:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SAMEN ONDER ZEIL
SAMEN ONDER ZEIL
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-09-02
DOCUMENTAIRE
Een zeilreis maken is één van Paul Jambers' dromen die hij graag wou verwezenlijken. Toen in de jaren tachtig op de toenmalige BRT (nu VRT) twee van zijn collega’s op de nieuwsdienst een zeilreis gingen maken, was hij jaloers geef hij in een interview toe. Zeilreizen maken sprak altijd al tot zijn verbeelding, zelfs tijdens zijn jeugd was Jambers geboeid door de zeilvaart. Enkele jaren geleden heeft hij samen met zijn vrouw, en televisiepresentatrice, Pascale Naessens het zeilen ontdekt en hebben ze de nodige zeilcursussen gevolgd. En zo belandden beiden vorig jaar op een Beneteau 405 en voeren ze langs een aantal grote en kleine eilanden in de Cariben. Samen Onder Zeil is een eerste deel in reeks reisdocumentaires en gedurende een vijftigtal minuten gidsen Jambers en zijn vrouw de kijker rond in de Zuidelijke Cariben, met name Grenada, Grenadines en Saint-Vincent. Beiden geven afwisselend commentaar bij de eilandjes waar ze aanmeerden en vertellen iets meer over de geschiedenis, de inwoners, en de flora en fauna van de omgeving. Deze zeilreis was in eerste instantie bedoeld als persoonlijk videodagboek.

Paul Jambers en de human-interest documentaires en reportages die hij vroeger voor televisie maakte, waren de dag nadien bijna altijd gespreksonderwerp op de trein, de school of het werk. Zijn “controversiële” onderwerpen stonden altijd garant voor de nodige discussies. De man hoort zichzelf ook wel graag bezig hebben we de indruk, maar het moet gezegd dat hij ervoor gezorgd heeft dat een aantal taboe-onderwerpen bespreekbaar werden. Wij zijn eerlijk gezegd geen voorstander van zijn reportagewerk en de meer recente programma’s waar hij eerder achter de schermen coördineert vallen ook niet binnen onze smaak. De droge, sobere en saaie vertelstijl, een typisch kenmerk van Jambers, wordt eveneens gehanteerd bij Samen Onder Zeil. Een echte diepgaande documentaire kan je dit uiteraard niet noemen, daarvoor ben je hier niet aan het juiste adres.

BEELD EN GELUID
Noch het beeld, noch het geluid scoren echt hoge toppen op deze dvd-release. Het beeld heeft veel weg van een homevideo-filmpje, waar elke doorsnee toerist mee naar huis komt na de vakantie, niets speciaals dus. Desondanks dat Paul Jambers en Pascale Naessens over een digitale camera beschikten, merk je dat bij deze beeldtransfer nauwelijks, wat ons wel enigszins verwondert. Zo merk je dat verschillende scènes te kampen hebben met hevige korrel, bij een aantal andere scènes zijn de avond- en binnenopnames te donker met nauwelijks detail, en bij nog andere scènes is de achtergrond overbelicht. Voor de rest oogt de beeldkwaliteit prima, maar zoals gezegd hadden we zeker beter verwacht. Het geluid is een eenvoudige Dolby Digital 2.0 track. Achtergrondgeluiden of dialogen op de zeilboot horen we haast niet, het offscreen commentaar van afwisselend Paul en Pascale is wel duidelijk en verstaanbaar.

EXTRA’S
Wat extra’s betreft, is het armoe troef. We vinden enkel een korte preview terug van de volgende delen van deze reeks. Een Making Of over het hoe en waarom en de voorbereidingen van deze zeilreis had zeker aanwezig mogen zijn. Misschien een ideetje voor één van de volgende delen?

CONCLUSIE
Samen Onder Zeil is een eerste deel in reeks reisdocumentaires en eerlijk gezegd enkel aan te raden voor fans van zeilreizen of fans van Jambers. Mooie plaatjes worden er wel getoond, het geeft een mens zin om er eens voor langere tijd op uit te trekken, maar of de documentaire na meerdere kijkbeurten kan blijven boeien, is maar de vraag… Samen Onder Zeil wordt bovendien nergens op televisie uitgezonden en is enkel op video en dvd verkrijgbaar.


cover
Studio: Bridge Entertainment

Regie: Paul Jambers, Pascale Naessens
Met: Paul Jambers, Pascale Naessens

Film:
6/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
AL

Speelduur:
49 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8711983454699


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Preview

Andere recente releases van deze maatschappij