:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> IMAX - FIRES OF KUWAIT
IMAX - FIRES OF KUWAIT
Bespreking door: Ronny - Geplaatst op: 2002-08-28
FILM
De Golfoorlog draaide uit op een nederlaag voor dictator Saddam Hussein en hij besloot dan maar om tijdens de terugtrekking uit Koeweit alle mogelijke oliebronnen in brand te steken. Een grote milieuramp voltrok zich en specialisten van over heel de wereld moesten er aan te pas komen om al deze branden te blussen. Een brandende onder druk staande bron doven is niet een klus die je op vijf minuten kan opknappen. Hoewel dat een ploeg uit Hongarije wel bewees dat zij dat in veel gevallen wel konden. Zij hadden namelijk een omgebouwde tank met daarop enorme motoren van een Mig gevechtsvliegtuig. Door bij de krachtige uitlaatstroom van deze motoren water bij te voegen had men de ideale methode om de brand van zuurstof te ontdoen en die zo in luttele seconden uit te doven. Dan komt nog de moeilijke taak om de bron van een nieuwe afsluiting te voorzien terwijl er nog op volle kracht olie naar boven komt en dat je moet oppassen dat goedje niet te laten ontvlammen.

BEELD EN GELUID
De transfer is zuiver, scherp en met sprankelende kleuren op de plaatsen waar het licht van de zon nog doorkwam en niet alles met een laagje olie was bedekt. Wat wel op sommige momenten opviel was een trillend beeld. Alle geluidskanalen worden aangesproken maar niet altijd op een logische manier. Zo komt er op momenten muziek uit de achterste luidsprekers en hoor je uit de voorste de omgevingsgeluiden en de spreker. Het is niet wat de standaard zou voorschrijven maar het geheel komt toch niet storend over.

EXTRA’S
Een achter de schermen filmpje (5 min.10) geeft ons een beetje meer inzicht in de moeilijkheden die er moesten overwonnen worden om in deze omstandigheden te kunnen filmen. En een algemene Imax trailer van één minuut vervolledigt de magere extra’s. We vermelden dat de extra’s geen Nederlandse ondertiteling hebben.

CONCLUSIE
De Imax belevenis kan je enkel goed ervaren in de speciale bioscoopzalen. Op het kleine scherm valt het wat tegen. De documentaire is interessant en geeft een goede kijk op de enorme milieuramp die dankzij grote inspanningen op enkele maanden tijd in schade werd beperkt.


cover
Studio: Warner

Regie: David Douglas
Met: Verteld door Rip Torn

Film:
7/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1992

Leeftijd:
AL

Speelduur:
37 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931080188


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Portugees, Zweeds, Grieks, Hongaars, Pools, Turks
Extra's:
• Achter de schermen,
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij