:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHERLOCK HOUND
SHERLOCK HOUND
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2013-01-13
SERIE
Vaste bezoekers van de site weten ongetwijfeld dat telkens er een bespreking van een Sherlock Holmes-verfilming passeert de kans groot is dat die van mijn hand is. Al van jongs af aan ben ik immers een grote fan van de avonturen van de beroemdste detective ter wereld. Allemaal een gevolg van een tekenfilmserie die in de jaren tachtig zowel op de BBC als op het legendarische TF1-programma Club Dorothée te zien was. Toen wist ik nog niet dat de serie aan het brein ontsproot van onder meer Hayao Miyazaki, een regisseur van wie ik later een onvoorwaardelijke fan zou worden, maar dat was ook niet nodig. Op die zaterdagochtenden, inmiddels al weer bijna 30 jaar geleden, werd ik iedere week meegevoerd naar een Victoriaans Londen, bevolkt door antropomorfische hondachtigen en overgoten met een stevig steampunksausje. Ik genoot met volle teugen van de animatie, van de plots, van de personages en smeedde er een eeuwige vriendschapsband met de detective in de deerstalker. Nu de volledige reeks van 26 afleveringen op dvd beschikbaar is, breekt echter het moment aan dat ieder nostalgicus vreest: zullen de episodes ook 30 jaar later nog overeind blijven of is Sherlock Hound niets meer dan charmant jeugdsentiment dat beter lijkt door de ogen van een kind dan die van een volwassene?

Het geruststellende antwoordt luidt dat Sherlock Hound nog weinig van zijn charme heeft verloren. De sprankelende animatie en de typische humor die we al dertig jaar kennen van Studio Ghibli is ook hier aanwezig, zij het in wisselvallige doses. Dat heeft grondeels te maken met het feit dat Myazaki wel de motor van dit project was, maar na zes afleveringen afhaakte. De erfgenamen van Arthur Conan Doyle vonden immers dat de reeks te fel afweek van de creatie van zijn schepper en legden de productie stil. Na gesprekken over en weer werd de onenigheid bijgelegd, maar Myazaki's plaats in de regiestoel werd voor de resterende 20 episodes ingenomen door Kyosuke Mikuriya. Omdat de afleveringen niet in volgorde van productie werden uitgezonden, leidt dat tot een fluctuerende kwaliteit. Beide halen nog steeds een goed tot zeer goed niveau, maar de Miyazaki-afleveringen blinken uit in heerlijk gevonden stunts, camerastandpunten en humor, terwijl de episodes die Mikuriya voor zijn rekening nam, haast allemaal hetzelfde stramien volgen: Moriarty plant misdadig plan - Hound achterhaalt plan - Hound verijdelt plan.


 
Die voorspelbaarheid wreekt zich wat als je meerdere episodes na elkaar bekijkt, maar verhindert niet dat er bijzonder veel te genieten valt. Ten eerste van de manier waarop de personages worden neergezet. De klassieke films met Basil Rathbone uit de jaren veertig lijken model te hebben gestaan voor de karakters, niet zozeer de creatie zoals die door Arthur Conan Doyle op papier werd gezet. Zelfs de look van de personages is direct geïnspireerd door Rathbone en Nigel Bruce. Voor een tekenfilm die vooral jongeren wil aanspreken is dat ideaal: Sherlock Hound en Watson fungeren immers als een perfecte 'double act', enerzijds de geniale detective, anderzijds de trouwe vriend. De grootste breuk met zowat alle andere verfilmingen situeert zich op het vlak van de antagonist. Moriarty mag dan wel als wolf afgebeeld worden, hij is niet de koele, geduldige misdadiger, de 'Napoleon of Crime' die we kennen. Naast het feit dat zijn misdadige plannen allemaal van de Wile E. Coyote-variëteit zijn, omringt hij zich ook met twee klungelende helpers. Deze toegeving aan de goed-versus-slechtsmaak van het jonge volkje is dan ook de grootste smet op Sherlock Hound en de enige reden waarom de serie zijn reputatie anno 2013 niet meer volledig waar kan maken.

Gelukkig wordt dat gecounterd door het verrukkelijke design van de serie. Sherlock Hound voegt naar aloude Ghibli-traditie namelijk een stevige portie steampunk toe aan de liefdevol vormgegeven Victoriaanse decors. Het gevolg: zelfs temidden de voorspelbare plots staar je met ogen vol verwondering naar de verbeelding die de animatoren tentoonspreiden. Wonderlijke luchtschepen, inventieve duikboten en zelfs een uit metaal en stof opgetrokken pterodactylus paraderen over het scherm. Niet alleenl daar komt de liefde van de makers voor het medium echter tot uiting. Ook de keuze voor antropomorfische honden als protagnonist zorgt voor veel variatie. Een bijkomend pluspunt is het opwaarderen van Mrs. Hudson als karakter. Zij is niet langer de stoffige huismeid, maar de pittige jonge tante die in meer dan één aflevering haar mannetje staat tussen Watson en Hound.

Wie met een kritisch, volwassen oog naar Sherlock Hound kijkt, zal wellicht een en ander aan te merken hebben op de plots die in iedere episode nagenoeg hetzelfde patroon volgen, op de personages die te vaak in het groteske vervallen en op de bochten waarin de makers zich occasioneel wringen om toch maar met steampunk op de proppen te kunnen komen. Maar het zijn azijnpissers die niet de overduidelijke kwaliteit van de reeks herkennen: het oog  voor detail in de animatie, de geslaagde ingreep om met honden als personages te werken, het naar moderne normen nog steeds aanvaardbare tempo van de vertelling en vooral de verbeelding waarmee een Japanse animatiestudio een kwintessentiële Britse detective tot leven wekt. Bij het herbekijken van de reeks, keerde ik immers van bij de eerste noten van de memorabele begingeriek terug naar dat jongetje van een jaar of 6 dat van zijn sokken werd geblazen. Ik zal dan ook niet aarzelen om mijn neefjes en nichtjes, zodra ze oud genoeg zijn, deze dvd toe te stoppen. Want animatiereeksen als Sherlock Hound zijn gemaakt om generatie na generatie te vermaken.


 
AFLEVERINGEN
1. The Four Signatures
Tijdens de overtocht op een boot wordt het schip waarop Sherlock Hound zich bevindt aangevallen door piraten. De detective schakelt de hulp in van dokter Watson om ze af te schudden.

2. The Crown Of Mazalin
Een waardevolle kroon wordt gestolen en de zoon van de veiligheidsverantwoordelijke is de voornaamste verdachte. Hound gelooft echter in zijn onschuld: hij is ervan overtuigd dat professor Moriarty achter de roof zit.

3. A Small Client
Terwijl Londen kreunt wegens een plaag van vervalste munten, krijgt Hound het bezoek van een klein meisje dat hem vraagt haar vader op te sporen. De detective vermoedt een verband tussen de twee zaken.

4. Mrs. Hudson Is Taken Hostage
Moriarty verplicht Sherlock Hound tot het stelen van de Mona Lisa als hij huishoudster Mrs. Hudson gijzelt. De detective geeft zich echter niet zonder slag of stoot gewonnen.

5. The Adventure Of The Blue Carbuncle
Nadat hij hij kostbare karbonkel heeft gestolen wordt Moriarty het slachtoffer van een kleine zakkenrolster. Het meisje krijgt bescherming van Sherlock Hound en Dr. Watson.

6. The Green Balloon
Een groene ballon landt in de tuin van Hound en Watson. In het bijbehorende briefje wordt de detective opgeroepen om iemand te helpen die gevangen gehouden wordt op het onbekende Dolfijneiland.

7. A Sacred Image Disappears
Een van de meest opmerkelijke Londense artefacten, een gouden beeld, wordt gestolen door Moriarty. Sherlock Hound en Dr. Watson slagen er met behulp van een stel dokjongens in de dief op te sporen.

8. The Speckled Band
Bij haar terugkeer naar Engeland na jaren afwezigheid logeert een jonge vrouw bij haar oom. Die gedraagt zich echter zeer vreemd. Hound is er zeker van dat hij weinig verkwikkende plannen heeft met de jongedame.


 
9. Treasure Under The Sea
Een marine-officier ontdekt de schat van Napoleon in een gezonken schip. Moriarty grijpt zijn kans om het goud te stelen, maar Hound en Watson trachten daar een stokje voor te steken.

10. The White Cliffs Of Dover
De luchtpost van Engeland naar Frankrijk gaat gebukt onder een reeks aanslagen. Hound vermoedt de hand van Moriarty hierin. Maar het is vooral Mrs. Hudson die haar bijdrage levert aan de goede afloop van dit avontuur.

11. The Sovereign Gold Coins
Hound en Watson worden ingeschakeld door een multimiljonair als 20 gouden muntstukken uit zijn superbeveilgde brandkast verdwijnen.

12. The Stormy Getaway
Moriarty saboteert politiewagens zodat inspecteur Lestrade niet langer in staat is een geldtransport te begeleiden. Gelukkig springen Sherlock Hound en Watson  in de bres.

13. The Runaway Freight Car
Een met goud beladen treinwagon, die tussen twee andere wagons vastgeklonken was, verdwijnt plotseling tijdens de treinrit. Een kluifje naar de hand van onze beroemde detective.

14. The Coral Lobsters
Moriarty steelt een collectie koraalkreeften die met diamanten zijn ingelegd. Maar Sherlock Hound en Watson zijn hem op het spoor.

15. The Golden Statue Of The Great Burglar
Op één nacht tijd wordt zowel een bank beroofd als een beeldhouwer gekidnapt. Als plannen opduiken met schetsen voor een gouden standbeeld van Moriarty, is de voornaamste verdachte meteen bekend.

16. The Secret Of The Sacred Cross Sword
Als de brandkast waarin het eeuwenoude 'Zwaard van de Tovernaars' zich bevindt, wordt opgebroken, vreest iedereen een diefstal. Maar het zwaard blijkt onaangeroerd? Hound zoekt uit waarom.

17. The Adventure Of The Thames Monster
Een zeemonster maakt de rivier Thames onveilig. Na de verdwijning van een passagier op een schip zonder dat een lichaam gevonden wordt, storten Sherlock Hound en Watson zich op de zaak.


 
18. The Adventure Of The Three Students
Drie Franse kunststudenten in Londen zijn vermist. Onze beroemde detective vermoedt een verband met de diefstal van enkele reproducties van bekende kunst.

19. The Rosetta Stone
De verdwijning van de Steen van Rosetta uit het British Museum dreigt een splijtzwam te worden tussen de verschillende landen die het eigendomsrecht op het artefact opeisen. Het is aan Sherlock Hound om de diefstal op te helderen.

20. The White Silver Getaway!
Moriarty heeft moeilijkheden om een lading gestolen goud Londen uit te smokkelen, terwijl Hound en Watson een inbraak in een zeppelinfabriek onderzoeken.

21. The Disappearance Of The Splendid Royal Horse
Een nieuwe meesterdief drukt zijn stempel op het Londense misdaadmilieu, tot ergernis van Moriarty. Het volgende doelwit van de criminele nieuwkomer is het favoriete paard van de Britse koningin.

22. Disturbance At The World Flight Championship
Sherlock Hound, Watson en Mrs. Hudson nemen deel aan een luchtvaartrace waaraan ook Moriarty deelneemt. Die steelt immers onderdelen van andere participanten om zijn luchtschip beter te maken.

23. The Secret Of The Parrot
Waarom heeft Moriarty het gemunt op een papegaai op de trein? Dat is de vraag waarop Sherlock Hound maar al te graag een antwoord wil vinden.

24. The Bell Of BIg Ben
De waardigheid van het Britse rijk staat op het spel als de Big Ben-klok gestolen wordt. Er is maar één detective die kan voorkomen dat het land het mikpunt van spot wordt.

25. The Priceless French Doll
Moriarty heeft ditmaal zijn zinnen gezet op een grote diamant. Maar als hij die in een pop verstopt, krijgt hij meer dan hij verwachtte...

26. The Missing Bride Affair
Sherlock Hound onderzoekt de mysterieuze verdwijning van een bruid, enkele momenten voor ze haar ja-woord moet geven.


 
BEELD EN GELUID
Wonderen mag je uiteraard niet verwachten van een dvd-release van een voor velen obscure animatiereeks uit de jaren tachtig. Een perfecte transfer biedt deze dvd dan ook niet. Maar het moet gezegd dat de scherpte en de helderheid goed meevallen, dat de hoeveelheid grain onder de verwachtingen blijft en dat het contrast zelfs positief verrast. Een zeer degelijk transfer dus. Het geluidsspoor geeft helaas niet de originele Japanse dialogen weer (of de Frans gedubde versie waarmee ik als kind opgroeide) maar biedt enkel de Engelstalige track aan. De dialogen klinken steeds helder en verstaanbaar, ook al is in de actiescènes de audiomix iets minder op dreef.

EXTRA'S
De schijf bevat geen extra's.

CONCLUSIE
Sherlock Hound is jeugdsentiment van de bovenste plank. De prachtige mix tussen het Londen van de Victoriaanse detective en steampunk levert een vaak derivatieve, maar daarom niet minder entertainende animatieserie op, die mijn ogen als volwassene nog steeds doen fonkelen. Beeld en geluid halen bovendien een degelijk niveau op deze release. Jammer is wel dat er helemaal geen extra's op de schijfjes staan.


coverStudio: Manga Entertainment

Regie: Hayao Miyazaki, Kyosuke Mikuriya
Met: Larry Moss, Lewis Arquette, Patricia Parris, Hamilton Camp

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
U.K.

Jaar:
1984-85

Leeftijd:
U

Speelduur:
654 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
geen
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij