:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> UPSTAIRS DOWNSTAIRS - SEIZOEN 2
UPSTAIRS DOWNSTAIRS - SEIZOEN 2
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2012-11-25
TV-SERIE
In deze vervolgserie is de kijker opnieuw te gast in 165 Eaton Place in hartje Londen in de jaren vóór het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In seizoen 1 zag u hoe Sir Hallam Holland en z’n echtgenote Lady Agnes er hun intrek namen en het vervallen huis weer z’n oude luister bezorgden. Sindsdien is 165 Eaton Place weer het toneel van grote en uitbundige feesten voor vrienden en relaties en intieme momenten met de familie en af en toe met het personeel. Want om een dergelijk huis te onderhouden en er exquise diners en partijtjes te organiseren is een professionele en toegewijde staf van werksters, keukenprinsessen en loopjongens onontbeerlijk. Daarvoor werd een beroep gedaan op Mrs. Rose Buck (Jean Marsch), in een vorig leven hoofd van de huishouding toen de familie Bellamy er woonde, die een staf samenstelde en uiteindelijk zelf opnieuw in dienst trad als hoofd van het personeel. Zij is ondertussen om gezondheidsredenen opgenomen in het ziekenhuis en haar taken worden verdeeld over kokkin Clarice Thackeray (Anne Reid) en butler Warwick Pritchard (Adrian Scarborough), die erin slagen om downstairs de zaken op rolletjes te laten lopen.

 

Upstairs is er ondertussen sprake van een zekere paniek. Lady Agnes is net bevallen van een dochter, maar de vreugde wordt getemperd door het feit dat haar echtgenoot Sir Hallam heel veel tijd op Whitehall doorbrengt, waar hij als assistent van de minister van Buitenlandse Zaken de handen vol heeft met de voorbereidingen van de onderhandelingen tussen eerste minister Churchill en Adolf Hitler. Tot zijn verdriet moet Hallam Holland vaststellen dat zijn advies over een bikkelharde strategie niet gevolgd wordt en dat de Engelse premier er alles aan doet om oorlog met Duitsland te vermijden. Hallam voorspelt dat Hitler z’n eisen niet zal milderen en dat een grote Europese oorlog op termijn niet kan worden vermeden. Maar het zijn woorden in de wind, wat lijdt tot stress en een gespannen sfeer die tot in 165 Eaton Place voelbaar is. Hallam heeft evenwel nog andere katten te geselen, want z’n schoonzusje Persie (Lady Agnes’ jongere zusje) roept vanuit Berlijn z’n hulp in. Op het einde van seizoen 1 zag u hoe ze richting Berlijn trok in het kielzog van een hoge Duitse nazi, maar die heeft haar ondertussen gedumpt en in de Kristallnacht wordt het voor Persie duidelijk dat haar leven gevaar loopt. Dus moet Hallam Holland voor een oplossing zorgen en dat had ie beter niet gedaan, want Persie speelt het spel niet eerlijk.

 

De crisis omtrent het Sudetenland wordt bezworen en in Londen wordt opgelucht gereageerd: de oorlogsdreiging lijkt voorbij. Maar de rust is van korte duur, want zoals Hallam Holland had voorspeld gaat Hitler gewoon door met stoken in Centraal-Europa. Hij slaagt erin om Italië in z’n invloedsfeer te brengen en knoopt in het geheim onderhandelingen aan met Moskou met het oog op een vredespact. Londen ziet zich verplicht om afspraken te maken met Polen, waardoor de oorlogsdreiging van de ene op de andere dag weer aan de orde is. Zandzakjes vullen de portalen en voetpaden en de schuilkelders worden in gereedheid gebracht in geval Hitler de Engelse hoofdstad zou proberen te bombarderen. Butler Warwick Pritchard wordt lid van de burgerwacht om buurtbewoners de weg naar de schuilkelders te wijzen en te zorgen voor orde op straat, maar door een eerder dom toeval vernemen zijn collega’s downstairs dat hij tijdens de Grote Oorlog (1914-1918) actieve dienst heeft geweigerd en als ambulancier aan de slag is geweest, wat in patriottistische tijden uiteraard niet in goede aarde valt. Downstairs raakt men verdeeld in twee kampen en na een incident over het gebruik van bakmeel voor koekjes voor haar neefje, maakt kokkin Clarice Thakeray haar koffer en vertrekt. Warwick Pritchard en z’n assistent Johnny Proud (Nico Marallegro) mogen nu zelf het eten bereiden voor upstairs én downstairs en dat valt niet mee.

 

In Upstairs Downstairs - Seizoen 2 komt de oorlog net zoals in Downton Abbey (2010) een stuk dichterbij. De stemming wordt wat grimmiger, maar in de verhaallijnen is een evenwicht gevonden tussen ernst en luim, waarbij opnieuw veel zorg is besteed aan de karakters die op de beide niveaus van 165 Eaton Place voor het nodige vuurwerk zorgen. Upstairs is het opnieuw Lady Agnes’ jonger zus Lady Persephone Towyn (Persie) die voor de nodige opschudding zorgt, maar het is Lady Agnes’ inwonende tante, Dr. Blanche Mottershead (Alex Kingston), die voor een regelrecht schandaal zorgt na de publicatie van een biografisch boek van een goede vriendin. We vertelden u al dat downstairs de butler en de kokkin voor nogal wat opschudding zorgden, maar de komst van de nieuwe meid Beryl Ballard (Laura Haddock), een aantrekkelijke en vlotte jonge vrouw die met haar spaarcenten een opleiding wil gaan volgen, gaat niet onopgemerkt voorbij. Ze heeft nl. oog voor de slechte leefomstandigheden van het vrouwelijk personeel en ze bindt de kat de bel aan, tot grote ergernis van de oudere personeelsleden overigens. De jonge butlerassistent Johnny Proud krijgt een oproep om zich te melden voor legerdienst en Harry Spargo, Sir hallams chauffeur, probeert op een goed blaadje te komen bij Beryl Ballard. Maar die heeft het niet begrepen op een arme sloeber zonder toekomstperspectief.

 

Net zoals in de vorige serie is het production design wondermooi. De actie verlegt zich iets meer naar de privévertrekken van Sir Hallam en Lady Agnes op de eerste verdieping, terwijl de grote tafel in keuken een centrale rol blijft spelen op de benedenverdieping. Met minstens drie vrouwelijke actrices upstairs krijgen de kleedsters van de serie ruim de kans om zich uit te leven inzake de mode van de late jaren dertig. Lady Agnes en Persie zien er perfect uit in hun kleurige en stijlvolle toiletten, terwijl tante Blanche in wat nonchalantere jurken en pakjes gestopt wordt, want als archeologe draagt ze uiteraard graag kleren waarin ze alle mogelijk en onmogelijk posities uit kan testen. De heren zitten uiteraard in stijve pakken, want zo worden ze op hun werk verwacht, zij het met stijlvolle hoedjes, dassen en sjaals en af en toe een kleurig vestje als contrast. Beneden zitten de beide butlers in strakke smokings met bijpassende witte handschoenen, terwijl Mrs. Thackeray en haar hulpje een typische kokoutfit dragen. Beryl en haar collega Euniche, resp. verantwoordelijk voor de garderobe van Lady Agnes en de zorg voor haar beide kinderen, zitten in kleurige zwarte jurkjes met bijpassend wit schortje en kapje.

 

Omdat de oorlogsdreiging als achtergrond fungeert voor dit tweede seizoen, gaat er nogal wat aandacht naar de politieke ontwikkelingen in de tweede helft van de jaren 30. De onderhandelingen tussen Churchill en Adolf Hitler zijn het gespreksonderwerp van de dag en kunnen zowel upstairs als downstairs op de interesse van de bewoners rekenen. Maar iedereen beseft dat de toestand alles behalve rooskleurig is en dat de bommen elke dag op Londen kunnen vallen. Dat wordt uiteraard acuut na het Engelse pact met Polen waardoor Duitsland als het ware de oorlog verklaard wordt. Sir Hallam Holland heeft gelijk gekregen, maar dat maakt hem niet bepaald gelukkig, want hij beseft als geen ander dat het komende conflict opnieuw honderdduizenden slachtoffers zal eisen en dat de wereldbrand zich wellicht naar Noord-Afrika en Azië zal uitbreiden. Maar net voor het einde van seizoen 2 heeft z’n vrouw Lady Agnes een verrassing die rampzalig kan zijn voor z’n eigen kleine leefwereld: een cliffhanger van formaat.  

BEELD EN GELUID
Wederom een uitstekende beeldkwaliteit met felle kleuren als het past, ingetogen tinten voor de vertrekken upstairs en nogal wat grijstonen en beige voor de kelderverdieping. Het zwartniveau is in orde, ook in de vele buitenopnamen en de details blijven altijd overeind. Van ongerechtigheden is ook deze keer totaal geen sprake, waardoor Upstairs Downstairs een oogstrelende ervaring blijft. De soundtrack van componist Daniel Pemberton is welluidend en sfeervol.

 
EXTRA’S
Geen
 
CONCLUSIE
Upstairs Downstairs – Seizoen 2 telt zes afleveringen in plaats van 3 zoals in seizoen 1. Dat geeft de makers ruimte om meer nevenverhalen uit te werken en de hoofdverhaallijn meer uit te diepen. Opnieuw prachtige acteerprestaties en een bloedmooi production design. Upstairs Downstairs blijft het kleinere broertje van Downton Abbey, maar is daarom niet minder boeiend of interessant.
cover
Studio: JustBridge

Regie: Mark Jobst, Brendan Maher, Anthony Byrne
Met: Keeley Hawkes, Ed Stoppard, Adrian Scarborough, Neil Jackson, Anne Reid, Claire Foy, Art Malik, Blake Ritson, Nico Mirallegro, Laura Haddock, Ami Metcalf, Jean Marsch, Alex Kingston, Sarah Gordy, Alexia James

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
12

Speelduur:
320 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717344748780


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
-

Andere recente releases van deze maatschappij