:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> G.I. JOE - RETALIATION
G.I. JOE - RETALIATION (BLU-RAY)
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2013-08-21
FILM
Nadat Cobra Commander en Destro in de eerste film gevangengenomen werden door de Joes lijkt Cobra onthoofd, maar met Zartan vermomd als de president van de VS aan het hoofd van de machtigste natie van de wereld en Storm Shadow die in het geheim de criminele organisatie verder uitgebouwd, zijn ze klaar om terug te slaan als nooit tevoren. De Joes worden in de val gelokt en na een zwaar gevecht slagen slechts enkelen erin om te ontsnappen. De overlevenden worden gebrandmerkt als terroristen en moeten op de vlucht. Ondertussen slaagt Storm Shadow samen met Firefly erin om Cobra Commander te bevrijden en niets lijkt erop te wijzen dat Cobra nog gestopt zal kunnen worden om de hele wereld in z'n macht te krijgen. Dat is echter zonder Roadblock, Snake Eyes en een handvol andere Joes gerekend die alles op alles zetten om wraak te nemen en Cobra alsnog te stoppen voordat z'n plan ten uitvoer kan worden brengen.

De eerste G.I. Joe-film had een redelijke cast met bekende namen en een regisseur die toch wel wat special effects-blockbusters op zijn naam had staan (Stephen Sommers die eerder o.a. The Mummy en Van Helsing afleverde). Echter, het verhaal was zelfs voor een actiefilm beneden alle peil, de personages waren van bordkarton en de effecten te duidelijk via computer geanimeerd. Gevolg: de film flopte. We dachten dat we daarmee dan ook het einde gezien hadden van G.I. Joe op het grote scherm, maar ziehier: G.I. Joe: Retaliation! Een echte actiester in de hoofdrol (Dwayne “The Rock” Johnson), Bruce Willis in een bijrol en dansfilmregisseur Jon M. Chu (Step Up) die de teugels in handen neemt als regisseur, het zou genoeg moeten zijn om G.I. Joe nieuw leven in te blazen. Dat is jammer genoeg niet het geval want waar de eerste film problemen had met het verhaal, is dat niet anders in deze sequel waarvan we de extended action cut nu op Blu-ray gepresenteerd krijgen.

De film begint met een samenvatting van de eerste film en dat laat al niet veel goeds vermoeden. Met reden zelfs. Het verhaal hangt met haken en ogen aaneen, is op geen enkel moment geloofwaardig en het enige dat we positief vinden is de originele vondst van een spelletje “chicken” tussen wereldleiders. Visueel is Retaliation wel magnifiek om naar te kijken en er is duidelijk geld gestoken in de special effects, maar sommige scènes – zoals het gevecht op de berg – mogen dan wel mooi zijn om te zien, ze duren dan weer te lang en je begint je al snel te vervelen.

BEELD EN GELUID
Zoals gezegd is G.I. Joe: Retaliation visueel wel spectaculair bij momenten en Paramount heeft dan ook zijn best gedaan om dit op de Blu-ray ook zo goed mogelijk te laten blijken. Compressiefouten hebben we dan ook totaal niet gezien, het kleurengebruik is zeer levendig en de zwartwaarden zijn zeer diep. Bij momenten ziet het er misschien een beetje artificieel uit, maar dat is slechts een klein detail. De 7.1 TrueHD-soundtrack is perfect afgesteld om het beeld bij te staan en echt de moeite waard om het beluisteren. Meestal hebben we een kleine voorkeur voor het iets agressievere DTS-HD-formaat, maar we moeten toegeven dat de Dolby Digital-track in Retaliation zijn werk meer dan naar behoren doet met veel gebruik van subliem geplaatste effecten die via alle kanalen komen terwijl de subwoofer niet genegeerd wordt. Beeld en geluid van deze Blu-ray hebben er dan ook voor gezorgd dat we de algehele score een puntje hoger kunnen tillen.

EXTRA'S
Qua extra’s krijgen we op de eerste disk enkele verwijderde scènes en een uitgebreide kijk achter de schermen (72 min.) in G.I. Joe Declassified dat in verschillende fragmenten is opgedeeld. Op de bijgeleverde dvd-versie kan je ook nog een audiocommentaartrack beluisteren met regisseur John M. Chu en producer Lorenzo di Bonaventura.

CONCLUSIE
De cast doet zijn ding, maar als je weinig meer te verkondingen hebt dan clichés, is er natuurlijk niet veel van te maken als acteur. Al bij al is deze Retaliation dan ook niet beter dan de eerste G.I. Joe, maar ook niet slechter. Met de hersenen compleet op nul is Retaliation een zeer middelmatige actiefilm die het vooral van special effects moet hebben, maar blijkbaar is dat genoeg voor de makers, want deel drie is op dit moment al gepland. Derde keer goede keer? Laat het ons hopen!  


coverStudio: Paramount

Regie: Jon M. Chu
Met: Dwayne Johnson, Byung-hun Lee, Adrianne Palicki, Jonathan Pryce, Channing Tatum, Bruce Willis, Ray Stevenson

Film:
6/10

Extra's:
8/10

Geluid:
10/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
12

Speelduur:
123 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5050582901139


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 7.1
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Duits, Noors, Italiaans, Zweeds, Frans, Fins
Extra's:

• Audiocommentaar
• GI Joe Declassified
• Verwijderde scènes


Andere recente releases van deze maatschappij