:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SWORDFISH
SWORDFISH (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-09-24

FILM
Niemand had ooit gedacht dat John Travolta de filmgeschiedenis in zou gaan als de ultieme bad guy. Toegegeven, de filmografie van dit gewezen dansidool bevat heel wat miskleunen (The General's Daughter of Basic om er maar twee te noemen), maar toch vind je er ook heel wat pareltjes in terug. Ofschoon het grote publiek hem voor eeuwig zal herinneren als Vincent Vega uit Pulp Fiction, kan je hem ook in ondergewaardeerde prenten zoals The Punisher en Swordfish zien schitteren. Omdat we hier bij DVDinfo verzot zijn op klassiekers die op Blu-ray worden uitgebracht, mocht ook Swordfish niet in het rijtje ontbreken (al was het maar om de schoonheid van Halle Berry te bewonderen), maar helaas is de beeldkwaliteit ervan bedroevend. 

Gabriel Shear (John Travolta) is een brutale boef die maar niet begrijpt waarom in Hollywoodfilms de slechteriken steeds het onderspit delven. Het enige wat je volgens de crimineel nodig hebt om te slagen in je opzet is een meesterplan en het vinden van de juiste hacker. Jaren geleden richtte de DEA allerlei nepmaatschappijen op om drugsgeld wit te wassen. Het grote probleem was dat men daarmee zo veel geld vergaarde, dat men in 1986 besloot om Operatie Swordfish stop te zetten. De vierhonderd miljoen dollars bleven al die tijd op de bank staan en als je daar wat intrest bij optelt, dan bekom je gauw een fenomenale som geld. Het vinden van de geschikte computerkraker vormt evenwel een probleem, want de beste hacker van de wereld Axl Tornados is in de luchthaven van LA opgepakt en omdat de zenuwachtige Deen wel eens uit de biecht zou kunnen klappen, wordt hij door de boevenbende meteen een kopje kleiner gemaakt. Aan hackers is er evenwel geen gebrek in deze wereld en Shear heeft zijn zinnen gezet op het talent van Stanley Jobson (Hugh Jackman), een computerfreak die aan lager wal is geraakt en er alles voor over heeft om zijn dochtertje Holly terug te zien. Stanley staat eerst wat twijfelachtig tegenover deze gevaarlijke uitdaging, maar de knappe Ginger (Halle Berry) zorgt ervoor dat hij snel van gedachten verandert en met haar charmes is dat niet eens zo moeilijk.

Swordfish is een degelijke film uit de Joel Silver-stal. Deze beroemde producer die één van Hollywoods machtigste mannen werd dankzij gigantische successen als The Matrix en de Lethal Weapon-reeks beschouwt een film als geslaagd indien hij de nodige explosies bevat. Swordfish is dan ook het soort actiefilm dat bol staat van de spectaculaire scènes. Zo wordt in de spannende finale een bus met gijzelaars door een helikopter opgetild om vervolgens een ongewoon stadsritje in de lucht te maken. In Hollywood is nu eenmaal alles mogelijk. Achter de camera stond Dominic Sena die eveneens de remake van Gone In 60 Seconds, het onderschatte Kalifornia met Juliette Lewis en Season Of The Witch draaide. Als je daar een leuk scenario en uitmuntende acteerprestaties aan toevoegt, dan weet je meteen dat Swordfish een blockbuster van de bovenste plank is. Jackman en Cheadle zijn briljant, Berry adembenemend mooi (en ja, het is de film waarin je haar topless kan bewonderen) en Travolta beleeft als brutale booswicht de lol van zijn leven. Tot daar het goede nieuws, want helaas verknalt de beeldkwaliteit het filmfeestje.

BEELD EN GELUID
Een Blu-ray kopen we niet wegens zijn blauwe verpakking, maar wel omwille van zijn verbeterde beeldkwaliteit. En kijk, eens we het schijfje in onze lader stopten, waren we zo ontgoocheld dat we nadien onze oude dvd hebben afgespeeld om de verschillen op te speuren. En jawel, op enkele details na is de beeldkwaliteit hetzelfde gebleven. Jammer, want niet alleen oogt de film daardoor gedateerd, ook verliezen alle actiescènes er hun kracht door. De beelden zijn onscherp, de landschappen verschrikkelijk in beeld gebracht en op de koop toe dreigen de (vaak gele) kleuren in elkaar te vloeien. Een dikke foei en we hebben het vermoeden dat deze actiefilm ooit in een gerestaureerde versie zal worden aangeboden. Het geluid is iets beter, waarvan we vooral de schitterende soundtrack (met onder meer Paul Oakenfold) onthouden.

EXTRA'S
Ook wat de extra's betreft, vind je niks nieuws onder de zon, het bonusmateriaal dat je op deze Blu-ray terugvindt zijn de extra's sie je op de vroegere dvd aantrof. The Making Of Swordfish is niet meer dan een korte televisiespot van HBO waarin Joel Silver en John Travolta vertellen hoe fantastisch het was om aan deze film mee te werken. Misschien is het leuk om te weten dat Hugh Jackman steeds een fan van Travolta was en dat hij het na al die jaren heerlijk vond om eindelijk eens een danspasje met de ster te mogen maken, maar of dit nu allemaal interessant is? Er is een korte (zinloze) bijdrage over de scène met de bus en naast een videoclip van Oakenfold zijn er ook nog twee alternatieve eindes als extra aanwezig. Misschien hou je het niet voor mogelijk, maar het beeld van de extra's is nog van slechtere kwaliteit.

CONCLUSIE
Swordfish is een actiefilm die je moet hebben gezien. Spectaculaire stunts en uitstekende acteerprestaties (en jawel, ook de schoonheid van mevrouw Berry telt mee), maar toch koop je beter de dvd-versie, want het blauwe schijfje biedt geen enkele meerwaarde!
coverStudio: Warner

Regie: Dominic Sena
Met: John Travolta, Hugh Jackman, Halle Berry, Don Cheadle, Sam Shepard, Vinnie Jones, Drea de Matteo

Film:
7/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
5/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2001

Leeftijd:
16

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321932828498


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Italiaans, Spaans, Noors, Zweeds, Fins, Deens
Extra's:
• Audiocommentaar van regisseur Dominic Sena
• The Making Of Swordfish (15 min.)
• Effects In Focus: The Flying Bus (8 min.)
• Trailer
• Alternatief Einde

Andere recente releases van deze maatschappij