:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 31° NORTH 62° EAST
31° NORTH 62° EAST
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-03-18
FILM
Tristane Loraine is een Britse documentairemaker die enkele jaren geleden het slechte idee kreeg om een film te maken. Geen mens was geïnteresseerd in deze actiethriller en de enige reden waarom Paradiso deze film op de markt brengt is waarschijnlijk hoofdrolspeelster Marina Sirtis (inderdaad Deanna Troi uit Star Trek).


Het scenario heeft wel wat weg van een John Le Carré-roman. Dat betekent dus ingewikkelde intriges en ondanks de inspanningen die de kijker ruim honderd minuten moet leveren om het verhaal te volgen, is de beloning mager. 31° North 62° East is niet alleen een oerdomme filmtitel, hij is ook nauwelijks de naam film waard. Tijdens de verkiezingen gebruikt de Britse premier alle middelen om als winnaar uit de strijd te komen. Een machtig handelskartel wil hem steunen, maar wel moet hij daarvoor illegale wapens aan terroristen verkopen. Alsof dat alles nog niet genoeg is willen de terroristen ook de positie van een commando in Afghanistan kennen. Omdat die terroristen met de dag gevaarlijker worden, besluit men om de eenheid uit te schakelen. Het loopt echter op een sisser af, want kapitein Jill Mandelson (Heather Peace) overleeft de aanslag. De Franse geheime dienst brengt haar naar huis, maar start ook een onderzoek. De Franse regering is niet echt opgezet met het werk van haar geheime dienst, maar beetje bij beetje komt de waarheid aan het licht. Diverse topmensen willen echter dat Jills mond gesnoerd wordt en daarom wordt zij vogelvrij verklaard.


Er zijn verschillende redenen waarom deze film ons niet kon overtuigen. Loraine kan maar niet beslissen of hij van zijn filmdebuut een ellenlange praatfilm of een explosieve actiefilm wil maken. Uiteindelijk kiest hij voor de twee, maar hij beschikt noch over de nodige acteurs, noch over het budget om dat tot een goed einde te brengen. Het resultaat is dan ook een B-film in de slechtste zin van het woord. Met wat goede wil kan je dit vehikel vergelijken met de doorsneeaflevering van een tv-serie, maar dat is dan ook alles. Loraine filmt alles zo afstandelijk dat er van spanning nooit sprake is en de acteurs vertolken hun rol zo slecht dat het je geen moer kan schelen of ze de eindmeet halen of niet. 31° North 62° East heeft misschien waarde voor Star Trek-fans die alles van hun idool in huis willen, maar de modale filmfan heeft geen enkele boodschap aan deze prent.


BEELD EN GELUID
Niks is ergers dan een saaie film met een aftandse beeldkwaliteit. En tja, ook deze Paradiso-release is beneden alle peil: tonnen filmgrain, onscherpe beelden, gedateerde kleuren, korrelige achtergronden... Alles wat een film technisch slecht maakt is terug te vinden op dit schijfje.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze dvd.


CONCLUSIE
Misschien kan er iemand een bordje met daarop de spreuk "Schoenmaker, blijf bij je leest" aan Tristan Loraine cadeau doen. Het is duidelijk dat deze documentairemaker geen kaas heeft gegeten van films draaien. 31°North 62° East is een saaie filmrit die bovendien volledig door de afgrijselijke beeldkwaliteit ontsierd wordt. Een misser van formaat.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Tristan Loraine
Met: John Rhys-Davies, Marina Sirtis, Heather Pace, Craig Fairbrass, Mimi Ferrer, Aurélie Bargeme

Film:
3/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
16

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712806038478


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij