:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> IN THE LOOP
IN THE LOOP
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2013-08-13
FILM
In The Loop breit een speelfilmvervolg aan de geroemde Britse politieke satire The Thick Of It. Nu ja, min of meer, want hoewel het gros van de acteurs de overstap naar het witte doek maakt, speelt het merendeel een ander (zij het karakterologisch gelijksoortig) personage als in The Thick Of It. De voornaamste uitzondering is uiteraard Malcolm Tucker, de vuilbekkende communicatie-adviseur en spindoctor die de BBC-reeks een groot deel van zijn entertainende citeerbaarheid gaf. Ook hier steelt acteur Peter Capaldi de show, met de bijkomende attractie dat hij uit zijn comfortabele milieu rond Downing Street 10 wordt gehaald en temidden de gehaaide politici op Capitol Hill in Washington DC wordt gedropt. In The Loop richt namelijk zijn pijlen op de 'speciale relatie' tussen het Verenigd Koningrijk en de ex-kolonie, met onverhulde kritiek op de wijze waarop de aanloop naar de oorlog in Irak z'n beslag kreeg.

De bal gaat aan het rollen als de Britse minister voor Internationale Ontwikkeling, Simon Foster, tijdens een radio-interview laat vallen dat oorlog met een niet nader genoemd land in het Midden-Oosten 'onvoorzienbaar' is. De resulterende mediastorm en obligate tirade van Malcolm Tucker leveren Foster en zijn kersverse, ambitieuze assistent Toby een trip naar Washington op om als ja-knikker te fungeren in een Congrescomité dat de nakende oorlog stiekem voorbereidt. Daar belandt het duo echter tussen twee vuren, enerzijds het anti-oorlogskamp van senator Karen Clark en haar assistente Liza Weld (op wie Toby een oogje heeft), anderzijds het pro-oorlogskamp van BuZa-havik Linton Barwick, die de kritische noten in een rapport met het acronym Pwip Pip wil wegblazen alvorens men in de Verenigde Naties over een cruciale resolutie stemt. En al die tijd hijgt Malcolm Tucker in Fosters nek met het ene innovatieve verwijt na het andere.

Liefhebbers van The Thick Of It zullen meteen doorhebben dat In The Loop van hetzelfde laken een broek is: hetzelfde spervuur van gevatte, deels geïmproviseerde dialogen, dezelfde documentaire filmstijl en een oog voor de venijnige kleine details die de politiek tot zo'n wespennest maken. Maar omdat de indertijd ook in België erg gemediatiseerde aanloop naar de Irak-oorlog de inspiratie vormt voor de plot, zal ook de kijker die minder thuis is in de Britse politiek ditmaal kunnen genieten van de satirische - en vaak ook cynische - blik op die weinig verkwikkende passage uit de recente geschiedenis. De rode draad is eens te meer dat de mensen van wie je verwacht dat zij geïnformeerde beslissingen nemen compleet in het duister tasten.

Dat heeft wel het nadeel dat de personages niet zo sympathiek zijn. Zij zijn namelijk vooral bezig met het verdoezelen van hun eigen flaters. Met name het karakter van Toby heeft daar een handje van weg en werkt daardoor geregeld op de zenuwen. Gelukkig zijn er de heerlijke oneliners en onverwachte slapstickmomenten die deze antipathie eenvoudig wegwerken. Ook de inspanningen van een zeer bekijkbare cast verdienen hier een vermelding. Chris Addison en Peter Capaldi zijn de belangrijkte namen die de overstap maakten van The Thick Of It naar In The Loop. Vooral Capaldi zuigt de aandacht naar zich toe als spindoctor Malcolm Tucker als die zijn 'ondergeschikten' de mantel uitveegt in wat men in Groot-Brittannië eufemistisch 'industrial language' noemt. Van de nieuwkomers is Tom Hollander de meest opvallende naam als de minister die onverwacht in het oog van de storm terechtkomt. Ook Anna Chlumsky springt in het oog omdat haar Liza Weld erg veel parallellen vertoont met het personage dat ze momenteel vertolkt in de HBO-sitcom Veep, eveneens een bedenksel van Armando Iannucci. Ten slotte wil ik James Gandolfini vermelden die zich rot amuseert als een Amerikaanse viersterrengeneraal die tegen de nakende oorlog is.

In The Loop geeft je een intrigerende kijk op hoe politici spin gebruiken om een zogenaamd draagvlak te creëren voor een oorlog die niemand behalve een stel invloedrijke haviken wil. Of alle gebeurtenissen uit de film de realiteit benaderen, durf ik niet beweren, maar de makers zorgen er wel voor dat je best kan geloven dat politici niets meer zijn dan kneedbare klei in de handen van spindoctors met een verborgen agenda. Dat die onrustwekkende boodschap kracht wordt bijgezet door een komisch cynisme dat doet denken aan Ace in the Hole, Dr. Strangelove en Network is de kers op de taart.

BEELD EN GELUID
In The Loop is digitaal gefilmd, dus mag je verwachten dat de beeldkwaliteit prima is op dvd. En dat is ook zo. Op geen enkel vlak schiet de transfer tekort, hoewel gezegd moet worden dat de scherpte net iets beter kon. De soundtrack is voornamelijk gefocust op de dialogen en maakt dus geen optimaal gebruik van de mogelijkheden van een 5.1-spoor, maar het audiospoor klinkt goed zonder meer.

EXTRA'S
Regisseur en schrijver Armando Iannucci krijgt het gezelschap van bijna de voltallige Britse cast op een interessant en enterainend Audiocommentaar dat de bonussectie van deze dvd meteen knap op gang schiet. Daarnaast zijn er vier Interviews met diverse cast- en crewleden die voortbouwen op de info uit het babbelspoor. De Deleted Scenes (25 min.) zijn stuk voor stuk de moeite waard, maar je kan begrijpen dat ze uit tijdsnood uit de film geknipt zijn. Daarnaast bevat de schijf 30 Webisodes, korte stukjes deels samengesteld uit scènes die we al in de verwijderde scènes tegenkwamen, die gebruikt zijn voor een virale campagne. Ten slotte bevat de dvd een Trailer voor de film.

CONCLUSIE
In The Loop is cynisme op zijn best, maar dat voorkomt helaas ook dat je als kijker volledig mee kan gaan met de vaak hilarische, maar vooral toch antipathieke personages. Het Oscargenomineerde script en een enthousiaste cast zorgen er echter voor dat je je geen minuut verveelt. Beeld en geluid halen een goed niveau op deze dvd en ook de bonussectie mag er zijn.


cover
Studio: Optimum

Regie: Armando Iannucci
Met: Peter Capaldi, Tom Hollander, Chris Addison, Mimi Kennedy, Anna Chlumsky, Gina McKee, James Gandolfini, David Rasche

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Satire

Versie:
U.K.

Jaar:
2009

Leeftijd:
15

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5055201807588


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
 Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Audiocommentaar
• Interviews
• Verwijderde scènes
• Webisodes
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij