:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BREAKING BAD - SEIZOEN 5.1
BREAKING BAD - SEIZOEN 5.1
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2013-08-02
TV-SERIE
In de spannende finale van seizoen 4 rekende Walt White af met Gustavo Fring, de zakelijke leider van de pizzeriaketen Los Pollos Hermanos, voor wie hij samen met Jesse Pinkman een heel seizoen lang Crystal Meth maakte. Gus stond de beide mannen naar het leven, of zoals Walt en Jesse het zouden omschrijven: ze hadden het gevoel dat Gus Fring tot elke prijs hun werkmethode in handen wilde krijgen om vervolgens een stel goedkope medewerkers in hun drugslab te installeren ten einde de winst te maximaliseren. Volgens het oorspronkelijke plan zou Gus Fring door Jesse over de kling gejaagd worden, maar die faalde een aantal keer in z’n opdracht en dus zag Walt zich verplicht om in te grijpen. Geen makkelijke opdracht, want hij moest ook rekening houden met de immer alerte, zeer gevaarlijke en hondstrouwe Mike Ehrmantraut, Frings persoonlijke waakhond. Het werd een confrontatie waarin psychologie het won van tactiek en volharding van efficiency en waarbij de kijker als verlamd en aan z’n stoel gekluisterd toekeek.

 

De dood van Fring zorgt evenwel voor een kleine aardverschuiving in het drugsmilieu: de toevoer van Crystal Meth valt stil (het lab van Walt en Jesse onder de wasserij is door een brand vernield), de medewerkers van Fring en Mike zitten zonder inkomen en de toeleveranciers likken hun wonden. Het eerste probleem voor Walt en Jesse is evenwel de computer van Fring met de opnamen van de bewakingscamera’s uit het drugslab. Die is door Walts zwager Hank Schrader, de pientere politieman van de DEA (de antidrugsafdeling van de politie), in bewaring genomen en vormt dus een bedreiging die ze tot elke prijs af moeten zien te weren. Hun advocaat en zakelijke partner Saul Goodman moet ondertussen op zoek naar een veilige plek voor een nieuw drugslab sinds Walt niet meer bereid is om op een godvergeten plek in de woestijn Meth te koken bij een temperatuur van meer dan 40 graden. En dan is er het grote probleem van de ingrediënten voor hun kooksel sinds de leverancier van methylamine onder toezicht is geplaatst en z’n vaten van gps-detectieapparatuur zijn voorzien. Er moet bovendien zo gauw mogelijk gekookt worden, want de mannetjes van Fring en Mike zijn opgepakt door de DEA en hun geld is in beslag genomen ten einde ze aan de praat te krijgen, en het lijkt maar een kwestie van tijd voor ze loslippig worden, tenzij hun vrouwen en minnaressen op korte termijn van vers geld worden voorzien, een taak die Mike voor z’n rekening mag nemen sinds hij na veel palaveren in een samenwerkingsverband met Walt en Jesse is gestapt (hij heeft trouwens geen andere keuze, want via z’n kleindochtertje, dat volgens de info van Hank Schrader als tienjarige over een bankrekening met meer dan een miljoen dollar beschikt, zit ook hij tot over z’n oren in de problemen).

 

We zijn al in aflevering 5 vooraleer Walt, Jesse en Mike beseffen dat ze niet bedonderd worden door Frings voormalige methylamineleverancier, maar dat ze te maken hebben met ijverige antidrug-inspecteurs die de bestemming van de legale vaten scherp in het oog houden. Ze moeten dus op zoek naar een andere bron en die valt hun uiteindelijk in de schoot, zij het dat het om een zeer riskante onderneming gaat met als beloning een oceaan van methylamine. Het leidt tot de spannendste aflevering uit vijf seizoenen Breaking Bad, waarbij je als kijker een flink adrenalineshot toegediend krijgt dat nog lang na het omdraaien van de tv-knop doorwerkt en waarmee bedenker Vince Gillian en z’n team opnieuw hun meesterschap bewijzen. Het is dan ook heel erg jammer dat betaaltelevisiezender AMC eerder besloot om de serie na vijf seizoenen af te voeren. Dat de makers in seizoen vijf geen 13 maar 16 afleveringen mogen maken om de serie op een acceptabele manier af te ronden, is in dat verband een povere troost, want de avonturen van Walter White en Jesse Pinkman zouden beslist nog een aantal seizoenen op de gunst van de kijker en de trouwe fans kunnen rekenen. Bovendien zit er nog helemaal geen sleet op de formule, hoewel de mogelijkheden tot nieuwe originele verhaallijnen uiteraard niet onbeperkt zijn. En misschien is het voor de faam van de serie een goede zaak om af te sluiten met een hoogtepunt, want dat garandeert ze beslist nog een jarenlange topstatus.

 

Misschien toch nog even in herinnering brengen dat Bryan Cranston niet de eerste keuze van de makers was voor de rol van de enigmatische doorzetter Walter White. Hij wordt in Amerika vooral geassocieerd met komische rollen (The King Of Queens, Malcolm In The Middle), maar nadat de geprefereerde kandidaten allemaal afvielen, lag voor Vince Gilligan te weg vrij om hem te casten, een uitstekende beslissing, want Cranston won voor zijn rol als Walter White vier keer de Primetime Emmy Award, drie keer de Satellite Awards van de International Press Academy (Amerikaanse film- en televisieprijs) en 1 keer de Saturn Award van de Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films. Ondertussen kon u hem ook aan het werk zien in Oscar-winnaar Argo (2012), in de remake van Total Recall (2012) én als stemacteur in Madagascar 3: Europe’s Most Wanted (2012).

 

De Meth-productie mag dan vlotjes weer op gang komen, privéproblemen zorgen voor donkere wolken aan de horizont. Mike Ehrmantraut trekt als voormalig eerste mannetje van Gus Fring uiteraard de speciale aandacht van Hank Schrader en de DNA en hij wordt dag en nacht door een antidrugteam geschaduwd. Hij besluit om zich terug te trekken uit de meth business en wordt daarin gevolgd door Jesse die morele problemen heeft na de onfortuinlijke dood van een vijftienjarige tijdens hun oceanen-van-methylamine-avontuur. Mike en Jesse besluiten om hun aandeel in de buit (665 gallons) aan een concurrent uit Phoenix te verkopen, maar die eist de hele voorraad op, dus ook Walts deel van de methylamine, want hij wil niet dat z’n eigen productie straks concurrentie krijgt van Walts superieure Crystal Meth. Een begrijpelijke houding overigens. Walt op zijn beurt heeft grote problemen thuis, want z’n echtgenote Skyler heeft de gebeurtenissen uit seizoen 4 slecht verwerkt. Omdat ze doodsbang is voor eventuele wraakacties van de Fring-clan brengt ze haar 17-jarige zoon en hun bijna 2 jaar oude dochtertje onder bij haar zus Marie en haar zwager Hank Schrader, aanvankelijk voor een paar dagen, maar gauw wordt duidelijk dat ze de kinderen niet meer in huis wil zolang Walt drugs blijft maken. Het gezin White is dus zo goed als opgedoekt en Walt is z’n kinderen kwijt. Hij heeft nog alleen de Meth business en hij laat Mike en Jesse weten dat hij zijn deel in de buit niet verkoopt. Hij heeft nl. becijferd dat hij daarmee voor een straatwaarde van 100 miljoen dollar Crystal Meth kan maken, terwijl de pure methylamine nauwelijks 5 miljoen dollar opbrengt. Een conflict met Jesse, maar vooral met Mike, is dus schijnbaar niet meer te voorkomen, maar van het magische triootje is Walt White, alias Heisenberg, niet alleen de meest koelbloedige, maar ook de intelligentste en dat heeft consequenties…

 

Meer vertellen we u niet over de acht afleveringen van seizoen 5.1, want we willen de pret niet bederven. Maar besef dat Vince Gilligan en z’n team de lat even hoog leggen als in het verleden en dit seizoen dus opnieuw voor veel adrenaline en spanning zorgt. Zoals eerder is het verteltempo traag, het handelsmerk van ook andere series zoals Mad Men en zelfs Dexter en The Borgias, maar wie in staat is om zich in te leven in de karakters en de situaties (en niet in de eerste plaats gebrand is op puur geweld en avontuur), die haalt met Breaking Bad een zo goed als perfecte serie in huis die zonder discussie naast Six Feet Under, The Wire en The Sopranos en hun vele nakomelingen uit recentere jaren in de dvd-kast mag staan. We zullen straks met heel veel spijt afscheid nemen van Walt, Jesse, Skyler, Marie en Hank, maar gelukkig is er nog het tweede deel van dit vijfde seizoen (5.2) dat hopelijk op korte termijn op de markt wordt gegooid. Dat u de 16 afleveringen (voorlopig) niet in één dvd-doosje aangeboden krijgt, heeft overigens alleen maar de maken met de geldhonger van de releasemaatschappij. Sinds films als maar meer terrein verliezen op de dvd-markt, worden tv-series de nieuwe melkkoe.

 
BEELD EN GELUID
Opnieuw een zo goed als perfecte beeldkwaliteit, ook al zijn sommige scènes wel heel erg donker of fel gekleurd als gevolg van filters (de woestijnscènes zijn nog altijd felgeel en oranje), maar het komt de sfeer alleen maar ten goede. De opnamen zijn ook nu weer zeer apart, met veel verrassende close-ups, kikker- en vogelperspectieven, waarbij het beeld zo goed als vlekkeloos is, met diepe zwartniveaus en veel details. Het geluid klinkt ook nu weer bijzonder goed, maar door de afwezigheid van extreme effecten, doen de speakers het meestal rustig aan, zij het met een fris surroundeffect dat af en toe meer dan de normale aandacht trekt. De muziektrack is eerder rustig en de dreigende begintune, die zich ondertussen voor lange tijd in ons oor genesteld heeft, krijgt dit keer naast de popdeuntjes het gezelschap van een unheimisch donker klankenspel.

Wij keken naar de Duitse dvd-versie van Breaking Bad - Seizoen 5.1 om de eenvoudige reden dat de dvd bij onze oosterburen al in het voorjaar in de winkels lag (en wij niet konden wachten tot Sony de serie bij ons op de markt brengt). De Duitse versie heeft zoals u hiernaast kan lezen Engelse, Duitse, Italiaanse en Turkse ondertitels, maar het spreekt vanzelf dat de versie die straks bij ons in de winkels ligt Nederlands ondertiteld is. Op de Duitse versie zijn de extra’s in het Duits en het Italiaans ondertiteld, maar uiteraard zijn die op de Benelux-release eveneens Nederlandse ondertitels heeft. De Duitse hoes belooft ook meer dan 8 uur extra’s en commentaren, maar dat is uiteraard inclusief de Audiocommentaren. Het is maar dat u het weet mocht die slogan ook op de Benelux-versie staan.

 
EXTRA’S
Er is heel wat zorg besteed aan de extra’s op dit eerste deel van seizoen 5 van Breaking Bad, want naast 8 Audiocommentaren (voor elk van de afleveringen eentje) is er nog voor zo’n 80 minuten bonusmateriaal toegevoegd, verdeeld over de drie disks en het zal u verheugen om te vernemen dat er weinig sprake is van overlappingen tussen de verschillende onderdelen. Hoed u er evenwel voor om de extra’s vooraf te bekijken, want ze bevatten heel veel spoilers! De eerlijkheid gebiedt ons om u te vertellen dat wij de audiocommentaren niet beluisterd hebben, maar laat dat geen reden zijn om dat zelf niét te doen.
 

Na de drie 3 Audiocommentaren wordt u op disk 1 getrakteerd op Inside Breaking Bad (27 min.), waarin elk van de drie eerste afleveringen wordt toegelicht door de makers én door de acteurs, gevolgd door een making-of waarin de technische hoogstandjes en de special effects uit de doeken worden gedaan. U kan het onderdeel in één keer bekijken of de 3x2 korte documentaires in willekeurige volgorde aanklikken. In de bijdrage Where Season 4 Left off (4 min.) krijgt u een korte resumé van het einde van seizoen 4, kwestie van helemaal up-to-date te zijn bij de start van aflevering 1 van dit nieuwe seizoen. In Season 5: The Cast Looks Ahead (3 min.) vertelt Vince Gilligan over de grote verhaallijnen in dit seizoen en wijst hij vooral op de evolutie in het karakter van Walter White. De acteurs geven uitleg over wat hun personage te wachten staat. On the set of Season 5 with Bryan Cranston & Aaron Paul (1 min.) is een wervende tv-trailer voor het nieuwe seizoen.

 

Na de 3 Audiocommentaren op disk 2 ziet u 3 Weggelaten scenes en een Uitgebreide scène, gevolgd door een leuk maar niet essentieel Gag Reel (3 min.). In Nothing Stops this Train (15 min.) gunnen cast en crew u een ruime kijk op de scène waarin Walt, Jesse en Mike een goederentrein overvallen (zowaar de spannendste scène uit 5 seizoenen), gevolgd door een impressie van de vernissage van de Breaking Bad-tentoonstelling op de Gallery 1988 Art Show (3 min.) waarvoor meer dan 30 artiesten zich lieten inspireren door Breaking Bad.

Na de 2 Audiocommentaren op disk 3 is er de documentaire Inside Breaking Bad (22 min.) waarin u opnieuw een indruk krijgt van 2 afleveringen (nl. 7 en 8), ook telkens gevolgd door een making
-of over de technische aanpak en opnieuw met een blik op de special effects. De vier onderdelen kan u ook nu weer na elkaar of apart bekijken.

Vooral de twee langere documentaires (allebei Inside Breaking Bad genoemd, op disk 1 & 3) zijn boeiend omdat ze de fan in de keuken van de makers laat kijken, want nogal wat special effects vallen in de afleveringen zelf niet op, terwijl ze toch heel wat kunst- en vliegwerk gevergd hebben. Maar dat maakt Breaking Bad nu net zo sterk, nl. de indruk alsof het allemaal met eenvoudige middelen is gemaakt. Dat er heel wat meer aan de hand is, u komt het hier te weten.

 
CONCLUSIE
Nog acht aflevering te gaan en die zijn beslist de kers op de taart, want bedenker Vince Gillian en z’n team lijken niet zinnens om de gemakkelijkste weg te kiezen. In seizoen 5.1 trekken ze opnieuw alle registers open met heel veel spanning en af en toe een verrassende evolutie tot gevolg. Onnodig u te vertellen dat de cliffhanger op het einde van aflevering 8 de kracht heeft van een inslaande astroïde. Wat ons betreft is het potentieel van deze serie nog bijlange niet uitgeput en dat wordt straks in seizoen 5.2 bewezen.
cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: Vince Gilligan, Johan Renck, Scott Winant, Michelle MacLaren, Adam Bernstein, Colin Bucksey, Michael Slovis
Met: Bryan Cranston, Anna Gunn, Aaron Paul, Dean Norris, Betsy Brandt, RJ Mitte, Bob Odenkirk, Jonathan Banks

Film:
10/10

Extra's:
9,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
16

Speelduur:
359 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4030521731059


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Engels, Duits, Italiaans, Turks
Extra's:
Disk 1:
• 3 Audiocommentaren
• Inside Breaking Bad (27 min.)
• Where Season 4 Left off (4 min.)
• Season 5: the cast looks ahead (3 min.)
• On the set of Season 5 with Bryan Cranston & Aaron Paul (1 min.)        
Disk 2:
• 3 Audiocommentaren
• 3 Deleted Scenes
• 1 Extended Scene
• Gag Reel (3 min.)
• Nothing Stops this Train (15 min.)
• Gallery 1988 Art Show (3 min.)
Disk 3:
• 2 Audiocommentaren
• Inside Breaking Bad (22 min.)

Andere recente releases van deze maatschappij