:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JOYEUSES P¬QUES
JOYEUSES P¬QUES
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-08-21
FILM
Ik heb me steeds afgevraagd wat de mening van Jean-Luc Godard is over de filmografie van Jean-Paul Belmondo. De Franse filmster heeft wel zijn faam te danken aan de grootmeester van de nouvelle vague, doch is er sinds A Bout De Souffle heel wat verandert. Belmondo werd de mooie jongen van de Franse cinema en schitterde in talloze niemendalletjes waarin hij gewoonweg de clown moest uithangen. Want jawel, een grappige, stoere bink die gevaarlijke stunts uithaalt zagen de Fransen best zitten! Je kan zijn films het best met die van Louis De Funès vergelijken, je houdt ervan of je loopt ervan weg! Ofschoon de Fransman ook het Vlaamse publiek wist in te palmen is het tegenwoordig toch geen sinecure om zijn films op dvd terug te vinden. Gelukkig voor de fans heeft Universal enkele van deze kaskrakers wel uitgebracht in de Benelux en Joyeuses Pâques is daar eentje van.


Ik moet eerlijk bekennen dat er maar één reden is waarom ik deze film absoluut in mijn collectie wilde hebben en dat is Sophie Marceau. Joyeuses Pâques is namelijk zo wat het domste wat de Franse cinema te bieden heeft omdat regisseur Georges Lautner alle regels van de goede smaak aan zijn laars lapt. Gelukkig kijk je Joyeuses Pâques in één ruk uit en dat kun je niet van alle films zeggen! Het scenario vloeide uit de pen van Jean Poiret die vooral bekend is van Le Cage Aux Folles, de boulevardkomedie over twee travesties die in heel Frankrijk zowat alle records verpulverde.

Stéphane Margelle (Jean-Paul Belmondo) is een steenrijke zakenman die elke dag zijn vrouw Sophie (Marie Laforët) bedriegt. Hij ontmoet zijn liefjes op de meest onmogelijke plaatsen, toch kan hij dankzij de hulp van zijn secretaresse al die avontuurtjes geheim houden. Als hij ook Julie (Sophie Marceau) het hof wil maken, loopt alles echter fout. De jongedame wil absoluut bij hem thuis afspreken, een voorstel waarop hij beter niet was ingegaan. Door een staking van het vliegpersoneel komt zijn vrouw onverwachts vroeger thuis waardoor ze de jonge verovering van haar man ontdekt. De paniekerige playboy weet de boel te redden door zijn echtgenote wijs te maken dat Julie zijn buitenechtelijke dochter is. Dat is meteen het startschot voor heel wat komische situaties.


Joyeuses Pâques kan je best omschrijven als de vreemde mix van een burleske avonturenfilm en de komedies uit de jaren 60 van Jerry Lewis en Dean Martin. Als je de klungelige regie niet meerekent dan is Joyeuses Pâques best genietbaar. Deze onkunde is eigenlijk vreemd als je weet dat Georges Lautner heel wat geslaagde prenten met Belmondo heeft gemaakt, zoals Le Professionel, Le Guignolo en Flic Ou Voyou. Jammer genoeg loopt het in deze komedie helemaal mis. Je hebt vaak de indruk dat men een kleuter achter de camera heeft gezet. Zo maakt Lautner er een domme sport van om de stunts onnodig te herhalen en hij draait er zelfs zijn hand niet voor om om ze ook nog eventjes achteruit te spoelen. In een aflevering van pakweg The Dukes Of Hazzard kun je zoiets nog met de mantel der liefde bedekken, maar in een film doe je zulke irriterende dingen niet. De grapjes zijn ook al niet van de bovenste plank, tenzij je het hilarisch vindt om Belmondo af en toe eens met zijn smoel tegen een ruit te zien lopen. En ondanks dit amateurisme is Joyeuses Pâques leuk entertainment. En neen, dat zeg ik niet voor de mooie ogen van Sophie Marceau! De films van Jean-Paul Belmondo-films zijn geen grootse cinema, maar anno 2013 missen we wel dat soort dingen!


BEELD EN GELUID
De film lijkt anno 2013 wel een beetje gedateerd, maar al bij al is dit een puike transfer die weinig of geen storingen bevat. Af en toe duiken er wel enkele scènes op waarin een heel klein beetje filmgrain te bespeuren is, maar dat heeft nooit een storend effect. Integendeel, de fans mogen blij zijn dat deze komedie verkrijgbaar is in de Benelux! Het geluid is mono, maar toch zijn de dialogen perfect hoorbaar. Het enige minpunt is de afschuwelijke score van Philippe Sarde die soundtracks schreef voor meer dan 200 films, onder meer voor heel wat Roman Polanski-prenten.

EXTRA'S
Er staat geen bonusmateriaal op dit schijfje. Tja, dat is voor een fan een zeer jammere zaak.


 
CONCLUSIE
Niemand kan beweren dat Joyeuses Pâques goede cinema is, want daarvoor zijn zowel de regie en de grapjes net iets te ondermaats. Wel kunnen we zeggen dat deze komedie een onderhoudend niemendalletje is waarvan je na afloop alleen maar treurig kan zijn omdat men tegenwoordig zulke films niet meer maakt.


cover
Studio: Universal

Regie: Georges Lautner
Met: Jean-Paul Belmondo, Sophie Marceau, Marie LaforÍt, Rosy Varte, Gťrard Hernandez, Michel Beaune

Film:
5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
5/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1984

Leeftijd:
12

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582567137


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital Mono 2.0
Engels Dolby Digital Mono 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij