:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ENGRENAGES (THE SPIRAL) - SEIZOEN 1
ENGRENAGES (THE SPIRAL) - SEIZOEN 1
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2013-06-02

TV-SERIE
De goeduitziende Pierre Clément (Grégory Fitoussi) had zich z’n carrière als kersverse officier van justitie in Parijs beslist anders voorgesteld, want al heel snel wordt hij professioneel betrokken bij het onderzoek naar de moord op een prostituee en het spoor leidt naar zijn jeugdvriend Benoît Faye die bij nader onderzoek veel minder onschuldig is dan Clément ooit heeft vermoed. In een poging om paard en koe te sparen laat hij zich meezuigen in een spiraal van conflicten en onverwachte ontwikkelingen die hem dreigen te compromitteren en hem z’n baan kunnen kosten, maar gelukkig is er de aantrekkelijke hoofdinspecteur van politie Laure Berthaud (Caroline Proust) om hem elke keer tijdig van foute beslissingen weg te houden, zij het dat ze niet kan voorkomen dat hij bijna betrapt wordt op het moment dat hij het dagboek van de vermoorde prostituee uit het kantoor van de onderzoeksrechter probeert te ontvreemden omdat Benoït Faye hem chanteert.
 
 

 

Maar dat dagboek verdwijnt uiteindelijk toch en daarmee alle bewijzen over hooggeplaatste betrokkenen die van de diensten van de jonge prostituee gebruik hebben gemaakt, en van wie ten minste één iemand te ver is gegaan. Als de zus van het vermoorde meisje aan een vleeshaak teruggevonden wordt, is het voor alle partijen duidelijk dat men te maken heeft met zware jongens die ofwel tot alles in staat zijn ofwel op de protectie kunnen rekenen van machtige heren in politieke en financiële milieus in de Franse hoofdstad. Onderzoeksrechter François Roban (Philippe Duclos) en politie-inspecteur Laure Berthaud hebben ondertussen een hooggeplaatste ambtenaar in het vizier wiens naam in het bewuste dagboek onder de naam van z’n villa was genoteerd, maar het blijkt geen sinecure om voldoende bewijzen tegen de man te verzamelen. Bovendien maakt de betrokkene gebruik van de diensten van Benoît Faye om via druk op z’n vriend Pierre Clément de affaire toegedekt te houden.

 

Van The Spiral Engrenages (of simpelweg Engrenages zoals de serie in Frankrijk heet) zijn bij onze zuiderburen ondertussen 4 seizoenen uitgezonden en twee nieuwe series in bestelling. Dat maakt van deze Franse policier één van de succesvolste ooit, want hij werd ondertussen verkocht aan zeventig landen waaronder de VS. In Engeland zond BBC Four alle seizoenen uit en was The Spiral Engrenages ook meteen het allereerste Franstalige programma op die zender. De Amerikanen konden de serie op kabelnetwerk Netflix en op de kleine openbare zender MHz Worldview volgen in de tweede helft van 2012. Bij ons verschijnt de serie meteen op dvd, want geen enkele zender schijnt interesse te hebben voor deze productie, maar het feit dat Franstalige producties niet echt populair zijn bij het Vlaamse publiek speelt beslist ook een rol. 

 

Dat is jammer, want The Spiral Engrenages is spannende en hedendaagse televisie die niet onder moet doen voor Angelsaksische of Amerikaanse genregenoten en het zal u dan ook niet verbazen dat deze serie – net zoals het onderschatte Braquo – in één adem genoemd wordt met The Wire. Terecht, want qua scenario’s en acteerprestaties is er alles aan gedaan om van The Spiral Engrenages een topproductie te maken. Dat de serie oogt als een Amerikaanse politieserie is dan uiteraard niet te vermijden, maar dat is een bijkomstigheid die ook geldt voor producties van Scandinavische makelij, want wie in deze markt aan z’n trekken wil komen, moet zich op de verwachtingen van het publiek richten en oog hebben voor wat er zich in de rest van de sector afspeelt. De enige echte voorwaarde is kwaliteit en die is hier ontegensprekelijk aanwezig.

 

Van overlapping met Braquo is trouwens geen sprake. Dié serie speelt zich af op het niveau van politie-inspecteurs terwijl The Spiral Engrenages op het niveau van procureurs-generaal en rechters z’n inspiratie zoekt of met andere woorden op het niveau waar de uiteindelijke uitspraak over een misdaad wordt geformuleerd. Braquo bevatte nogal wat gewelddadige scènes, in The Spiral Engrenages zien we het resultaat van dat geweld,wat niet betekent dat het minder direct is, want het gruwelijk verminkte lijk van een jonge vrouw op een afvalcontainer of de bebloede onderdelen van een in stukken gehakte baby, ze laten weinig aan de verbeelding over. In beide series is er trouwens sprake van dezelfde machtsspelletjes en van dezelfde pogingen tot corruptie en misbruik, zij het dat de magistraten in The Spiral Engrenages er vaker het slachtoffer van zijn dan de politie-inspecteurs op het lagere niveau die soms hun toevlucht nemen tot illegale acties om hun eigen huid of die van hun collega’s te redden. Dat de kijker in The Spiral Engrenages een blik wordt gegund op een milieu dat zelden het onderwerp is van een film of een serie, zorgt evenwel voor flink wat meerwaarde en de verhaallijnen die de makers voor de procureur van justitie en de onderzoeksrechter bedacht hebben, stellen niet teleur.

 

 

Als gevolg van een zuinige, moderne cameravoering – soms handbewogen – en een efficiënte en gedurfde montagestijl gaat The Spiral Engrenages geen moment vervelen. Bovendien zijn de dialogen op een heel on-Franse manier kort en bondig gehouden en wordt niet alles wat getoond wordt ook nog een keer verteld of uitgelegd waardoor deze serie robuustheid uitstraalt en die indruk wordt kracht bijgezet door de keuze van Grégory Fitoussi voor de rol van opgejaagde procureur van justitie Pierre Clément en Caroline Proust als de goeduitziende politie-inspecteur Laure Berthaud die hem vanaf het prille begin een degelijke en aantrekkelijke chef vindt. Heel sterk presteren ook Philippe Duclos als de intelligente onderzoeksrechter die weigert om de wet te overtreden en Thierry Godart (Gilou), de aan cocaïne verslaafde politieman die het recht soms in eigen hand neemt om wat krom is recht te maken, met alle kwalijke gevolgen voor hemzelf en voor z’n chef Laure Berthaud. In een aparte verhaallijn, die in dit eerste seizoen nauwelijks raakpunten heeft met de rest, ziet u Audrey Fleurot als de jonge advocate Joséphine Karlsson die de zaken behartigt van een oudere collega die veroordeeld is voor verkrachting, maar die beweert onschuldig te zijn. Haar rol in dit seizoen is nog beperkt en over haar privéleven of haar beweegredenen komen we niet erg veel te weten, maar dat is wellicht stof voor seizoen 2.

 
BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit is goed met een voorkeur voor donkere tinten en een voorkeur voor grauw en blauw. Sommige fragmenten zijn zo goed als kleurloos en zelfs een ritje over het zomerse platteland in de tweede helft van de serie moet op niet al te veel tinten van groen rekenen. Van ongerechtigheden is nauwelijks sprake, maar aflevering zes wordt wél ontsierd door twee keer een korte digitale storing. Voor de rest is er heel veel detaillering en een maximale scherpte. De geluidsband in 5.1 heeft niet zo veel om handen, behalve in de regelmatige zoombewegingen van de camera die tijdens de montage voorzien zijn van een diep zuigend geluid dat indruk maakt.
 
EXTRA’S
Geen
 

 
CONCLUSIE
Het eerste seizoen van The Spiral Engrenages dateert al uit 2005, maar dat is er nauwelijks aan te zien. De serie is uitstekend gemaakt, voorzien van interessante scenario’s en prima acteurs en straks volgen er nog 5 seizoenen waardoor de kijker de kans krijgt om met de hoofdpersonages ruim kennis te maken en mee te leven met de ups en downs in het gerechtelijk milieu van de Franse hoofdstad. Voor een keer is Frans synoniem aan spannend.cover
Studio: JustBridge

Regie: Thierry Depambour, Alexandra Clert, Guy-Patrick Saindrichin, Laurence Diaz, Laurent Burtin, Martin Garonne
Met: Fred Bianconi, Caroline Proust, Philippe Duclos, Grégory Fitoussi, Audrey Fleurot, Thierry Godard, Daniel Duval, Stéphan Wojtowitcz, Elisabeth Macocco, Shemss Audat, Dominque Daguier

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
16

Speelduur:
440 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711983959750


Beeldformaat:
1:85.1 PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
-

Andere recente releases van deze maatschappij