:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHAMELESS (US) - SEIZOEN 1
SHAMELESS (US) - SEIZOEN 1
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2013-09-09
SERIE
De Gallaghers zijn niet wat je noemt een doorsneegezinnetje. De moeder is al jaren geleden vertrokken en vader Frank leeft van een (onrechtmatig verkregen) invaliditeitsuitkering die hij met plezier spendeert aan dranks en drugs terwijl hij zich voor de rest vooral bezig houdt met zichzelf uit te roepen tot slachtoffer van zowat alle onrecht in de wereld. Oudste dochter Fiona is zowat Franks tegenpool. Zij zorgt ervoor dat de rekeningen betaald worden, dat er eten op de tafel komt, en ze zet zich ten koste van zichzelf in om het gezin zo te organiseren dat alles toch min of meer op rolletjes loopt, wat een allesbehalve makkelijke taak is. De rest van de kinderen is immers ook allesbehalve makkelijk.

Philip (aka Lip) is de oudste zoon, maar terwijl hij wel superintelligent is zet hij zijn kennis vooral in om bijles te geven en examens te vervalsen in ruil voor geld en seks. Ian streeft dan weer een carrière in het leger na, maar heeft wel moeite met zijn homoseksuele geaardheid. Dochter Debbie heeft nog altijd moeilijk met het feit dat hun moeder vertrokken is, de 10-jaar oude Carl is een pyromaan in wording en de jongste zoon Liam mag dan nog wel luiers dragen, ook hij is een mysterie, want ondanks blanke ouders is hij wel erg donker...


Men neme The O.C., draait zowat alles binnenstebuiten en dan heb je ongeveer het concept van Shameless. Waar de meeste van dit soort series over de "problemen" van de Rich & Famous gaan, kijken we deze keer naar de onderkant van de maatschappij waar een compleet gestoord gezin constant alles bij elkaar moet schrapen om de eindjes aan elkaar te knopen en dat ondertussen de meest waanzinnige toestanden meemaakt, meestal zelf veroorzaakt of door de situatie waarin het verkeert.

De aanwezigheid van William H. Macy in een van de hoofdrollen is zonder twijfel een van de grote publiekstrekkers van Shameless, maar alhoewel hij zijn rol met verve speelt, valt het vooral op dat dit eerste seizoen in grote mate draait om Fiona (Emmy Rossum) en haar relatie met autodief Steve (Justin Chatwin) en de moeilijkheden die veroorzaakt worden door het feit dat er een groot inkomensverschil is tussen beiden. Wees echter niet bang dat de serie snel zal verworden tot de gemiddelde rom-com met alle gerelateerde drama van dien, want Shameless is hard en rauw en de onderlinge verhoudingen vormen de rode draad in dit seizoen, waarrond allerlei andere (grappige) situaties omtrent het gehele gezin zich ontwikkelen en niet enkel om Fiona en Steve met voor de rest louter opvullertjes.


Maker Paul Abbott (die naar eigen zeggen de serie losjes op zijn eigen leven baseert) heeft meer dan genoeg interessante situaties bij elkaar gesprokkeld om alle leden van het gezin ten volle aan bod te laten komen, terwijl er ook meer dan genoeg andere interessante personages opgevoerd worden die ervoor zorgen dat je niet gauw het gevoel krijgt dat de hoofdpersonages voorspelbaar worden. De eerste paar afleveringen zijn even wennen omdat Shameless nogal afwijkt van de gemiddelde serie omtrent een familieleven, maar eens je mee bent met de Gallaghers wil je ze ook niet meer loslaten.

BEELD EN GELUID
Beeld en geluid op deze dvd-release zijn meer dan behoorlijk, met een zeer hoog niveau qua detail, goede zwartwaarden en (behalve een klein beetje noise) geen compressiefouten. Vooral het geluid valt op en dat vanwege het feit dat voor een dialoog gedreven serie er toch wel veel actie via de achterste luidsprekers komt. Dat valt vooral op telkens we naar het superdrukke huis van de Gallaghers gaan waar kindergeluiden vanuit alle richting op je afgeschoten worden en je een goed idee krijgt van hoe hectisch Fiona's leven wel niet moet zijn.


EXTRA'S
De pilot en episode 7 (Frank Gallagher: Loving Husband, Devoted Father) krijgen een audiocommentaartrack. In de eerste zijn schrijver en regisseur John Wells, Emmy Rossum en executive producer Andrew Stern aan het woord en zij geven wel wat informatie omtrent de episode, maar bespreken eigenlijk meer het seizoen in zijn geheel. In de tweede track babbelt schrijver Etan Frankel met Cameron Monaghan (Ian), Jeremy Allen White (Lip) en regisseur David Nutter en deze keer gaat het effectief over de aflevering in kwestie.

De andere extra's beginnen met Bringing 'Shameless' to America wat een 14 minuten durende feature is over hoe de Britse versie aangepast is zodat ze een Amerikaans publiek kan aanspreken. Bringing the Fun to Dysfunctional is een 11 minuten durende "making-of" die je beter als een promo voor de serie bekijkt en in A 'Shameless' Discussion about Sex praten verschillende leden van de cast gedurende 13 minuten over de sexuele escapades die alomtegenwoordig lijken.


CONCLUSIE
Shameless is de VS-versie van de Britse serie met dezelfde naam die ondertussen in de UK al elf seizoenen meegaat. Dit eerste seizoen is een bijna complete kopie van het origineel (met een beetje meer focus op Fiona en Steve), dus wie de Britse versie gezien heeft laat deze misschien beter passeren. Heb je de Britse versie evenwel niet gezien, dan is de Amerikaanse zeker de moeite waard.


cover
Studio: Warner

Regie: diverse
Met: Steve Howey, William H. Macy, Emmy Rossum, Ethan Cutkosky, Justin Chatwin, Shanola Hampton

Film:
7/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
16

Speelduur:
571 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5051888138236


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Engels
Extra's:
• A Shameless Discussion about Sex
• Bringing Shameless to America
• Shameless: Bringing the FUN to Dysfunctional
• Shameless Season 2 Sneak Peek

Andere recente releases van deze maatschappij