:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EXPENDABLES, THE 2
EXPENDABLES, THE 2 (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-01-13

FILM
Niemand had verwacht dat de 66-jarige Sylvester Stallone in 2012 met The Expendables 2 één van de grootste bioscoophits zou scoren. De sequel is zowaar nog majestueuzer dan zijn voorganger en er zijn een heleboel nieuwe sterren bij dit actiespektakel betrokken. Niet alleen kreeg Arnold Schwarzenegger een grotere rol, ook Bruce Willis, Chuck Norris en de geweldige Jean-Claude Van Damme zijn deze keer van de partij. Ondertussen is de bal volop aan het rollen, want in september van dit jaar start Sly met de opnames van het derde luik. Op het net duiken er al roddels op als zou in het derde deel de oude knar van dienst Steven Seagal zal zijn. In The Expendables 2 is dat niet mogelijk, want Van Damme en Seagal kunnen elkaar nog steeds niet luchten. En jawel, wees maar blij dat Van Damme in de film te zien is. De Brusselaar toonde eerder in JCVD dat hij wel degelijk een klasbak is en ook als bad guy staat hij zijn mannetje. Van Damme als slechterik? Jawel, deze keer moet durfal Barney Ross (Sylvester Stallone) het tegen de boef Vilain (Jean-Claude Van Damme) opnemen. Ross en zijn kompanen hebben de kluis van een neergestort vliegtuig bemachtigd. Het gaat om plutonium en Vilain wil dat goedje ontvreemden, slechte jongens willen daar immers bommen van maken. En zo kan de wilde achtervolging beginnen.

Meer moet je eigenlijk over deze actieprent niet vertellen. Een kat-en-muis-spel met zeer veel spannende momenten, dat is The Expendables 2. Tijdens hun avonturen lopen Barney en zijn maatje Lee Christmas (Jason Statham) heel wat oude bekenden tegen het lijf. Dat is natuurlijk de ideale gelegenheid om gewezen actiehelden als Jet Li, Chuck Norris of Bruce Willis nog eens van stal te halen. The Expendables 2 is zonder meer een voltreffer omdat de helden worden vertolkt door acteurs met wie de filmfan zich kan vereenzelvigen. Zoals Schwarzenegger het zelf zegt horen ze misschien in een museum thuis, toch hebben deze oude rakkers nooit CG-effecten nodig gehad om van hun films knallers te maken. Meestal zijn de stunts door de mannen zelf uitgevoerd en kunnen ze zelf een robbertje vechten. Het zijn geen iconen die door een computer zijn gecreëerd, wel stuk voor stuk monumenten uit de vechtsport. Het mooiste voorbeeld daarvan is Chuck Norris. Deze kampioen was Bruce Lees tegenstander in de klassieker Enter The Dragon en sindsdien is hij een veelgevraagde ster in allerlei actiefilms. Kan de man acteren? Neen, dat kan hij niet, maar wel leverde hij een resem actiefilms af die deze naam verdienen. Het publiek heeft daar een groot respect voor (wat de "filmkenners" ook mogen beweren) en het is wellicht daarom dat deze Expendables-franchise zo'n groot succes is.

Stallone gaf de regie deze keer door aan Simon West. Een bewuste keuze, want Sly wilde zich meer toeleggen op zijn acteerwerk en het begeleiden van zijn collega's. Het is trouwens ontroerend om te zien hoe deze vroegere rivalen (want dat waren ze in de jaren 80) nu samen de show stelen. Het script zit trouwens vol met spitsvondige humor. Een mooi voorbeeld daarvan is Schwarzenegger die nog eens de wereldberoemde oneliner "I'll be back" mompelt. Hoe het antwoord van Willis luidt? "You've been back enough, now I'm the one who's going to be back". Geniale humor.

BEELD EN GELUID
Toen ik deze zomer met onze hoofdredacteur van een terrasje genoot (soms doen we ook iets anders dan films bekijken!) bekloeg ik mij over het feit dat deze topproductie veel last heeft van filmgrain. Ik heb talrijke artikels geraadpleegd om na te gaan of het daadwerkelijk de bedoeling was van West  om zo te filmen (kwestie van de sfeer van de eighties te herscheppen), doch blijf ik het antwoord schuldig. Dus jawel, deze film heeft heel wat filmgrain, ofschoon dat nooit echt storend is. Over het geluid hoor je ons geenszins klagen, dat is net zoals de film explosief!

EXTRA'S
Er staan een heleboel vermakelijke extra's op deze Blu-ray die trouwens in een combopack met dvd wordt aangeboden. Het is wel jammer dat de extra's niet ondertiteld zijn (en dat verwacht je toch van zo'n dure productie, niet?). In Gods Of War zien we hoe de acteurs lief zijn voor elkaar. Stallone is een genie en Simon West is natuurlijk de beste regisseur ter wereld. Mooie woorden, maar als extra volledig overbodig. Het kroonjuweel is weliswaar de documentaire Big Guns, Bigger Heroes waarin historici uitleggen waarom de actiefilm in de jaren 80 zo populair was. De reden ligt bij Ronald Reagan: Amerika was gedemoraliseerd door Jimmy Carter. De Amerikanen vonden de nichterige president maar niks. Het vertrouwen kwam pas terug toen macho (en gewezen filmacteur) Reagan aan de macht kwam. De Amerikanen spiegelden zich met plezier aan de gebalde taal van hun president en daardoor ontstond de klassieke actiefilm. Of dat nu allemaal waar is of niet laten we in het midden. Trouwens, over macho's gesproken!, in de extra On The Assault -Guns For Hire speelt Randy Couture gids in een wapenwinkel. Alle gebruikte wapens in The Expendables 2 kun je in de States gemakkelijk kopen. En voor de wapenfreaks, er worden in de actieprent heel wat wapens van FN (Belgisch dus) gebruikt. Interessante extra's? Neen, maar ze zijn wel leuk en ze stemmen vooral tot nadenken.

CONCLUSIE
Het tweede luik van de Expendables-reeks haalde vorig jaar net niet mijn top 20. Waarschijnlijk was er iets te veel concurrentie, doch is deze prent zonder twijfel de beste actiefilm van 2012. Een prettig weerzien van de vroegere helden en vooral veel humor maken van deze knokfilm een spetterend filmfestijn. Onmisbaar in elke actiecollectie.
coverStudio: Dutch FilmWorks

Regie: Simon West
Met: Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Chuck Norris, Terry Crews, Randy Couture, Jean-Claude Van Damme, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger

Film:
8/10

Extra's:
7/10

Geluid:
10/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
16

Speelduur:
103 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664099940


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS HD 7.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar met Simon West
• Gods Of War (21 min.)
• Big Guns, Bigger Heroes (24 min.)
• On The Assault -Guns For Hire (13 min.)
• Deleted Scenes (4 min.)
• Gag Reel (5 min.)

Andere recente releases van deze maatschappij