:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FRINGE - SEIZOEN 4
FRINGE - SEIZOEN 4 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2013-07-26
SERIE
Een nieuw seizoen van Fringe, een nieuwe tijdlijn. In een poging om de vernietiging van de twee universa, het onze en de parallelle wereld, te voorkomen, heeft Peter Bishop (Joshua Jackson) een relaisstation gecreëerd dat als brug tussen de twee werelden kan dienen. In het nieuwe universum, dat onder de Fringe-adepten de adjusted timeline wordt genoemd (en aangeduid wordt tijdens de openingscredits met een gele kleur), bestaat Peter echter niet. Er zit echter nog een residu van hem tussen de twee tijdlijnen gekwakt, en Walter Bishop (John Noble) krijgt nachtmerries van de zoon die hij nooit volwassen heeft zien worden. De agenten van de Fringe-teams uit de beide universa hebben echter een savoir-vivre gevonden, en regelmatig moeten ze, in een pas opgerichte overkoepelende eenheid onder leiding van kolonel Broyles (Lance Reddick), op elkaar beroep doen om de gevaren die de beide dimensies elkaar aandoen het hoofd te bieden. En gevaren zijn er genoeg: dilettant David Robert Jones (Jared Harris) heeft blijkbaar een nieuw soort shapeshifter ontwikkeld, die zijn vorige identiteiten kan bijhouden en die beschikt over een ingeplante disk waarop alle relevante informatie wordt opgeslagen. Het vangen van zo'n shifter is van levensbelang, maar uiterst gevaarlijk. Verder wordt de Lincoln Lee (Seth Gabel) van het andere universum doodgeschoten, en de Lee van onze wereld, die nog maar pas is ingewijd in de geheimen van de Fringe-divisie, reist regelmatig tussen de werelden om zijn assistentie aan te bieden. Hij voelt er zich zelfs aangetrokken tot de alternatieve Olivia, die we makkelijkheidshalve even Bolivia zullen noemen. Peter materialiseert plots in ons universum, en hij werpt zich met volle overtuiging op de ontcijfering van de shapeshifter-disks.
Maar er rijst nog een probleem zo hoog als een huis: Peter was verliefd op Olivia Dunham (Anna Torv), terwijl de Olivia uit het adjusted universum Peter nog nooit gezien heeft. Peter probeert wanhopig Olivia diets te maken dat hij voor haar voorbestemd is, maar het gaat Olivia allemaal wat te snel. Als team worden ze steeds beter functionerend, want ze nemen het onder meer op tegen een hybride mens-kameleon, een geleerde die de tijd kan terugdraaien, en ook bij Olivia blijkt dat de cortexiphan die ze tijdens haar jeugd heeft toegediend gekregen nog steeds voor bijzondere gaven zorgt die ze de ene keer wat beter dan de andere onder controle heeft, maar soms bijzonder handig zijn. David Robert Jones begint echter zijn eindspel te spelen, en hij wil op de één of andere manier de beide universa vernietigen. Een Observer die zichzelf September (Michael Cerveris) noemt waarschuwde Olivia in het operagebouw dat alle mogelijke toekomsten die zich van hieruit zouden ontwikkelen, uiteindelijk zouden resulteren in haar dood. Niet dadelijk een prettig vooruitzicht, maar uiteraard heb je dan nog wel een waterkansje om toch nog te overleven als je een gekke geleerde als Walter bij de hand hebt.

Het vierde seizoen van Fringe is alleszins niet zo sterk als het derde. Het is goed te merken dat J.J. Abrams achter de reeks zit, want net als in Lost is het kluwen van intriges zó ingewikkeld geworden dat geen enkele scenarist er nog een zinnige draai aan kan geven. Desondanks hebben de makers een handigheidje gevonden om zich in één klap niets meer van continuïteitsproblemen te moeten aantrekken: ze hebben tabula rasa gemaakt en een nieuw universum gecreëerd dat niet meer consistent hoeft te zijn met de vorige twee. Alleen Peter heeft nog herinneringen aan zijn vorig bestaan, andere personages kunnen zonder problemen uit de doden herrijzen, zich niets meer herinneren van voorgaande gebeurtenissen of met een schone lei herbeginnen. Het gehele gegeven dat Walter Bishop door zijn zoon uit het gekkenhuis is gehaald om voor de Fringe-divisie te gaan werken komt daardoor echter ook op losse schroeven te staan, en ik heb toch het gevoel dat door de vorige continuïteit weg te werpen, de baby ineens met het badwater weggespoeld is. Elke aflevering blijkt bovendien het master brain nog eens te worden overtroefd door een nog groter master brain, en de dubbel- en driedubbelagenten vallen over elkaars voeten, wat de begrijpelijkheid niet altijd ten goede komt. Om nog langer van Fringe te kunnen genieten moet u dus even alle logica laten varen. Het acteerwerk is nog steeds solide, met op eenzame hoogte John Noble, maar naarmate de reeks vordert wordt ze ook minder vrijblijvend en meer fans-only.
 


 

AFLEVERINGEN
Disk 1:
65. Neither Here Nor There
Er is een relaisstation gebouwd waarin de twee Fringe-eenheden van de diverse universa informatie kunnen uitwisselen; er bestaat nog echter een flink wantrouwen tussen de twee partijen. De prijs die hiervoor betaald is moeten worden, is dat Peters bestaan uit de beide universa gewist is; toch zijn de Observers er niet helemaal in geslaagd om alle herinneringen aan hem uit te gommen, want een residu van zijn persoon verschijnt nog regelmatig, vooral bij Walter, die denkt dat hij zinsbegoochelingen heeft. Met een frisse lei beginnend komt Lincoln Lee in contact met de Fringe-eenheid wanneer zijn partner Robert Danzig (Joe Flanigan) wordt doodgeschoten. Olivia vermoedt dat er een nieuw soort hybride shapeshifter verantwoordelijk is. Lee, die niets afweet van de geheime divisie, bijt zich in het dossier vast en weet Olivia en Broyles uiteindelijk zo ver te krijgen dat hij in de divisie wordt opgenomen. Hij valt van de ene verbazing in de andere wanneer hem het geheim van het parallelle universum wordt onthuld.

66. One Night In October
Het parallelle universum vraagt de bemiddeling van Olivia bij de zoektocht naar een seriemoordenaar die al minstens 23 slachtoffers heeft gemaakt. De dubbelganger van de vermoedelijke dader, professor McLennan (John Pyper-Ferguson), is in onze wereld profiler van seriemoordenaars, en hij is de uitgelezen persoon om het gedragspatroon van zijn alternatief personage te analyseren en te anticiperen waar hij de volgende keer gaat toeslaan. De catch is echter dat de professor niet mag weten wat het alternatieve universum is waar hij naartoe moet reizen. McLennan krijgt echter door dat hij op een versie van zichzelf aan het jagen is, en hij probeert zonder politie-backup zijn alternatieve zelf tot andere gedachten te brengen. Met fatale gevolgen.
 
67. Alone In The World
De tienjarige Aaron Sneddon (Evan Bird) wordt ei zo na door twee klasgenoten in elkaar geramd. Aaron vlucht in een tunnel, waar iets de twee achtervolgers te grazen neemt. Enkele uren later zijn de twee al tot beenderen vergaan, alsof ze al jaren aan het ontbinden zijn. Walter meent dat ze aangetast zijn door een schimmel met quasi-menselijke intelligentie. Agent Broyles wil de schimmel zo snel mogelijk vernietigen, alvorens er een pandemie ontstaat. De schimmel heeft echter een soort van connectie gevormd met Aaron: als hij vernietigd wordt, trekt hij Aaron mee de dood in. In een race tegen de klok probeert Walter de verbinding tussen de schimmel en de jongen te breken.
 
68. Subject 9
Olivia wordt aangevallen door een elektrisch krachtveld, dat alle metalen voorwerpen in de buurt magnetiseert. Walter meent dat de velden het werk zijn van Cameron James (Chadwick Boseman), een andere persoon die als kind is blootgesteld aan de experimenten met cortexiphan, die nu Olivia's aandacht tracht te trekken. Walter verlaat voor het eerst in drie jaar zijn laboratorium om samen met Olivia op zoek te gaan naar James. Olivia heeft intussen een brief op zak van het St. Claire-ziekenhuis, waarin ze moet aangeven of Walter al dan niet terug naar het gekkenhuis moet.
 
69. Novation
Peter is aangespoeld in Reiden Lake, maar niemand schijnt zich hem te herinneren. Hij weet daarentegen enorm veel geheime informatie over het Fringe-departement, en hij weet blijkbaar hoe de geheugendisks van de shapeshifters kunnen gekraakt worden. Een gevaarlijke shapeshifter, Nadine Park (Michelle Krusiec), die meerdere persoonlijkheden kan aannemen, heeft last van afstotingsverschijnselen. Ze gijzelt doctor Malcolm Truss (Arye Gross), die vroeger aan een celregeneratieproject bij Massive Dynamic werkte, totdat William Bell de stekker uit het project trok. Nadine speldt hem een verhaaltje op de mouw dat zijn bevindingen eertijds het mogelijk hebben gemaakt om haar kanker in remissie te sturen, en ze vraagt hem dat hij het werk na al die jaren zou afmaken.

70. And Those We Left Behind
Tijdsbellen zorgen in en rond Boston voor anomalieën waarbij bepaalde gebieden plots de gebeurtenissen van vier jaar geleden herbeleven: een vrouw haar huis brandt opnieuw af, en haar dochter is plots terug een zuigeling; elders worden een paar uitgaande jongeren ei zo na aangereden door een trein op een spoor dat al vier jaar buiten gebruik is... Het Fringe-team komt op het spoor van ingenieur Raymond Green (Stephen Root), die een toestel heeft gebouwd waarmee hij vier jaar terug in de tijd kan. Zijn vrouw Kate (Romy Rosemont), een theoretische fysicus, heeft het idee uitgewerkt, maar de machine is nog niet af en Kate is intussen Alzheimer-patiënte geworden. Raymond probeert zo lang de machine het hem toelaat Kate in het verleden te bewegen om de vergelijkingen waarop het toestel gebaseerd is, af te maken, zonder oog te hebben voor de nevenwerkingen.
 
Disk 2:
71. Wallflower
Het Fringe-team jaagt op Eugene Bryant (Tobias Segal), een man die zich onzichtbaar kan maken als een kameleon, maar zich moet voeden met kleurpigmenten van zijn slachtoffers om als een gewoon mens zichtbaar te kunnen zijn. Bryant zou als baby van vier dagen oud overleden zijn, maar een speurtocht in de archieven van Massive Dynamic leert dat wetenschappers hem hebben onderworpen aan clandestiene tests in de poging om de onzichtbare man om te vormen tot een supersoldaat. Desondanks heeft Bryant nog een laatste restje menselijke trekjes.
 
72. Back To Where You've Never Been
Peter wil naar het andere universum reizen. Aangezien Walter geen intentie vertoont om hem te helpen terug te reizen naar zijn eigen tijdlijn, meent hij dat de tijd rijp is om zijn geluk te beproeven bij Walternate. Lincoln gaat met hem mee; hij probeert de gelegenheid te baat te nemen om Walternate te ondervragen over de nieuwsoortige shapeshifters. Walternate is als minister van Defensie echter moeilijk te bereiken, en om hem te kunnen benaderen doet Lincoln alsof hij zijn dubbelganger is, en alsof hij zijn ShowMe kwijt is. Wanneer de ShowMe van de alternatieve Lincoln niet meer functioneert, ruikt die onraad. Het duo wordt gearresteerd, maar Peter kan ontsnappen. Hij besluit dat de beste kans om Walternate te benaderen is via zijn moeder, Elizabeth Bishop (Orla Brady). Walternate beweert dat hij niets te maken heeft met de hybride shapeshifters, en zijn bewering lijkt de waarheid te zijn, wanneer hij zelf bedreigd wordt door één van zijn medewerkers die is vervangen door een shapeshifter.
 
73. Enemy Of My Enemy
De creator van de nieuwe soort shapeshifters heeft eindelijk een naam en een gezicht. Het is David Robert Jones, die in deze tijdlijn zijn sprong naar het andere universum heeft overleefd, maar er wel zwaar is door verminkt. Hij laat zich gewillig arresteren, maar hij blijkt een assistente te hebben, dokter Samuels (Desiree Zurowski) die bij wijze van demonstratie een kan gifgas in een wachtzaal van een ziekenhuis laat verdampen. Jones beweert dat als hij niet wordt vrijgelaten, er nog veel ergere rampen gaan volgen. Peter biedt zijn diensten aan Walternate aan om Jones klem te zetten, want uit zijn eigen tijdlijn kent hij de man. De Fringe-teams van beide universa besluiten om alle kaarten op tafel te gooien en de rangen te sluiten om Jones te grazen te nemen.
 
74. Forced Perspective
Emily Mallum (Alexis Raich) ziet op voorhand aankomen wanneer mensen gaan verongelukken. Haar vader Jim (Currie Graham) is redelijk paranoïde dat de overheid haar zou vinden, want dat zou betekenen dat ze - alweer - in een laboratorium aan allerlei pijnlijke tests onderworpen wordt. Het gezin Mallum leeft dus constant met de dreiging van hun boeltje te moeten inpakken en verhuizen. Jim denkt dat het wéér zover is wanneer Lincoln en Olivia plots voor de deur staan. Emily heeft in een visioen gezien hoe een zekeree Albert Dunan (Jonathan Walker) het vredegerecht, waar een rechter hem volgens zijn eigen mening slecht heeft bejegend in een echtscheidingszaak, in de lucht wil laten blazen.

75. Making Angels
De Astrid Farnsworth uit het B-universum maakt een uitstap naar het onze om haar tegenhangster te spreken. De andere Astrid is namelijk compleet van haar melk omdat haar vader pas is overleden. Het team jaagt intussen op de seriemoordenaar Neil Chung (Chin Han), een dolgedraaide wiskundige die differentiaalvergelijkingen bestudeerde waarmee hij tijd en ruimte kan lineariseren; lees: zonder hindernissen naar verleden en toekomst kan kijken. Met behulp van een van de Observers gestolen apparaatje gaat hij op zoek naar mensen die een hele nare periode voor de boeg hebben, en verlost ze preventief uit hun lijden.
 
76. Welcome To Westfield
Een elektromagnetische puls veroorzaakt in het dorpje Westfield in Vermont onder meer een vliegtuigcrash. Wanneer Olivia, Peter en Walter ter plaatse komen, zitten ze blijkbaar gevangen in een elektromagnetisch veld, en ze kunnen Westfield niet meer fysiek verlaten. Een deel van de overblijvende bewoners schijnt last te hebben van een verregaande vorm van schizofrenie. Totdat de frank van de Fringe-leden valt: het dorpje is het middelpunt van een poging om de twee universa in elkaar te laten overgaan. Het gevolg daarvan kan uitsluitend de algehele vernietiging zijn - tenzij misschien voor het epicentrum van de ramp.
  
Disk 3:
77. A Better Human Being
Sean Keenan (Harrison Thomas) heeft zich vrijwillig in een psychiatrisch instituut laten opnemen omdat hij alle kentekenen vertoont van schizofrenie. Wanneer de stemmen in zijn hoofd echter overeenstemming vertonen met een moord die aan de andere kant van het land wordt gepleegd, krijgt de politie plots interesse voor zijn "ziekte". Op aanraden van Walter stopt Sean met de medicatie, en daardoor kan hij horen wat de anderen zeggen en eventueel daardoor nog te plegen misdaden voorkomen. Maar hoe komt Sean in hemelsnaam aan zo'n aparte gave? Spitten in zijn verleden leidt naar een gepensioneerde dokter Owen Frank (John Aylward) gespecialiseerd in in vitro-fertilisatie die het niet zo nauw heeft genomen met de regels van de ethiek. Olivia krijgt intussen meer en meer herinneringen van de Olivia uit Peter's universum. Iemand is met haar dosissen cortexiphan aan het knoeien.

78. The End Of All Things
Olivia is ontvoerd, en wordt door David Robert Jones gedwongen om de telekinetische gaven die ze van het nemen van cortexhiphan krijgt, te demonstreren. Om haar de nodige incentives te geven, wordt Nina, die ontvoerd is door Jones, gemarteld. Tegelijkertijd wordt Nina door Broyles beschuldigd van het laten verdwijnen van Olivia. Het is duidelijk dat één van de twee Nina's een dubbelgangster is, maar welke? De Bishops krijgen in elk geval hulp van een onverwachte hoek: plots staat er in hun laboratorium een Observer die zichzelf September noemt, dodelijk gewond door een schot. Peter meent dat zijn aanwezigheid Olivia's denkpatronen verstoort, en hij besluit om een tijdje weg te gaan.
 
79. A Short Story About Love
Het Fringe-team gaat achter een vreselijk verminkte seriemoordenaar, een incarnatie van Anson Carr (Michael Massee) aan die het gemunt heeft op verliefde koppels, om vervolgens de man te ontvoeren, zijn feromonen te distilleren en daarna er de vrouw mee te verleiden. De Observer September heeft Peter het adres nagelaten waar hij zijn schuilplaats heeft. Daar vindt Peter een hoop technologie uit de toekomst, inclusief een apparaat om de dode September weer tot leven te wekken.

80. Nothing As It Seems
L'histoire se repète. In het nieuwe universum verandert Marshall Bowman (Neil Huff) in een egelachtig wezen, net zoals in de aflevering The Transformation uit seizoen 1. Ditmaal blijft de transformatie echter uit totdat het vliegtuig aan de grond staat. Peter herinnert zich de zaak, alleen is ditmaal Bowmans collega Hicks reeds overleden. Olivia wil zich ook op de zaak storten, maar omdat haar herinneringen uit de aangepaste tijdlijn en de oorspronkelijke meer en meer in elkaar blijken over te vloeien, meent Broyles dat het aangewezen is om haar voorlopig uit haar functie te ontheffen.
 
81. Everything In Its Right Place
Omdat hij toch niet beters om handen heeft, gaat Lee naar de Andere Zijde om informatie uit te wisselen over David Robert Jones. Het universum is zich aan het herstellen van de breuken, en al een dikke tiental amber-zones worden weer vrijgemaakt voor het publiek. In het andere universum schijnt een vigilante aan het werk te zijn die de straat schoonveegt van overvallers, druggebruikers en misdadigers. Pas wanneer hij voor een eerste keer een lijk achterlaat, in verregaande staat van ontbinding, en nadat door de opkuis van een amberzone zijn schuilplaats wordt blootgelegd, oppert Lee aan zijn collega's van de Andere Zijde dat de dader mogelijk een shapeshifter is. De vigilante is een dakloze, die zich Canaan (Max Arciniega / Kirby Morrow) noemt. Dankzij Lee kan de man gearresteerd worden, maar hij weigert iets te lossen over Jones of over de opdrachtgevers die hem in een shapeshifter hebben veranderd. Een poging om Canaan het zwijgen op te leggen loopt echter op uiterst dramatische wijze af.
 
82. The Consultant
David Robert Jones heeft een superwapen ontworpen waarmee hij de beide universums op elkaar kan laten storten. Als test laat hij in het alternatieve universum een vliegtuig neerstorten, zodanig dat simultaan ook de dubbelgangers van de slachtoffers in ons eigen universum aan crashwonden overleven. Ons universum stuurt Walter naar de Andere Zijde om er onderzoek te verrichten. Daar vecht Bolivia nog wanhopig om de schuldige te laten boeten die de alternatieve Lee te grazen heeft genomen. De Lee van onze zijde assisteert haar daarbij. Alle bewijsstukken leiden naar één onvermijdelijke conclusie: er moet ergens een mol zitten die vitale informatie aan Jones doorspeelt, en het moet iemand hoog op het echelon zijn.

Disk 4:
83. Letters Of Transit
2036. De wereld wordt overheerst door de Observers, tijdreizigers uit de 27ste eeuw die de hopeloos vergiftigde aarde zijn ontvlucht en hun toevlucht hebben genomen tot de 21ste eeuw, en ze controleren de mensheid op totalitaire manier door middel van gedachtenlezen. Twee agenten van de fel uitgedunde Fringe-divisie, Simon (Henry Ian Cusick) en Etta (Georgina Haig) worden getipt dat het vroegere Fringe-team ergens in de amber al twintig jaar schijndood leven. Ze slagen erin Walter Bishop te ontdooien, maar die heeft hersenbeschadiging en kan niet meer zeggen waar de rest van zijn team is gebleven.

84. Worlds Apart
David Robert Jones wil met behulp van de cortexiphan-proefkonijnen kunstmatige aardbevingen doen ontstaan, tegelijkertijd in de twee universa, opdat deze uiteindelijk op elkaar zouden klappen en beide werelden vernietigen. Terwijl de klok genadeloos verder tikt moeten de twee Fringe-teams de krachten bundelen om Jones' schuilplaats te vinden. Het enige alternatief is de Wave Sink Device uitschakelen, zodat de brug tussen de twee werelden verbroken wordt, mogelijk zonder kans op herstel ooit.

85. & 86. Brave New World: Part 1 & 2
Nu de brug tussen de werelden gesloten is, probeert Jones op alle mogelijke manieren terroristische aanslagen te plegen. Gebruikers van een roltrap worden geïnjecteerd met nanobots zodat ze opbranden als ze bewegen, en hij leidt twee satellieten om met de bedoeling een oliebel in de ondergrond van Boston te laten ontbranden, zodat de stad één grote krater wordt. Olivia en Peter nemen de handschoen op, maar het blijkt dat Jones niet het meesterbrein is. Intussen probeert de Observer September contact te maken met het Fringe-team om hen te waarschuwen voor het nakende onheil.
 
BEELD EN GELUID
Ook het vierde seizoen beschikt weer over een keurige beeldtransfer die de reeks in high definition uitstekend tot haar recht laat komen. Met kleuren, gaande van warme realistische huidschakeringen tot en met futuristische machines gehuld in ijzig blauw en grijs bestrijkt het palet het volledige spectrum. De detaillering is enorm fijn, er is niet het minste hint van valse randen, de zwartdiepte laat het belichtingswerk goed uit de verf komen, en er is slechts matige ruis te bemerken. Vooral de speciale effecten zien er bijzonder realistisch uit. Ook dit seizoen is weer uitgevoerd in DTS-HD MA 5.1, waarbij de alternatieve tracks zijn beperkt tot een Franse gecomprimeerde 2.0-track, zodat de hoofdtrack over de nodige ademruimte beschikt. De twee sleutelbegrippen in deze geluidstrack is de muziekscore van Abrams' huiscomponist Michael Giacchino, die keer op keer de spannende momenten benadrukt met krassende strijkers, en verrassende geluidseffecten, die voornamelijk dienen om de kijkers in de gordijnen te jagen. Beide randvoorwaarden zijn met deze track ruimschoots vervuld. Ook is de dialoog verstaanbaar, en deze pant wel eens van links naar rechts.
 
EXTRA'S
Ten opzichte van de voorgaande seizoenen is er flink bespaard op extra's. Geen commentaartracks meer. Geen verwijderde scènes. Wel zes documentaires "Behind the story", die een paar losstaande aspecten toelichten, maar tegelijkertijd cohesie missen. In A world without Peter (12:25) wordt voornamelijk stilgestaan bij de uitgebreide kunstgreep die men na het verstrijken van seizoen 3 heeft moeten toepassen om Peter weer in de verhaallijn te schrijven. Toch blijf ik erbij dat dat voornamelijk knip-en plakwerk was, en geen duizend featurettes gaan me overtuigen van het tegendeel. De mysterieuze belevenissen van de Observers en hun ingrijpen in het multiversum wordt toegelicht in de voor de hand liggend getitelde featurette The Observers (11:48). Om al een tipje van de sluier van het volgende seizoen op te lichten: als u één of andere vorm van weerzin koestert tegen deze vreemde kaalkoppen met een deukhoed dan wordt seizoen 5 waarschijnlijk niets voor u. Beyond the comic book (3:39) is een niet zo dadelijk subtiel verpakte plug voor een door DC Comics gelanceerde stripreeks die als compagnon voor de reeks zou moeten dienen. De galerij "Beyond the Fringe: Peter and the Machine" bevat een viertal pagina's over de desbetreffende strip. Interessantste deel is The culture of Fringe (29:43), waarin enkele producenten, een paar wetenschappers - een fysicus en een filosoof - annex fans én de grootste wetenschapper aller tijden, Walter Bishop (vertegenwoordigd door zijn alter ego John Noble) de cultus rond de serie bespreken. Have you seen Walter lately? (2:11) is een montage van Walter Bishop's fijnste momenten, met een dissectiemes in één hand en een koffiekoek met veel pudding in de andere. Afgesloten wordt met een redelijk flauwe Gag reel (2:11).
 
CONCLUSIE
Het verhaal wordt alsmaar ingewikkelder, de technische kwaliteiten van de Blu-rays alsmaar beter en de extra's alsmaar schaarser. Je kan moeilijk zeggen dat twee seizoenen van Fringe hetzelfde zijn. Desondanks lijkt het me wijzer dat met het vijfde seizoen de reeks beter in schoonheid eindigt.coverStudio: Warner

Regie: Joe Chappelle, Brad Anderson, Miguel Sapochnik, Paul Holahan, Anthony Hemingway, Jeannot Szwarc, David Solomon, Charles Beeson, David Straiton, Jeffrey G. Hunt, J.H. Wyman, Fred Toye, David Moxness
Met: Anna Torv, Joshua Jackson, Lance Reddick, Seth Gabel, Blair Brown, Jasika Nicole, John Noble, Leonard Nimoy, Michael Cerveris

Film:
8/10

Extra's:
2/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2011-2012

Leeftijd:
12

Speelduur:
958 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888093931


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels CC
Extra's:
• Documentaires Behind the story:
- A world without Peter
- The Observers
- Beyond the comic book
- Galerij "Beyond the Fringe: Peter and the Machine"
- The culture of Fringe
- Have you seen Walter lately?
• Gag reel

Andere recente releases van deze maatschappij