:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LAND GIRLS SEIZOEN 1-3
LAND GIRLS SEIZOEN 1-3
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2012-10-15
TV-SERIE
Dvd-releaser JustBridge heeft de drie seizoenen van de BBC-serie Land Girls gebundeld en u kan zich nu het hele epos aanschaffen over de jonge vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun gemakkelijke stadsleventjes inruilden voor het harde werk op het land, alwaar ze hun mannelijke leeftijdgenoten vervingen die naar de oorlog in Europa trokken. In 675 minuten en 15 afleveringen ziet u een mengeling van fictie en werkelijkheid, waarbij getracht is om visueel de situatie van toen zo dicht mogelijk te benaderen.

 
Seizoen 1
Nancy Morell, een stadjuffertje in fijne modieuze toiletjes en met opgestoken haar, en haar vriendin Joyce worden gehuisvest in de boerderij van Mr. Finch op het terrein van het eeuwenoude kasteel van Lady Hoxley, telg van een steenrijke en adellijke familie met een indrukwekkende stamboom, maar Nancys is teleurgesteld, want de bijgebouwen van de boerderij zijn niet meteen de Hilton à la campagne. Ze worden er opgewacht door Mrs. Reeves (Susan Cookson) die verantwoordelijk is voor het welzijn van de landmeisjes en die meteen aangepaste kleren uitdeelt, ze vertelt hoe de dagindeling eruitziet en hoe ze geacht worden zich te gedragen. Nancy is niet in haar nopjes, want eigenlijk heeft men haar tot de landdienst gedwongen, maar Joyce, wier jonge echtgenoot net is opgeroepen voor z’n legerdienst, ziet het helemaal zitten. Zij heeft overigens weinig keuze, want ze kan nergens terecht. Haar ouderlijke huis in Coventry is eerder gebombardeerd terwijl haar beide ouders thuis waren. Nancy en Joyce delen een kamer met Annie en haar jongere zus Bea die al een tijdje op de boerderij werken en die zich schijnbaar goed aangepast hebben aan de lange dagen op het veld en de niet altijd even evidente werkzaamheden op en om de boerderij. Maar het is uiteraard voor het goede doel en iedereen behoort in oorlogstijd z’n steentje bij te dragen.

De volledige bespreking van Land Girls – Seizoen 1 kan u hier lezen.

 
Seizoen 2
Op het einde van seizoen 1 van de BBC-serie Land Girls werden de kaarten op het landgoed Hoxley flink door elkaar geschut. Twee landmeisjes verlieten de boerderij van Frederick Finch en vertrokken richting Londen, de ene (Nancy) omdat ze niet meer welkom was na de dood van Lord Hoxley met wie ze een verhouding had, de andere (Annie) omdat haar dood gewaande echtgenoot uit de oorlog was teruggekeerd en haar steun en hulp nodig had wegens een zware verminking. Plaats dus voor nieuwkomer Connie Carter (Selena Hizli), een aantrekkelijke ravenzwarte jonge vrouw die haar toevlucht heeft gezocht tot de WLA (Women’s Land Army) nadat de echtgenote van haar minnaar haar naar eigen zeggen het huis had uitgeschopt. Doch Connie bekijkt het leven van de zonnige kant en ze past zich aan, als wees is ze het nl. haar hele leven gewend dat anderen voor haar beslissen. Ze is opgeruimd en speels, ze ziet er altijd goed uit in haar eenvoudige, maar niets verhullende jurkjes waarmee ze het manvolk in verwarring brengt, ze flirt graag met de Amerikaanse soldaten die op het terrein van het kasteel verblijven, ze heeft een grote mond en praat haar mond vaak voorbij, maar ze heeft een hart van goud en dat zullen ze in Coventry in de loop van 5 nieuwe afleveringen gauw ontdekken.
 

Landmeisje Bea is ondertussen getrouwd met de zoon van boer Frederick Finch en is nu huisvrouw. Haar echtgenoot Billy mag dan een boerenpummel zijn, maar hij houdt van haar en heeft haar baby William (uit een onenightstand met de Amerikaanse soldaat Carl Gillespie, ondertussen gesneuveld in de strijd) als z’n eigen zoontje geaccepteerd. Het jonge stel wacht echter een dubbele onaangename verrassing: Billy wordt opgeroepen voor militaire dienst en Carls vader Jack Gillespie, een stinkend rijke wapenhandelaar uit Chicago, strijkt op het landgoed van Lady Hoxley neer op zoek naar z’n kleinkind en er is niet veel nodig om hem te vertellen wie z’n kleinzoon is. Uitgerekend Lady Hoxleys jongere zus biedt aan om het allemaal uit te zoeken en te regelen, want zij hoopt de Amerikaan aan de haak te slaan, ondanks het feit dat ze zelf getrouwd is met een gefortuneerde Engelsman. Het kan verkeren. Sgt. Dennis Tucker, die verdacht wordt van de moord op Lord Hoxley, wordt ondertussen op vrije voeten gesteld wegens een gebrek aan bewijzen, maar in het kleine plattelandsdorpje is hij alle aanzien kwijt en heeft er geen toekomst meer. Op het kasteel is het inmiddels een drukte van belang, want op de benedenverdieping zijn kamers en werkruimten voor de Amerikaanse militairen ingeruimd en Lady Hoxleys zusje heeft Jack Gillespie uitgenodigd om op het kasteel z’n intrek te nemen, wat de vrouw des huizes niet kan weigeren: de Amerikanen zijn immers bondgenoten.

De volledige bespreking van Land Girls – Seizoen 2 kan u hier lezen.

 
Seizoen 3
Op de nabijgelegen boerderij is het stil geworden: Bea is met baby William naar het huis van haar nichtje verhuisd terwijl haar echtgenoot Billy z’n plicht vervult aan het front en haar plaats is ingenomen door Iris Dawson, een schuw en tenger meisje met een laag zelfbeeld, dat niet voor alle werk op het land geschikt lijkt. Connie Carter heeft haar mening over dominee Henry Jameson bijgesteld en ze kan zich voorstellen dat hij haar het hof maakt. Boer Frederick Finch woelt na een dronken nacht met zijn tractor het tuintje van roddeltante Mrs. Gulliver om en vernielt daarbij een pompoen waarmee de oude dame een prijs hoopte te winnen. Om problemen met de politie te vermijden belooft hij haar het tuintje in de originele staat te herstellen, maar als hij gouden muntstukken vindt op het perceel, gaat hij iets té enthousiast te werk en steekt de mestvork in z’n linkervoet. Hij zal voor de rest van het seizoen aan z’n bed en vervolgens z’n stoel gekluisterd zitten en verliest op die manier z’n vat op de gebeurtenissen in en om het erf. Mrs. Reeves, chef van de landmeisjes, blijkt ’s ochtends vaak misselijk te zijn en riskeert weggestuurd te worden wegens een ongewenste zwangerschap. Zij deelde op het einde van seizoen 2 het bed met Vernon Storkey, de bewoner van de nabijgelegen boerderij, om de oogoperatie van haar zoontje Martin te bekostigen die na een ongelukje blind dreigde te worden. Zij zoekt in paniek naar een uitweg uit een vervelende situatie. 

Lady Hoxley krijgt het bezoek van een hoge Piet van Binnenlandse Zaken die haar meedeelt dat er een collaborateur in het kasteel zit die gevoelige informatie aan de vijand doorspeelt. Aan haar om o.a. Dr. Channing, met wie ze ondertussen op meer dan alleen maar vriendschappelijke voet staat, in het oog te houden. Joyce Fishers echtgenoot keert ondertussen terug uit de oorlog, maar hij is z’n geheugen kwijt, herkent haar niet meer en niets wijst erop dat hij gauw weer aan de beterhand zal zijn. De jonge Iris Dawson raakt betrokken bij een vete tussen de Tuckers en de Storkeys, twee families die elkaar sinds lang vijandig gezind zijn en die er niet voor terugdeinzen om geweld te gebruiken tot de dood erop volgt. Connie Carter verlooft zich met dominee Henry met het oog op een huwelijk, maar haar Londense vriend Danny duikt onverwacht op en eist dat ze beschikbaar is voor een aantal criminele acties in en om het militair vliegveld in de buurt. Haar wereld stort in en een uitweg is er niet.

De volledige bespreking van Land Girls – Seizoen 3 kan u hier lezen.
 
BEELD EN GELUID
Series van de BBC zijn van een uistekende kwaliteit en dat geldt ook voor de beeldkwaliteit van Land Girls dat kan bogen op felle kleuren, veel details en haarscherpe opnamen, zelfs in de interieuropnamen. De muziekscore van Debbie Wiseman (Wilde, 1997 wint aan belangrijkheid in de loop van de 15 afleveringen en de begintune klinkt steeds aantrekkelijker en vooral toepasselijker.
 
EXTRA’S
Geen
 
CONCLUSIE
De tv-serie Land Girls vertelt in drie seizoenen en 15 afleveringen over de jonge vrouwen die tijdens Wereldoorlog II op het platteland gingen werken nadat de boerenzonen en –knechten waren opgeroepen om te vechten tegen nazi-Duitsland. Bedenker Ronald Moore heeft goed naar oude foto’s gekeken van de echte land girls, want sommige fragmenten uit de tv-serie lijken sprekend op de zwart-witfoto’s die tijdens de oorlog zijn genomen van hun werk op het land, hun behuizing en de manier waarop ze zich ontspanden. Een aantal verhaallijnen is verzonnen, maar de kern ervan gaat vaak terug op de memoires en de biografieën die sommige land girls over hun ervaringen hebben geschreven. Liefhebbers van Upstairs Downstairs (2010), Downton Abbey (2011)en vooral Lark Rise to Candleford (2008-2011) en Cranford (2007) komen uitstekend aan hun trekken tijdens deze meer dan 11 uur (en drie seizoenen) durende tv-serie.cover
Studio: JustBridge

Regie: Steve Hughes, Daniel Wilson, Ian Barber, Paul Gibson
Met: Joyce Fisher, Susan Cookson, Mark Benton, Becci Gemmell, Mykola Allen, Sophie Ward, Jo Woodcock, Liam Boyle, Danny Webb, Nicholas Shaw, Summer Strallen, Christine Bottomley, Nathaniel Parker, Mark Rice-Oxley, Richard Harrington, Seline Hizli, Lou Broadben

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009-2011

Leeftijd:
6

Speelduur:
682 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij