:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CURSE OF THE JADE SCORPION, THE
CURSE OF THE JADE SCORPION, THE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-10-24
FILM
In The Curse Of The Jade Scorpion volgen we de capriolen van C.W. Briggs (Woody Allen), omstreeks 1940 inspecteur bij North Coast, een grote Newyorkse verzekeringsmaatschappij, gespecialiseerd in het verzekeren van juwelen en kunstvoorwerpen. Briggs is een seksueel gefrustreerde neuroot (tja het is Woody Allen hè?), maar wordt alom door zijn collega's gewaardeerd omdat hij in zijn twintig jaar dienst al verscheidene vermiste kunstvoorwerpen heeft teruggevonden, waar de maatschappij anders had moeten voor dokken. Briggs voelt zich echter bedreigd door efficiëntie-experte Betty Ann Fitzgerald (Helen Hunt), die het bedrijf moet moderniseren en liefst van al het archaïsche klassificatiesysteem van Briggs door het raam zou kieperen, met hem erbij. Elke morgen bij North Star begint met een frisse scheldpartij tussen de twee, die elkaars bloed kunnen drinken. Op een personeelsfeestje moeten uitgerekend zij beiden op het podium komen, waar de befaamde hypnotiseur Voltan Polgar (David Ogden Stiers) hen in trance laat geloven dat ze stapelverliefd op elkaar zijn. Polgar deprogrammeert zijn slachtoffers echter niet, en telkens hij Briggs met het sleutelwoord Konstantinopel of Betty Ann met het sleutelwoord Madagascar benadert, doen ze als marionetten al wat hij verlangt. Zo laat hij Briggs een hele resem gewaagde juwelendiefstallen plegen, waarbij die als een fluitje van een cent de alarminstallatie kan uitschakelen, omdat hij die zelf heeft geplaatst. Briggs weet echter niets over zijn dubbelrol, en staat onder zware druk om de zaak op te lossen, want Betty Ann heeft een extern detectivebureau Coopersmith ingeschakeld. De diefstallen gaan voort, en Briggs geraakt ervan overtuigd dat de dader iemand binnen North Star moet zijn, want alle slachtoffers zijn klanten van de firma. Briggs verdenkt Betty Ann, die zich raar gedraagt omdat ze een stomende geheime relatie met de directeur, Chris Magruder (Dan Aykroyd) heeft; Chris houdt haar aan het lijntje terwijl hij zijn vrouw tracht te verlaten. Betty Ann verdenkt op haar beurt Briggs, maar kan onmogelijk geloven dat er ook maar één greintje passie in het saaie boekhoudertje schuilt, waardoor hij niet het archetype van een romantische juwelendief is - zelfs wij konden het amper geloven. Voltan Polgar trekt intussen achter de schermen aan de touwtjes van zowel Briggs als Betty Ann; bovendien zijn ze van hun eerste hypnotische ervaring nog niet helemaal bekomen, want telkens ze terug in trance geraken, spelen ze weer ongewild het verliefde koppel. De zaak wordt nog gecompliceerder wanneer de nymfomane dochter van de eerste benadeelde, Laura Kensington (Charlize Theron), tegen Briggs getuigt, nadat die - in trance - haar in haar negligé aan de deur heeft gezet. Briggs moet op de loop, en alleen Betty Ann kan hem helpen zijn onschuld te bewijzen.


The Curse Of The Jade Scorpion is een heerlijk ouderwetse komedie, die weliswaar essentieel voortbouwt op enkele karikaturale personages, zoals we van Woody Allen gewend zijn, en een scenario dat lijkt op een stripverhaal, maar toch vooral door de kleinschalige aanpak, de enorm spitse dialogen en de nodige dosis cynisme (bijvoorbeeld wanneer Woody Allen een paar grappen over pedofielen tapt!) enorm weet te charmeren. Allen nam naast de regie en de hoofdrol ook het script voor zijn rekening, en alhoewel niet iedereen zijn hyperkinetische stijl kan appreciëren, moet je de man toch nageven dat hij weet hoe hij zijn publiek kan amuseren. De scènes waarin hij en Helen Hunt elkaar voortdurend als volleerde viswijven de meest denigrerende opmerkingen naar het hoofd slingeren zijn zeer strak, en toch slaagt Allen erin nergens in echte vulgariteiten te vervallen, wat hem siert. De decors zien er nogal goedkoop uit, en veel van de actie speelt zich op dezelfde lokaties af, waardoor het geheel meer wat op een verfilmd toneelstuk begint te lijken, maar dat is bijzaak. Helen Hunt is en blijft een schitterende actrice, maar dat Charlize Theron zichzelf op geloofwaardige wijze zo'n overgekookte vamp-rol kan toebemeten, was echter nog de grootste verrassing van de film. The Curse Of The Jade Scorpion pretendeert niet meer dan een ode te zijn aan de goeie ouwe detectivefilms van weleer, en dan is Woody Allen natuurlijk de geknipte persoon om het leeuwendeel van de verdienste aan deze film op zijn palmares bij te schrijven. Met 97 minuten duurt de film ook gelukkig niet te lang opdat het geheel irritant zou worden, want over een hypnotiseur die iedereen naar zijn pijpen laat dansen kan je geen wereldcinema maken. Desalniettemin een leuke, typische Allenfilm, die wat aan de aandacht van het grote publiek ontsnapt is.


BEELD EN GELUID
De technische afwerking van deze disc is voor Woody Allen blijkbaar ook een bijzaak, want de mono-geluidstrack is ongeveer even boeiend als naar opdrogende verf kijken. Enerzijds maakt dit de bespreking wel gemakkelijk, want een bespreking over de gerichtheid van de dialogen etc. is al op voorhand overbodig. Er zitten nogal wat artefacts in het beeld, en sommige scènes bevatten toch wel wat grain. Storend is dat bij de ondertiteling regelmatig zowel langs links als langs rechts er een lettertje buiten het scherm valt. De kleuren zijn wat mat, maar ademen toch goed de sfeer van de jaren '40 uit.


EXTRA'S
Woody Allen heeft zoals bekend het schurft aan extra's in het algemeen en audiocommentaartracks in het bijzonder. De selectie aan extra's die je op deze disc terugvindt, beperkt zich dan ook tot wat filmografische informatie, een paar pagina's met productieaantekeningen en een trailer.


CONCLUSIE
Dit is één van de betere komedies die we de laatste tijd gezien hebben: ongecompliceerd, oprecht geestig en met een hoog naïviteitsgehalte. Fans van Allen zullen in de wolken zijn, maar ook wie eerder occasioneel de kans heeft om deze prent te kijken, zal niet teleurgesteld worden.

cover
Studio: A-Film

Regie: Woody Allen
Met: Woody Allen, Helen Hunt, Dan Aykroyd, Charlize Theron, Elisabeth Berkley, David Ogden Stiers

Film:
7,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
AL

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777002988


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Trailer
• Cast en crew-informatie
• Productie-informatie

Andere recente releases van deze maatschappij