:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SPARTACUS - SEIZOEN 2 - VENGEANCE
SPARTACUS - SEIZOEN 2 - VENGEANCE
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2013-08-25
TV-SERIE
In Spartacus: Blood And Sand zagen we hoe de gladiatoren van het huis Batiatus onder de leiding van Spartacus in opstand kwamen tegen hun meesters en vochten voor hun vrijheid. De hoofdrol werd gespeeld door Andy Whitfield die op fenomenale wijze de legendarische gladiator uitbeeldde en zomaar even Kirk Douglas (die Spartacus vertolkte in de originele film) naar huis speelde. Whitfield werd echter geveld door kanker en het verlies van zo'n sterke acteur heeft al meer series en films de das omgedaan.


De creativiteit in Amerika is echter groot en problemen zijn er om opgelost te worden. Na Blood & Sand werd "Gods Pf The Arena" op ons afgevuurd, een prequel die een hoop achtergrondinformatie bevat omtrent de verschillende personages en die ons voorbereidde op een echt tweede seizoen dat nu in de vorm van Vengeance verschenen is met een nieuwe acteur in de hoofdrol en heel wat minder gevechten in de arena, maar des te meer in de rest van het Romeinse imperium.

Spartacus (nu vertolkt door Liam McIntyre) en zijn bende gladiatoren houden huis in en rondom Capua en de huurlingen die regelmatig uitgestuurd worden om hen te stoppen worden keer op keer zonder pardon afgeslacht. Omdat het de spuitgaten uit begint te lopen besluit men in Rome om Gaius Claudius Glaber, de man die Spartacus tot een slavenbestaan gedoemd had en die ondertussen hard aan zijn politieke loopbaan timmert, samen met zijn troepen naar Capua te sturen om voor eens en altijd een einde te maken aan de opstand. Dat wordt echter moeilijker dan eerst verwacht want terwijl Spartacus probeert om zijn groep opstandelingen uit te breiden en in het gareel te houden, krijgt Glaber weinig tot geen medewerking van de lokale edelen en zweert zijn zwangere vrouw Ilithyia tot overmaat van ramp samen met zijn politieke tegenstander.


Vengeance is het officiële tweede seizoen van Spartacus en wederom worden we bijna letterlijk overspoeld met bloed en naaktscènes. Blood And Sand en Gods Of The Arena waren al goed voorzien, maar netwerk Starz vindt duidelijk dat je er nooit genoeg van kan krijgen. Mensen met een zwak hart kunnen best oppassen. Meer is echter niet altijd beter en we missen toch wel een beetje de spectaculaire arenascènes uit de voorgaande seizoenen. Qua verhaal lijkt Vengeance ook een beetje op een tussenstop. Er mag dan wel veel diepgang zijn doordat er heel veel op verschillende niveaus gebeurt, het gaat allemaal een beetje traag vooruit en op het einde heb je het idee dat er nauwelijks vooruitgang is geboekt ten opzichte van seizoen 1. Het beste voorbeeld daarvan is een stommiteit van onzentwege: per ongeluk hadden we de laatste disk eerst opgezet en ondanks het feit dat we even moesten wennen aan enkele nieuwe personages hadden we pas halverwege de laatste aflevering door dat we een foutje gemaakt hadden.

Een van de grote vragen in Vengeance is natuurlijk of Liam McIntyre erin slaagt om een geloofwaardige Spartacus neer te zetten als opvolger van Andy Whitfield. Wel, we kunnen zeggen dat hij ons Whitfield niet doet vergeten, maar McIntyre is zeer zeker een goede vervanger. Dat we Vengeance iets minder vinden dan het eerste seizoen ligt dan ook eerder aan wat we hierboven vermeldden dan aan McIntyre's prestaties.


BEELD EN GELUID
Vengeance is net als de vorige twee seizoen van Spartacus zwaar gestyleerd en zo erg zelfs dat bepaalde scènes bijna ogen als een tekenfilm. We zijn dat echter ondertussen al wel gewoon van deze serie dus echt storen doet het niet, en het zeer grafische geweld waarbij letterlijk bloed over het scherm gegoten wordt heeft zijn eigen charmes ook al zorgt dat er wel voor dat de scènes er soms een beetje plat uit zien. Waar we zeker niet over kunnen klagen is het niveau van detail. Spartacus is opgenomen met een Phantom-camera die beelden op zeer hoge snelheid kan registreren en daardoor krijgen we enorm veel slow-motionscènes te zien waarin je zowat elke zandkorrel die opstuift kan tellen. Compressiefouten hebben we niet opgemerkt en op technisch vlak kunnen we dan ook niet anders dan zeggen dat deze dvd een schitterende beeldkwaliteit heeft, ook al ziet het er niet altijd even "echt" uit vanwege de overdaad qua CGI-achtergronden. Het geluid kan zonder twijfel tippen aan dat van blockbusterfilms, alle kanalen worden ten volle benut en ook de subwoofer krijgt zijn deel van de actie waardoor zowel de muziekscore van Joseph Loduca als de gevechten ten volle ervaren kunnen worden zonder dat de dialogen eronder lijden.


EXTRA'S
De extra's beginnen met In Starz Studios: 'Spartacus: Vengeance, waarin we gedurende 12 minuten een promotionele preview krijgen op het tweede seizoen met de focus vooral op Liam McIntyre die de nieuwe hoofdrolspeler is in de serie. Dan is er een 5 minuten durende behind-the-scenes waarin vooral de special effects aan bod komen en in Behind the Camera: Directing the Rebellion wordt 4 minuten dieper ingegaan op hoe bepaalde scènes opgenomen zijn. On Set with Liam McIntyre introduceert McIntyre als de nieuwe Spartacus en dat door hem gedurende 6 minuten te volgen naar o.a. Comic Con. Burning Down the House: The VFX of Episode 5 kan je best pas kijken nadat je het seizoen gezien hebt, want daarin wordt gedurende 12 minuten dieper ingegaan op de effecten achter de belangrijkste scène in de episode Libertus.
 
Wie wat meer informatie wil omtrent de legende van Spartacus krijgt zijn zin in The Legend of Spartacus, waarin historici Jeffrey Stevens en Aaron Irvin gedurende 11 minuten babbelen over de legendes omtrent onze favoriete gladiator, terwijl Famous Last Words enkele castleden aan bod laat komen voordat hun personage eraan gaat. De titel van de extra is zeker niet fout gekozen. Als laatste extra's zijn er een drietal minuten Bloopers en ook nog een dertigsecondenteaser voor seizoen 3, War Of The Damned.


CONCLUSIE
Vengeance is dan wel het officiële tweede seizoen van Spartacus, het lijkt net als Gods Of The Arena een tussenstop te zijn en dat is misschien niet eens zo'n slecht idee. Waar die de achtergrond leverde voor Blood And Sand, introduceert Vengeance Liam McIntyre als vervanger van Andy Whitfield en wordt er finaal komaf gemaakt met enkele bijpersonages uit het eerste seizoen zodat we met een perfect opgeveegde lei binnenkort aan seizoen drie kunnen beginnen.


cover
Studio: Fox

Regie: diversen
Met: Manu Bennett, Nick Tarabay, Lucy Lawless, Peter Mensah, Liam McIntyre

Film:
8/10

Extra's:
7/10

Geluid:
9.5/10

Beeld:
9.5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
16

Speelduur:
540 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626073154


Beeldformaat:
1.78:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Starz Studios: Spartacus Vengeance
• The Making Of
• Behind The Camera: Directing The Rebellion
• On Set With Liam Mcintyre
• Burning Down The House: The Vfx Of Episode 5
• The Legend Of Spartacus
• Famous Last Words
• Bloopers
• Spartacus: War Of The Damned Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij