ruim aan bod komen. Zoals wel vaker het geval is in series, is de ene aflevering al wat spannender dan de andere, maar wie in zijn hart nog wat plaats vrij heeft voor niet-Amerikaanse series zal zeker een boodschap hebben aan deze puike reeks waarvan trouwens reeds een tweede seizoen gemaakt is.
 
AFLEVERINGEN 
Disk 1:
Aflevering 1
Ook al is het tegen zijn eigen beter weten in, besluit de Deense minister van Defensie Skelbaek om de troepen in Baghdad te groeten met Kerstmis. Door een onnadenkendheid van Skelbaek komt lijfwacht Ibro Catic echter om het leven. De vader van de lijfwacht neemt geen genoegen met excuses en besluit wraak te nemen. Skelbaek zal en moet dezelfde pijn ervaren als zijn zoon en daarvoor kiest hij Skelbaeks maitresse Eva uit. Meteen wordt er bij Personal Protection Unit hoog alarm geslagen.
 
Aflevering 2
De brutale gek Catic is nog steeds voortvluchtig en steelt een precisiegeweer van een motorbende. De Personal Protection Unit vermoedt dat dit wapen wel eens kon worden gebruikt tegen Skelbaek die aanwezig is op een militaire begrafenis. Baas Leon ziet zich verplicht om drie rekruten (Jasmina, Jonas, Rasmus) van het opleidingscentrum in te schakelen. Het wordt meteen hun eindexamen.
 
 
Disk 2: 
Aflevering 3
 Door het aftreden van de minister van Defensie komt premier Vestergaard onder druk te staan over de deelname aan de oorlog in Afghanistan. Om de media-aandacht wat af te leiden stelt hij de Iraneese Waffa Larsen aan als minister van Cultuur. Meteen komt er een felle kritiek los en is Waffa het doelwit van een extreem-rechtse groepering.

Aflevering 4
Het extreem-rechtse gevaar loert nog steeds om de hoek waarbij ook Jasmina in het vizier komt. Wanneer blijkt dat de militiegroepen hun informatie halen bij een politieagent, besluit baas Leon dat hij Jonas bij de rechts-extremisten undercover wil plaatsen.
 
Aflevering 5 
Huma is er getuige van hoe in haar straat enkele moslims grondstoffen voor een bom binnensmokkelen. Ze besluit haar oude vriendin Jasmina in te schakelen, want dit zou wel eens verband kunnen houden met het bezoek van de secretaris-generaal van de NAVO. Het duurt niet lang voor de alarmfase in werking gaat.

Disk3: 
Aflevering 6
Nog steeds heeft het team van Leon de terroristen niet te pakken en als overmaat van ramp ontdekken de bommenleggers dat Huma hun geheim heeft verklapt.

Aflevering 7 
Weldra zal de Deense premier in het huwelijksbootje treden met de controversiële actrice Josefine Rhode. Dat is niet naar de zin van Anita die de premier reeds jaren stalkt en zweert dat zij de aanstaande van de Eerste Minister zal vermoorden.

Aflevering 8
Het Personal Protection Unit-team is nog steeds vruchteloos op zoek naar de stalkster die met het uur steeds dichter en dichter bij Josefine dreigt te komen.
 
 
Disk 4:
Aflevering 9
De voorbereiding van de klimaattop vindt plaats in Kopenhagen. Leon zet zijn mannen in, temeer daar ook Wim Cremer op het toneel zal verschijnen, een ijdeltuit die de klimaatcrisis als puur gezwam aanziet.
 
Aflevering 10
Terwijl de lijfwachten de handen vol hebben met het beschermen van de vele ministers, wordt de Britse minister Claire Thornton ontvoerd door een ex-lid van de Baader-Meinhof-terreurbeweging.
 
BEELD EN GELUID
Natuurlijk beschikt deze Deense reeks niet over het budget van zijn Amerikaanse broertjes waardoor in verschillende scènes wel eens wat filmgrain durft opduiken. Echt storend is dat nooit, zeker niet als daar een zeer doordacht scenario tegenover staat. Het geluid is ook geslaagd, alhoewel Deense dialogen niet onmiddellijk je homecinema tot leven zullen laten komen.

EXTRA'S
Er zijn geen extra's aanwezig.
 
CONCLUSIE
Net zoals een lach en traan verbroederlijk verbonden zijn, moet dit ook kunnen voor actie en verstand. Wie zin heeft in een geslaagde actiereeks waarin men het pistool geregeld inruilt voor goed overwogen woorden zal deze The Protectors zeker een plaats in zijn collectie willen gunnen.cover
Studio: A-Film

Regie: Mai Brostrøm en Peter Thorsboe
Met: Thomas W. Gabrielsson, Cecilie Stenspil, Søren Vejby, André Babikian

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
5,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
12

Speelduur:
590 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777932209


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Deens Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
-

Andere recente releases van deze maatschappij