:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NCIS - SEIZOEN 9
NCIS - SEIZOEN 9
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-05-06

TV-SERIE
Met zijn negen seizoenen is NCIS één van de langstlopende televisieseries uit de CBS-stal. In de Lage Landen is ze niet meteen razend populair te noemen, maar in de States is deze spin-off van JAG al jarenlang een regelrecht kijkcijferkanon. De reeks had zo'n grote aanhang dat NCIS zelfs een spin-off kreeg: NCIS:Los Angeles, waarin o.a. de voormalige rapper LL Cool J de hoofdrol speelt. De hoofdreden waarom de reeks bij ons heel wat minder kijkers lokt dan in Amerika heeft natuurlijk veel te maken met het feit dat het onderwerp een beetje ver van ons bed is. Oorspronkelijk was de titel van de serie Navy NCIS, meteen een vlag die de lading dekt. In deze Amerikaanse productie staat een team van de NCIS (Naval Criminal Investigate Service) centraal dat allerlei schokkende militaire affaires moet uitpluizen, waaronder heel wat inbreuken op de nationale veiligheid. Hun hoofdkwartier is gevestigd (hoe kan het ook anders) in Washington en ze onderzoeken allerlei soorten misdaden, van een bom op een militair schip, de moord op een presidentsmedewerker tot alles wat met terrorisme te maken heeft. Niet dat we bij DVDInfo specialisten zijn, maar je kan de NCIS eigenlijk een beetje vergelijken met wat we in België als de Staatsveiligheid noemen.
 


Het korps dat we in deze reeks volgen staat onder leiding van Jethro Gibbs (Mark Harmon). Het team zelf bestaat uit de ervaren Anthony DiNozzo (Michael Weatherly), Timothy McGee (Sean Murray) en Ziva David (Cote de Pablo). Gibbs' privéleven loopt niet bepaald over rozen. De hondstrouwe agent is al vier keer hertrouwd, maar zijn hart blijft voor altijd aan zijn eerste vrouw Shannon verknocht die samen met zijn dochtertje Kelly door een Mexicaanse drugdealer is vermoord. Een andere ervaren rot van het NCIS-team is DiNozzo, een man die soms wel eens op de zenuwen van de andere teamleden werkt. Niet alleen is DiNozzo een onverbeterlijke rokkenjager, ook is hij het soort mens dat alles beter weet. Ziva David is de vrouwelijke kracht in Gibbs' team. Zij is niet zo maar de eerste de beste, want ooit heeft zij het leven van haar baas gered waardoor zij zijn grootste vertrouwen geniet. Timothy is het technische wonder van het groepje. DiNozzo noemt hem vaak Probie en dat komt natuurlijk omdat deze computerfreak voor alle technische problemen een oplossing klaar heeft.

Het negende seizoen telt 24 afleveringen die allemaal zo'n kleine 40 minuten duren, het ideale formaat om een spannend verhaaltje te schetsen (ofschoon alles in een razendsnel tempo wordt verteld waardoor je niet te veel op diepgravende scenario's moet hopen). Zoals in de vorige seizoenen moet het team allerhande mysteries ontrafelen: een jonge marinier die na een feestje wordt neergestoken (Restless), een huurmoordenaar die een luitenant wil doden (Enemy On The Hill), de zoektocht naar een verdwenen militair (Engaged), de jacht op internationale wapenhandelaars (Need To Know) en natuurlijk ook het opsporen van gevaarlijke terroristen.
 


Gelukkig is er voor deze helden meer in het leven dan alleen maar het achternazitten van slechteriken en alhoewel de nadruk op actie ligt, is er eveneens ruimte voor soapelementen, zsoals een nieuw liefje voor Gibbs bijv. De geluksvogel mag zich in het negende seizoen in de armen van Dr. Samantha Ryan nestelen, een rol die door niemand minder dan Jamie Lee Curtis wordt vertolkt. Maar of dat mooie liedje lang blijft duren? Ook DiNozzo heeft zijn handen vol met het vrouwelijke schoon, vooral de mooie ogen van E.J. Barrett (Sarah Jane Morris) wekken de interesse van de vrouwengek. Ziva heeft heel wat minder geluk in de liefde, haar vriendje Ray Cruz (Enrique Murciano) wordt namelijk van moord verdacht. De terrorist waarmee het NCIS-team het meeste werk heeft is Harper Dearing (Richard Schiff). Dearing heeft een tamelijk rijke fantasie; zo laat hij door een tandarts een afluisterapparaat in één van de tanden (!) van een agent plaatsen.

Je merkt het, de makers hebben meer dan genoeg inspiratie. Zo veel zelfs dat er in Amerika op dit moment een tiende seizoen loopt. Laten we niet te hard zijn bij de beoordeling. Iedere doorgewinterde televisiekijker heeft ondertussen door dat NCIS niks nieuws biedt, maar het wordt wel allemaal stijlvol verpakt. Soms zijn de verhaaltjes een beetje nodeloos ingewikkeld tot vrij verwarrend voor wie niet thuis is in de Amerikaanse politieke terminologie. De essentie is echter niet meer dan onschuldig entertainment. Wie dus op zoek is naar een serie met politieke inhoud zal ongetwijfeld van een kale reis terugkeren. De acteerprestaties zijn meer dan degelijk, alhoewel het niemand zal verwonderen dat het Jamie Lee Curtis is die moeiteloos de show steelt. NCIS is zeker niet de beste in zijn soort (dat zal wellicht voor eeuwig 24 blijven), desalniettemin is dit televisievermaak van de bovenste plank.
 


BEELD EN GELUID
Met de komst van de Blu-ray zijn onze ogen meer dan verwend waardoor we soms moeilijk doen over de geringste storing. We verwachten immers perfectie. Toegegeven, ik heb me al meerdere keren afgevraagd of deze attitude nog iets met film te maken heeft, want alles draait toch om de inhoud? Maar toch, het kan niet betekenen dat filmmaatschappijen plots de dvd als minderwaardig gaan beschouwen en alzo de kijker opzadelen met een belabberde kwaliteit waardoor het lijkt alsof men hem tot de aanschaf van de (veel duurdere) Blu-ray wil verplichten. Per slot van rekening zijn televisiereeksen op dvd nu ook niet bepaald goedkoop. Het negende seizoen van NCIS is wederom een voorbeeld van hoe het niet moet. Echte storingen zijn er wel niet, doch is de kwaliteit afgrijselijk. Je kan het resultaat best vergelijken met dat van een analoge opname die je op een peperdure hdtv bekijkt. Zowat alle achtergronden zijn niet meer dan een wazige vlek, de kleuren zijn afschuwelijk en je hebt steeds de indruk dat je dronken bent (de neiging om dubbel zien, weet je wel?) De kwaliteit van het geluid is niet veel beter. Alles klinkt hol en als je goed luistert hoor je af en toe een vervelend geruis. Dan toch maar die Blu-ray aanschaffen? Zelfs indien we dat zouden willen is dat onmogelijk, want in de Benelux lijkt het wel of de Blu-ray alleen is voorbestemd voor kaskrakers en goedkopere films.
 


EXTRA'S
Je moet het toch maar kunnen: in totaal staat er ruim 100 minuten extra materiaal op deze box en toch ben je na het bekijken ervan niet één seconde wijzer geworden. Het zijn allemaal extra's waar niemand wat aan heeft. In Episode Two Hundred kunnen de makers het blijkbaar zelf niet geloven dat ze erin zijn geslaagd om 200 afleveringen in elkaar te blikken. In Nine Is Fine heeft men het over het feit dat het negende seizoen het beste uit de reeks is (of wat had je anders gedacht?). Volgens de producer is het hun belangrijkste taak om nooit te vergeten dat ze interessante verhalen moeten bedenken. Zeg dus nog eens dat die hun job niet hebben begrepen! In The Finish Line wordt het belang van de postproductie onderstreept. Wat we in die zeven minuten pure larie hebben geleerd? Wel, dankzij de postproductie kunnen de producenten wat vroeger naar huis gaan. In Psyched Up probeert men je ervan te overtuigen dat Jamie Lee Curtis een prachtmens is. Waarschijnlijk is zo, maar of je daar nu een special moet over maken is een andere vraag. Casting Off is nog maar eens een voorbeeld van een overtollige extra. Men vertelt je waarmee de medewerkers van de casting rekening moeten houden. Wat dacht je bijv. over het feit dat het een doorslaggevende factor is of een acteur nu wel of niet beschikbaar is? Juist, voor levenswijsheden ben je bij deze extra op de verkeerde plaats. Ten slotte is er nog de 40 minuten durende Cast Roundtable waarin de hoofdrolspelers aan de ronde tafel zitten en vragen van fans beantwoorden. Het zijn nietszeggende vragen met al even domme antwoorden. Of wat dacht je van deze? Hoe zou je in één woord de cast omschrijven? Het antwoord (na lang nadenken): "familie!" Juist deze extra's zijn ook in één woord samen te vatten: tijdverspilling.

CONCLUSIE
Als je de ogen kan sluiten voor de belabberde beeldkwaliteit dan is het negende seizoen van NCIS een leuk tussendoortje. Meer zelfs, iedere aflevering is zelfs veertig minuten van je leven waard (nou ja, je weet wat we daarmee bedoelen). Jammer genoeg geldt dat niet voor de debiele extra's waar niemand wat aan heeft.
cover
Studio: Universal

Regie: Diverse regisseurs
Met: Mark Harmon, Michael Weatherly, Cote de Pablo, Sean Murray, Pauley Perette, Rocky Carroll, Brian Dietzen, David McCallum

Film:
6,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
6/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2012

Leeftijd:
12

Speelduur:
984 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582892192


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Zweeds, Fins, Noors, Engels (cc)
Extra's:
• Nine Is Five (22 min.)
• The Finish LIne (7 min.)
• Casting Off (10 minuten)
• Epside Two Hundred (12 min.)
• NCIS Season 9 Cast Roundtable (41 min.)
• Psyched Up: Jamie Lee Curtis On Set (7 min.)
• Audiocommentaar
• Deleted Scenes

Andere recente releases van deze maatschappij