:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GANGSTER SQUAD
GANGSTER SQUAD (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-11-14
FILM
Toen Gangster Squad begin dit jaar in de bioscoop kwam, verwachtte menig kijker dat de derde film van Ruben Fleischer een nieuw misdaadepos zou zijn dat kon wedijveren met de allergrootste uit het genre. Ondanks de indrukwekkende sterrencast bleek gauw dat het "slechts" een aardige actiefilm was. Maar ja, wat wil je als je weet dat de man die achter de camera staat alleen maar horrorkomedies (Zombieland en 30 Minutes Or Less) draaide?
 
Jammer, want de biografie van Mickey Cohen (Sean Penn) bevat alle ingrediënten om er een onvergetelijke topper van te maken. Deze jood trok na een glansrijke carrière in de bokswereld in 1949 naar Los Angeles om daar als taaie vechtersbaas het mooie weer te maken. Na komaf te hebben gemaakt met zijn Italiaanse rivaal Dragna (Jon Polito) wordt Cohen de alleenheerser van de stad der engelen. Cohen wordt niet alleen stinkend rijk, hij wordt ook met de dag brutaler, maar omdat hij de hoge piefen van de politie regelmatig wat steekpenningen toesteekt, blijft hij buiten schot. Politiecommissaris Parker (Nick Nolte) vindt echter dat het allemaal welletjes is geweest en vraagt aan agent John O’Mara (Josh Brolin) om de maffiabaas bij de kraag te vatten. O’Mara krijgt daarbij de hulp van de gewillige collega’s Jerry Wooters (Ryan Gosling), Conway Keeler (Giovanni Ribisi) en Max Kennard (Robert Patrick).
 
Gangster Squad is zeker geen slechte film en dat komt vooral omdat de hele cast uitmuntend acteert. Sean Penn speelt een van zijn beste rollen in jaren, Gosling bevestigt nog maar eens zijn natuurtalent, Brolin is perfect gecast als keiharde flik en ook Emma Stone doet als femme fatale haar uiterste best. Het probleem is dat Fleischer veel te weinig met dat talent doet. In alle opzichten lijkt het alsof Gangster Squad niet meer is dan een flauw doorslagje van The Untouchables, maar via een andere aanpak had de film misschien wel een nieuwe Godfather kunnen worden. Maar goed, Fleischer zal nooit een De Palma of Coppola zijn, want zelfs de spannendste momenten weet hij te verknoeien door net iets te hip te willen zijn. Gangster Squad is leuk popcornvoer, maar met zulke klasbakken aan dek moest Gangster Squad een meesterwerk zijn.

BEELD EN GELUID
Puur technisch gezien kan je maar weinig slecht vertellen over deze Warner-release. Een piekfijn geluid dat overheerst wordt door jazzy bigbanddeuntjes en natuurlijk ook talrijke geweerschoten. Het beeld is tevens prima, ook al gebruikt Ruben Fleischer vaak grauwe kleuren waardoor je (een heel klein beetje) een film noir-gevoel krijgt. Neen, eigenlijk valt er weinig of niks aan te merken op deze transfer, maar wie verwacht dat nou van een hedendaagse film uit de Warner-stal?

EXTRA'S
Het extra materiaal is best interessant, alleen heeft het maar weinig met de film te maken. Rogues' Gallery: Mickey Cohen is een documentaire van één of ander Amerikaans televisiestation waarin het leven van de echte Mickey Cohen wordt belicht. Deze beminnelijke gangster kon als geen ander de media bespelen en zelfs als hij het in een televisieshow over zijn misdaden heeft komt hij nog sympathiek over. Deze zware jongen vergaarde door zijn praktijken dagelijks meer dan 600.000 dollar. Ook de filmgoden gaan niet vrijuit, zo was Sammy Davis Jr. een trouwe vriend van deze vechtersbaas. Daarmee hebben we het beste van het bonusmateriaal gehad, want voor de rest zijn er wat weggelaten scènes en een extraatje van 4 minuten waarin de nadruk wordt gelegd op hoe stijlvol deze harde jongens wel waren. Greetings From California is de laatste bonus en niet meer dan een fotoboek van 8 minuten met daarin de beroemdste gebouwen uit Californië die in Gangster Squad de revue passeren. Naast wereldberoemde monumenten zoals het stadshuis dat immens populair werd door de televisieserie Dragnet, zie je ook kiekjes van Cohens privéwoning op Moreno Avenue. Best leuk, maar toch voelt het net iets te veel aan als een goedkope vakantiefolder.

CONCLUSIE
Ondanks de hoge verwachtingen en de veelbelovende woorden is Gangster Squad niet de gedroomde maffiafilm geworden waarop we hoopten, wel is deze blockbuster een onderhoudende (maar tegelijkertijd veel te flauwe) actiefilm die op een goedkope blauwdruk van The Untouchables lijkt. De moeite waard om te bekijken, maar desalniettemin net geen aanrader.


coverStudio: Warner

Regie: Ruben Fleischer
Met: Josh Brolin, Ryan Gosling, Nick Nolte, Emma Stone, Sean Penn, Michael Pena, Robert Patrick

Film:
7,5/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2013

Leeftijd:
16

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888149690


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Thais Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Portugees, Koreaans, Chinees, Thais, Deens, Zweeds, Noors, Fins
Extra's:
• Tough Guys With Styles (4 min.)
• Rogues' Gallery: Mickey Cohen (46 min.)
• Deleted Scenes (12 min.)
• Greetings From California (8 min.)

Andere recente releases van deze maatschappij