:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BECK BURIED ALIVE
BECK BURIED ALIVE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-08-21
FILM
De laatste jaren wordt zowel de boeken- als de filmmarkt overspoeld door Scandinavische thrillers en het moet worden gezegd dat ondanks hun koele aanpak de avonturen van de detectives uit het Hoge Noorden uiterst spannend zijn. Martin Beck is een oudgediende, want het personage dat door het Zweedse echtpaar Maj Sjöwall en haar in 1975 overleden man Per Wahlöö werd bedacht, maakte al zijn eerste verschijning in 1965. Twee jaar later werd deze flik de inspiratiebron voor The Laughing Policeman met Walter Matthau, maar toch kwam de grote doorbraak toen Peter Haber in 1997 op het kleine scherm gestalte gaf aan Zwedens bekendste speurneus. Buried Alive is een episode die iets langer dan 90 minuten duurt. In het kielzog van het overdonderende succes van de huidige Scandinavische misdaadseries besloten de makers om er het etiket "film" op te plakken.


Stockholm wordt opgeschrikt door de sadistische moord op een officier van justitie. Na het toedienen van ketamine (een gevaarlijk goedje waardoor het slachtoffer wordt verlamd, maar wel bij bewustzijn blijft) wordt Annika Runfelt in een zandbak op een speelplaats levend begraven. Alle sporen leiden naar de leden van een gevreesde motorbende, want de onderzoekster bracht immers heel wat onregelmatigheden van de zware jongens aan het licht. Toch blijkt dit een voorbarige conclusie te zijn, want een paar dagen nadien wordt een motorrijder op dezelfde manier om het leven gebracht. Erger zelfs, het gezicht van de pineut wordt bewerkt met een bijtend zuur waardoor Beck vermoedt dat er in de Zweedse hoofdstad een wreedaardige seriemoordenaar aan het werk is. Omdat  het onderzoek volledig dreigt vast te lopen, besluit de eigenzinnige Beck om de beul uit zijn tent te lokken door zichzelf in een televieshow bekend te maken. En jawel, het duurt niet lang vooraleer de gestoorde gek contact opneemt met Beck, doch is dit niet zonder enig gevaar, of wat had je gedacht?


De kijker raakt gedurende 90 minuten verstrikt in een web van intriges die hem continu op het puntje van zijn stoel gekluisterd houdt. Wel moet worden gezegd dat deze film (of zo u het wil een langere aflevering) weinig verschilt van een doorsneeaflevering van Baantjer of onze eigen Witse.  Zowat alle clichés uit de ontelbare politieseries worden in Beck gebruikt: er is de nonchalante inspecteur die van niks of niemand bang is en die wordt bijgestaan door een brutale partner Gunvald Larsson (Mikael Persbrandt) die weigert te geloven in een zachtaardige aanpak; er is de jonge snotneus die nog alles moet leren en natuurlijk is er ook een adembenemende blondine als assistente, want een serie heeft nu eenmaal nood aan wat vrouwelijk schoon, niet waar? Uiteraard is het verhaaltje wat ongeloofwaardig, maar de kijker wil nu eenmaal een politie-inspecteur die zich bezighoudt met spectaculaire misdaden. Alle acteurs spelen op automatische piloot en ook al is Beck niet uit hetzelfde hout gesneden als de meest van zijn Scandinavische collega's waarmee we de laatste jaren kennis hebben gemaakt, blijven de avonturen van deze oude rakker toch een aanrader voor wie maar niet genoeg kan krijgen van degelijke, ouderwetse detectiveverhalen.

BEELD EN GELUID
Van een recente televisieserie die door een topzender is gedraaid, verwacht je uiteraard zowel een uitmuntende beeld- als geluidskwaliteit en dat krijg je ook.


EXTRA'S
Op een heleboel Lumière-trailers na, is er geen enkele extra op deze dvd te vinden.

CONCLUSIE

Beck is een detective die op een ouderwetse manier te werk gaat, een aanpak die in schril contrast staat met de werkwijze waarop de misdaadbestrijders van flitsende series als CSI Miami  de boeven bij de lurven pakken. Wie op zoek is naar een traditionele (maar kwalitatieve) politiereeks met veel spanning moet deze dvd beslist in huis halen.


cover
Studio: Lumière

Regie: Harald Hamrell
Met: Peter Haber, Mikael Persbrandt, Mans Nathanaelson, Stina Rautelin

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
16

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5425019006006


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:

Zweeds Dolby Digital 5.1Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij