:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LAND GIRLS - SEIZOEN 3
LAND GIRLS - SEIZOEN 3
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2012-09-09
TV-SERIE
Na drie seizoenen krijgt de BBC-serie Land Girls z’n definitieve beslag. In 15 afleveringen vertelt Ronald Moore over de belevenissen van jonge stadsmeisjes die tijdens Wereldoorlog II op plattelandsboerderijen de ploeg en de mestvork hanteerden terwijl de boerenzonen en –knechten naar de oorlog trokken. Als seizoen 3 begint woedt de strijd in West-Europa in alle hevigheid en vallen de Duitse bommen nu ook in de buurt van het landgoed van Lady Ellen Hoxley, wier kasteel opnieuw ingezet wordt voor de goede zaak: sinds het vertrek van de Amerikanen zijn de kamers en salons op de benedenverdieping omgetoverd in ziekenzalen, want de reguliere ziekenhuizen kunnen de stroom van gewonden niet meer aan. Voorzichtig komt de gastvrouw uit haar ivoren toren want elk paar handen kan nuttig werk verrichten, maar haar eerste liefde, Dr. Richard Channing, die ze in meer dan 20 jaar niet meer gezien heeft, stelt vast dat Ellen Hoxley nauwelijks is veranderd en de rol van afstandelijke kasteelvrouw al die tijd is blijven spelen. Dat was nodig, zegt ze vergoelijkend, want hij heeft er inderdaad geen idee van hoe je als vrouw een landbouwbedrijf overeind houdt in tijden van economische crisis en oorlog, maar daarin is ze wel geslaagd met als kostprijs een kinderloos huwelijk en heel veel eenzame dagen.
 


Op de nabijgelegen boerderij is het stil geworden: Bea is met baby William naar het huis van haar nichtje verhuisd terwijl haar echtgenoot Billy z’n plicht vervult aan het front en haar plaats is ingenomen door Iris Dawson, een schuw en tenger meisje met een laag zelfbeeld, dat niet voor alle werk op het land geschikt lijkt. Connie Carter heeft haar mening over dominee Henry Jameson bijgesteld en ze kan zich voorstellen dat hij haar het hof maakt. Boer Frederick Finch woelt na een dronken nacht met zijn tractor het tuintje van roddeltante Mrs. Gulliver om en vernielt daarbij een pompoen waarmee de oude dame een prijs hoopte te winnen. Om problemen met de politie te vermijden belooft hij haar het tuintje in de originele staat te herstellen, maar als hij gouden muntstukken vindt op het perceel, gaat hij iets té enthousiast te werk en steekt de mestvork in z’n linkervoet. Hij zal voor de rest van het seizoen aan z’n bed en vervolgens z’n stoel gekluisterd zitten en verliest op die manier z’n vat op de gebeurtenissen in en om het erf. Mrs. Reeves, chef van de landmeisjes, blijkt ’s ochtends vaak misselijk te zijn en riskeert weggestuurd te worden wegens een ongewenste zwangerschap. Zij deelde op het einde van seizoen 2 het bed met Vernon Storkey, de bewoner van de nabijgelegen boerderij, om de oogoperatie van haar zoontje Martin te bekostigen die na een ongelukje blind dreigde te worden. Zij zoekt in paniek naar een uitweg uit een vervelende situatie.


Lady Hoxley krijgt het bezoek van een hoge Piet van Binnenlandse Zaken die haar meedeelt dat er een collaborateur in het kasteel zit die gevoelige informatie aan de vijand doorspeelt. Aan haar om o.a. Dr. Channing, met wie ze ondertussen op meer dan alleen maar vriendschappelijke voet staat, in het oog te houden. Joyce Fishers echtgenoot keert ondertussen terug uit de oorlog, maar hij is z’n geheugen kwijt, herkent haar niet meer en niets wijst erop dat hij gauw weer aan de beterhand zal zijn. De jonge Iris Dawson raakt betrokken bij een vete tussen de Tuckers en de Storkeys, twee families die elkaar sinds lang vijandig gezind zijn en die er niet voor terugdeinzen om geweld te gebruiken tot de dood erop volgt. Connie Carter verlooft zich met dominee Henry met het oog op een huwelijk, maar haar Londense vriend Danny duikt onverwacht op en eist dat ze beschikbaar is voor een aantal criminele acties in en om het militair vliegveld in de buurt. Haar wereld stort in en een uitweg is er niet.


Het zijn maar een paar van de vele grote en kleine verhaallijnen in seizoen 3 van Land Girls, doch een aantal spannende situaties die in de vorige twee seizoenen voorzichtig zijn opgebouwd krijgen nu een gewelddadige ontknoping waarbij slachtoffers vallen. Tegen de achtergrond van toegenomen oorlogsgeweld is Land Girls – Seizoen 3 dan ook een stuk heftiger zonder dat de romantische en humoristische fragmenten of het verwarrende spel van intriges en misverstanden daaronder lijden, want telkens opnieuw weten bedenker Ronald Moore en de regisseur van dienst gevoelige scènes en delicate situaties te bedenken om de kijker naar het puntje van z’n stoel te zuigen. Als geweld en avontuur uw ding zijn dan laat u Land Girls beter links liggen, want dan wordt u beslist teleurgesteld, maar indien historische kostuumdrama’s en verhalen vol menselijke gevoelens en ondeugden op uw interesse kunnen rekenen, dan heeft Land Girls meer dan 11 uur kijkplezier voor u in petto. 
 

 

Een personage dat vooral sinds seizoen 2 aan belangrijkheid heeft gewonnen is dat van Mrs. Reeves, de chef van de landmeisjes en de niet-officiële huishoudster van de Hoxley-boerderij. Haar echtgenoot zit in een nazikamp en dus neemt ze de zorg voor haar zoontje Martin alleen voor haar rekening. Susan Cookson maakt van Mrs. Reeves en warme en toegewijde vrouw die het goed kan vinden met Frederick Finch, weduwnaar en boer, zonder dat er sprake is van amoureuze verwikkelingen. Cookson heeft voornamelijk een carrière opgebouwd als actrice in tv-series. De bekendste zijn Queer als Folk (1999-2000) en de nooit bij ons op dvd verschenen BBC-serie Doctors (14 seizoenen, 1998-2012). David Schofield die in het derde seizoen de rol van de gemene buurman Vernon Storkey voor z’n rekening neemt, herkent u beslist als Mercer uit de Pirates Of The Carribean-films of als Falco uit Gladiator (2000). Selena Hizli (Connie Carter) is ondertussen een pak zwaarder geworden en is niet meer het sexy landmeisje uit seizoen 2 en de aantrekkelijke Liam Garrigan, die in seizoen 2 de rol van dominee Henry Jameson voor z’n rekening nam is vervangen door de minder fotogenieke Gwilym Lee. Het is even wennen.


 

BEELD EN GELUID
Zoals we dat van de BBC gewend zijn is de beeldkwaliteit van Land Girls zo goed als perfect met felle kleuren en veel details, zelfs in de interieuropnamen. De muziekscore van Debbie Wiseman (Wilde, 1997), een componiste die meestal voor tv-series en documentaires werkt, wint aan belangrijkheid in de loop van de 15 afleveringen en de begintune klinkt steeds aantrekkelijker en vooral toepasselijker. Een pluim voor de vertalers, want op een enkel schrijffoutje na, is de ondertiteling gewoon perfect.
 
EXTRA’S
Geen
 

CONCLUSIE
De tv-serie Land Girls vertelt in drie seizoenen en 15 afleveringen over de jonge vrouwen die tijdens Wereldoorlog II op het platteland gingen werken nadat de boerenzonen en –knechten waren opgeroepen om te vechten tegen nazi-Duitsland. Bedenker Ronald Moore heeft goed naar oude foto’s gekeken van de echte land girls, want sommige fragmenten uit de tv-serie lijken sprekend op de zwart-witkiekjes die tijdens de oorlog zijn genomen van hun werk op het land, hun behuizing en de manier waarop ze zich ontspanden. Een aantal verhaallijnen is verzonnen, maar de kern ervan gaat vaak terug op de memoires en de biografieën die sommige land girls over hun ervaringen hebben geschreven. Liefhebbers van Upstairs Downstairs (2010), Downton Abbey (2011) en vooral Lark Rise To Candleford (2008-2011) en Cranford (2007) komen uitstekend aan hun trekken tijdens deze meer dan 11 uur (en drie seizoenen) durende tv-serie.cover
Studio: JustBridge

Regie: Steve Hughes, Daniel Wilson, Ian Barber, Paul Gibson
Met: Seline Hizli, Mark Benton, Becci Gemmell, Jo Woodcock, Lou Broadbent, Nicholas Shaw, Liam Boyle, Sophie Ward, Danny Webb, Gwilym Lee, David Schofield, Susan Cookson

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
6

Speelduur:
234 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717344748711


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij