:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DINOTOPIA
DINOTOPIA
Bespreking door: Ronny - Geplaatst op: 2002-10-23
FILM
Karl (Tyron Leitso) en David (Wentworth Miller) zijn broers met dezelfde vader maar verschillende moeders. Ze kunnen niet echt met elkaar opschieten maar trekken er samen met hun vader op uit met een éénmotorig vliegtuigje. Ze komen in een storm terecht en ze storten in zee. De twee broers kunnen zich nog bevrijden uit het wrak maar hun vader zit vast met zijn geblokkeerde veiligheidsgordel. Karl en David zwemmen en komen op een strand aan. Als ze op zoek gaan naar hulp komen ze in een dorp aan waar de tijd precies heeft stilgestaan en hun verbazing groeit nog meer als er plots een dinosaurus met kiespijn door het dorp stormt. Ze vernemen dat ze op het eiland Dinotopia zijn waar mensen en dinosaurussen in harmonie leven. De meeste van de dino’s kunnen zelfs praten, de ene al beter als de andere. De broers zullen zich moeten aanpassen aan deze wondere wereld want het zit er niet onmiddelijk in dat ze van het eiland kunnen afgeraken.

Dinotopia is een boek van James Gurney, dat uitkwam in 1992. In het boek speelt alles zich af in de 19e eeuw en krijg je een maatschappij voorgeschoteld zoals hij had kunnen zijn moesten er nog dinosaurussen zijn. In de film heeft men het lumineuze idee om Dinotopia, als een eiland ongeveer zo groot als België, ergens te plaatsen op onze wereldbol. Bizar dat de mensheid dit piepkleine eiland nog niet heeft ontdekt. De kostuums van vroeger komen wel aan bod, je moet dan aannemen dat dit komt door de schipbreukelingen door de eeuwen heen. Zonnestenen zijn de enige bron van energie, maar in tegenstelling tot de boeken heeft men geen andere machines die hierdoor worden aangedreven, buiten de duikboot die later opduikt, een mooi stukje techniek maar nogal ongeloofwaardig dat er op heel Dinotopia nergens anders bijvoorbeeld elektrische motoren worden gebruikt. Als de broers bepaalde vragen hebben over sommige gebruiken in Dinotopia dan gaat men daar gewoon over zonder een antwoord te geven. Een mens en een dinosaurus worden gekoppeld bij wet, maar het waarom komt niet ter sprake. Enorm domme dialogen duiken constant op. Marion (Katie Carr) is geboren op het eiland maar na duidelijke sporen te hebben gevonden van T-rex die een dorp hebben verwoest, stelt ze een vraag aan de broers waar ze precies aan antwoord op verwacht: "Wat is hier gebeurd?". Als je dan weet dat zijzelf onderzoek doet naar het verwoestende gedrag van een kudde T-rex en de broers op die moment nog maar 1 dag aanwezig zijn, komt dit nogal belachelijk over. Men goochelt ook enorm met de tijd en sommige personages kunnen zich soms verplaatsen met lichtsnelheid. De broers moeten ook van rubber gemaakt zijn want ze vallen in het water en worden meegesleurd door de watervallen van de hoofdstad. Als je bij manier van spreken alle grote watervallen van de wereld achter elkaar plaats dan kom je nog niet aan het aantal en de hoogtes waar die zijn afgevallen. En als Marion dan zonder de val te hebben gezien al bij haar vader de burgemeester staat en vraagt of er een zoektocht kan worden georganiseerd naar de vermisten, komen de broers in het volgende shot uit het water gekropen vlak na de laatste waterval. Alles zit nogal logisch in elkaar, je bent wel met een fictieve wereld bezig maar het moet nog een beetje geloofwaardig zijn.

En zo kom je amper spannende momenten tegen in die 250 minuten, je krijgt niet de geschiedenis voorgeschoteld zodat er vragen blijven bestaan en het feit dat ze niet vanaf het eiland geraken met de boot is nog belachelijker door het feit dat ze wel beschikken over Skybax, vliegende Pteranodons waar David mee kan omgaan omdat hij lid is geworden van de "vliegende politie". Niet echt aan te raden om eens te bekijken, hoewel kinderen er misschien wel iets aan gaan hebben.

BEELD EN GELUID
Het beeldformaat van 4:3 is zeer spijtig voor de zeer mooie beelden die je krijgt voorgeschoteld. Maar breedbeeld is niet iets wat gebruikelijk is voor Amerikaanse series, ze hebben het daar meer voor HDTV dan voor breedbeeld wat bij ons dan weer goed is ingeburgerd. De transfer valt ook een beetje tegen, de kleuren zijn wel mooi en natuurlijk maar in de donkere gebieden valt toch blokvorming op. Het geluid komt van een Dolby Digital 2.0 track die wat magertjes overkomt in het lage tonen gebied. Veel bas komt er niet uit en is zelfs storend te noemen in de actiescènes. Je kunt dit bijregelen aan de versterker, maar een mix moet goed gebalanceerd zijn en goed klinken met de instellingen op standaard.

EXTRA'S
- Making Of: we krijgen een korte blik achter de schermen van Dinotopia (5 min. 38)
- Interview met componist Trevor Jones: hij praat over de het maken van muziek en waarom het zo belangrijk voor hem is (7 min. 16)
- Storyboard scène 33: we krijgen scène 33 te zien met het oorspronkelijke storyboard en daarbij de eindmontage als vergelijking (1 min. 36)
- Music Video: Schetsen en foto’s begeleid door muziek (1 min. 35)
- Cast & Crew info: Zeer weinig info over de acteurs en de medewerkers
- Deleted Scenes: 2 scènes die uiteindelijk gesneuveld zijn namelijk "Fijne verjaardag Pa" (1 min. 24), waarin de 2 broers een geschenk hebben voor hun vader en "Het nachtleven in Dinotopia" (54 sec.), als Karl ’s avonds niets te doen heeft wegens het ontbreken van bioscopen en andere ontspanning.

CONCLUSIE
Zeer mooie decors en speciale effecten, maar het verhaal valt wat tegen en de acteurs komen nog wat stijf over. Hopelijk ontwikkelt de verhaallijn zich beter in de volgende afleveringen van deze televisieserie en zorgen de acteurs voor een meer natuurlijk samenspel.


coverStudio: Bridge Entertainment

Regie: Marco Brambilla
Met: Tyron Leitso, Wentworth Miller, Katie Carr

Film:
6,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
AL

Speelduur:
250 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711983454255


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Making Of
• Interview met componist Trevor Jones
• Storyboard scene 33
• Art Gallery
• Music Video
• Cast & Crew Info
• Deleted Scenes

Andere recente releases van deze maatschappij