:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BANSHEE - SEIZOEN 1
BANSHEE - SEIZOEN 1
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2013-10-22
SERIE
Lucas Hood is de sheriff van het Amish-dorpje Banshee waar Kai Proctor, een verstoten Amish die een crimineel netwerk heeft uitgebouwd, resideert. Hood is als buitenstaander door de jonge burgemeester ingehuurd om voor eens en altijd komaf te maken met Proctor en zijn illegale praktijken. Wat men echter niet weet is dat Lucas niet de echte sheriff is, maar diens identiteit heeft aangenomen na een uit de hand gelopen gevecht in een nabije bar waarbij de echte sheriff het leven liet. Hood is in werkelijkheid een crimineel die na vijftien jaar gevangenisstraf vrijgelaten werd en nu op zoek is naar de vrouw die destijds met hem een grote slag geslagen heeft ten koste van hun opdrachtgever, Mr. Rabbit. Deze vrouw, Carrie, heeft ondertussen ook een andere identiteit aangenomen, is getrouwd met de procureur van Banshee en heeft een compleet nieuw leven opgebouwd, maar met de komst van Hood wordt dat compleet overhoop gehaald...

"Small Town, Big Secrets" staat op de cover van dit eerste seizoen van Banshee en het mag gezegd worden, grote geheimen zijn er zeker! Echter, als je op de cover afgaat zou je deze release waarschijnlijk geen tweede blik gunnen. En dat zou een serieuze fout zijn! Banshee is werkelijk topmateriaal met een cast die misschien niet zo bekend is, maar die wel degelijk imponeert en dan met name hoofdrolspeler Antony Starr, die werkelijk overkomt als een vulkaan die elk moment kan uitbarsten en die telkens zichzelf moet inhouden om niet àl teveel uit de toon te vallen als sheriff. Het constante balanceren tussen zijn criminele neigingen en het ophouden van de schijn als man van de wet is werkelijk intrigerend om te zien, en ook het rechtvaardigheidsgevoel dat hij toch wel tentoonspreidt levert extra diepte. "Justice will be served!", ook al is de manier waarop niet altijd evenzeer in lijn met de wet :)

De rest van de cast levert eveneens zeer goed werk en de diepte van de verschillende verhaallijnen en personages kan zonder probleem vergeleken worden met die andere "harde" televisieserie van enkele jaren geleden: The Shield. Banshee is veel harder dan wat je gewoonlijk te zien krijgt (zo is er een scène van een gevecht waarin een arm op zo'n manier gebroken worden dat wijzelf de pijn konden voelen!) en ook het niveau van bloot is serieus bovengemiddeld, dus de serie is zeker niet geschikt voor mensen met een zwak hart. Als je wel wat geweld en naakt kan verteren, dan is Banshee echter absolute top!

BEELD EN GELUID
Het beeld van Banshee ziet er zeer filmisch uit en op technisch vlak valt er niet te klagen, maar de consistentie laat soms wat te wensen over. In sommige scènes ziet het er een beetje te gedigitaliseerd en nep uit en ook het (soms overmatige) CGI-bloed komt niet echt altijd even realistisch over. Qua geluid kunnen we zeggen dat Banshee zeer goed scoort met dialogen die nooit onder moeten doen voor muziek en effecten (wat nodig is aangezien er nogal wat afgefluisterd wordt) en de surrounds worden mooi gebruikt voor extra ambiance en sfeerzetting.

EXTRA'S
De interessantste feature is Banshee Origins wat 13 webisode-achtige features (goed voor in totaal een 34-tal minuten) zijn waarin we allerlei achtergrondinformatie krijgen over het verhaal en de personages, alsook een beter inzicht omtrent dat wat er nu allemaal gebeurt. Zeer interessant en goed in elkaar gezet. Jammer genoeg is de rest van de extra's heel wat minder interessant. Naast de bijna verplichte audio commentaar en verwijderde scènes krijgen we een promotionele kijk op een actiescène uit de eerste aflevering (NYC Bus Crash), een tweede promo voor de serie waarin we het stadje Banshee te zien krijgen (Town of Secrets), en 3 minuten waarin men probeert een soort van mini-"Making of the Episode" in elkaar te steken (Zooming In: Episodes 7 & 8). Met 3 minuten voor 2 episodes kan je al wel voorstellen hoe kwalitatief deze feature is...

CONCLUSIE
Het stadje Banshee mag dan wel Amish zijn van origine, voor de rest lijkt de bevolking vooral te bestaan uit criminelen waarbij de gewone bevolking vooral dient als opsmuk voor de buitenwereld. Alan Ball, de man achter True Blood, levert als producer van Banshee een nieuwe topserie af die misschien niet zo bekend is bij het grote publiek, maar daarom niet minder goed. Al wie fan is van Quentin Tarantino of Robert Rodriguez, of gewoon geen moeite heeft met overmatig geweld en naakt, kunnen we alleen maar aanraden om nu naar de winkel te gaan en deze serie aan te schaffen.


cover
Studio: Warner

Regie: diverse
Met: Antony Starr, Ulrich Thomsen, Hoon Lee, Matt Servitto, Frankie Faison, Ivana Milicevic, Ben Cross

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8.5/10

Beeld:
7.5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
16

Speelduur:
491 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888157619


Beeldformaat:
1.78:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• NYC Bus Crash
• Town of Secrets
• Banshee Origins
• Zooming In: Episodes 7 & 8
• Deleted Scenes
• Audiocommentaar

Andere recente releases van deze maatschappij