:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> APARTMENT 1303
APARTMENT 1303
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-08-22
FILM
De storm van Japanse horrorfilms is ondertussen heel wat geluwd. Die teloorgang hebben de Japanners vooral aan zichzelf te danken, want hoe origineel de eerste prenten uit hun griezelgolf ook waren des te dwazer waren de opvolgers. Apartment 1303 uit 2007 is een film uit de periode waarin de Japanese boom ontspoorde.Het is allemaal niet slecht, maar je weet maar al te goed dat je dat soort films al eerder hebt gezien, en vooral beter!

Aan het roer van Apartment 1303 staat regisseur Aitaru Oikawa. In thuisland Japan is dat zeker geen onbekende, want hij is één van de breinen achter de befaamde Tomie-films. Apartment 1303 is zo'n typische spookfilm die ook de Amerikanen deed likkebaarden, want vorig jaar nog maakte ene Michael Taverna de overbodige remake met Mischa Barton en Rebecca DeMornay in de hoofdrollen. Enkele mensen van de crew hebben ook meegewerkt aan Ju-On (de originele versie van The Grudge) en dat merk je maar al te goed, het verhaal is namelijk zo goed als identiek. Het onheil speelt zich (net als Ju-On) af in een flatgebouw en wel in het appartement met nummer 1303 om precies te zijn. Er gebeuren allerlei rare dingen, want op een bepaald moment springen alle huurders van het balkon. Het vijfde slachtoffer is de jonge Sayaka. Haar moeder kan het verdriet niet aan, maar haar zusje Marika (Noriko Nakagoshi) wil het zaakje van dichterbij onderzoeken. Zoiets is natuurlijk niet zonder gevaar en hoe dichter Marika bij de oplossing komt des te meer ze haar eigen leven op het spel zet. De oorzaak van de tragedie is een vreemde vloek. Jaren geleden vermoordde een jong meisje in de flat haar moeder en sindsdien dwaalt haar geest er rond om andere meisjes te straffen.Inderdaad, een scenario dat bijna als twee druppels water op dat van Ju-On lijkt. Aitaru Oikawa gaat zelfs nog een stapje verder door de regiestijl van Takashi Shimuzi te imiteren. Met wat goede wil zou je zelfs kunnen zeggen dat hij ook de special effects van deze hitfilm heeft gejat. Nu ja, zoals eerder gezegd begonnen al die Japanse horrorfilms sowieso toch meer en meer op elkaar te lijken en Apartment 1303 is niet meer dan de zoveelste in het rijtje. Oikawa vermijdt wel uitzinnige scènes, want er is weinig of geen bloed te zien. Deze film moet het vooral van zijn schrikeffecten hebben, maar ook hier verslikt de regisseurs zich in de vele clichés waardoor de kijker eerder zal geeuwen dan bibberen. Liefhebbers van Aziatische nagelbijters zullen deze film wel kunnen appreciëren, anderen kunnen deze kelk zonder veel spijt aan zich voorbij laten gaan.

BEELD EN GELUID
De transfer bevat geen echte storingen, wel lijkt het alsof alle kleuren uit deze prent verdwenen zijn waardoor alles grijs en vaal oogt. Dat is bijzonder jammer in de scènes waarin de special effects een grote rol spelen, want ook al hebben de makers er veel aandacht aan geschonken verliest het schrikeffect er toch heel wat effect door. Over het geluid kunnen we heel kort zijn: een 2.0 Dolby-geluid dat vooral uit Japanse dialogen (en zeer veel angstkreten) bestaat. Allemaal verzorgd, maar het is niet meteen een reden om de knop van je homecinema open te draaien.


EXTRA'S
Er staat geen extra materiaal op deze disk.

CONCLUSIE
Apartment 1303 is een routineuze Japanse spookfilm die net iets te veel op Ju-On lijkt om ons te bekoren. Fervente fans van het genre mogen de film gerust in huis halen, alleen zullen zij niks nieuws zien.


cover
Studio: Excesso

Regie: Aitaru Oikawa
Met: Noriko Nakagoshi, Arata Furuta, Eriko Hatsune, Yuka Itaya, Naoko Otani, Aki Fukada

Film:
5,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
5,5/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
16

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8718546520778


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Japans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij