:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PACIFIC RIM
PACIFIC RIM
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2013-11-14
FILM
In 2013 opende er een rift in de Stille Oceaan waaruit een monster vanuit een parallelle dimensie verscheen. Na verscheidene dagen vechten en het verlies van een groot deel van San Francisco, slaagden de militaire troepen erin om het monster te verslaan. Dat was echter geen geïsoleerde aanval, maar de eerste van vele en als dusdanig besloot de mensheid om het "Jaeger"-programma op te starten, wat erin bestaat om grote mechanische robots te maken die bestuurd worden door 2 piloten die de controle behouden via een mentale link, "drift" genaamd.

Dat gaat een tijdje goed en telkens als nieuwe monsters - ondertussen bekend als Kaiju - verschijnen, slagen de Jaeger-piloten erin om ze te verslaan, wat ze zelfs een heldenstatus geeft. Echter, als Raleigh Beckett (Charlie Hunnam) en zijn oudere broer Yancy (Diego Klattenhoff) in 2020 een grotere Kaiju dan ooit tevoren moeten bevechten gaat het helemaal mis. De Kaiju slaagt erin om hun Jaeger, Gipsy Danger, zwaar te beschadigen en Yancy wordt in het gevecht zelfs gedood. Raleigh slaagt er met veel moeite in om de Kaiju te doden en Gipsy Danger weer aan land te brengen, maar het is duidelijk dat het tij aan het keren is.

Vijf jaar later hebben verschillende Jaegerpiloten het leven gelaten en heel veel landen zien geen graten meer in het Jaeger-programma. De algemene opinie van de wereldleiders is dat het bouwen van een grote muur rondom het land  een betere optie is om de Kaiju buiten te houden. Stacker Pentecost (Idris Elba), hoofd van het Jaeger-programma, is daar echter absoluut niet van overtuigd en met het weinige budget en de weinige machines die hij nog ter beschikking heeft, bedenkt hij een plan dat de dreiging van de Kaiju voor eens en voor altijd moet stoppen.

Raleigh, een van de beste piloten ooit, wordt opnieuw ingelijfd en de jacht op een nieuwe co-piloot voor een ondertussen weer opgeknapte en verbeterde Gipsy Danger wordt ingezet zodat de laatst overblijvende Jaegers op pad kunnen om het rift voor eens en voor altijd te sluiten...

BEELD EN GELUID
Pacific Rim is een grootse spektakelfilm en dat wil natuurlijk zeggen dat we magnifiek beeld en geluid zouden mogen verwachten. Jammer genoeg zijn de beperkingen van de dvd nogal opvallend. Op zich is er niets mis met het beeld, maar het mist een beetje de scherpte die we ondertussen van Blu-ray gewoon zijn en gecombineerd met de vele fluo-kleuren die in de voornamelijk donkere film gebruikt worden, is het bij momenten echt moeilijk om goed te beseffen wat er effectief op het scherm allemaal gebeurt. Een beetje zoals in de Transformers-films dus, maar dan niet vanwege slechte CGI, maar wegens beperkingen van het formaat. Compressiefouten hebben we niet opgemerkt, maar het gebrek aan detail en scherpte doen deze film dus wel een beetje de das om op dvd. Het geluid is best wel goed, maar het mist ook hier weer net dat beetje extra dat we op actievere (lees: agressievere) tracks op Blu-ray te horen krijgen. De Dolby Digital 5.1-track is zeker niet slecht, maar voor dit soort films zouden we echt aanraden om voor het betere Blu-rayformaat te gaan omdat je anders toch wel de extra "punch" mist.

EXTRA'S
Laat het geweten zijn dat dvd tegenwoordig het budget-platform van de uitgevers is. We krijgen wel een mooie kartonnen bordcover over het dvd-hoesje, maar de extra's zijn  beperkt tot een audiocommentaartrack, wat verwijderde scènes en een gag reel.

CONCLUSIE
Grote robots, bestuurd door meerdere personen, die vechten met megalomaan grote monsters uit een andere dimensie? Dat klinkt verdacht veel als die kinderserie uit de jaren 90, de Mighty Morphin Power Rangers! Het concept bekijkend krijg je al gauw het idee dat het een kinderachtige bedoening wordt en de toevoeging van twee wetenschappers, Dr. Newton Geiszler (Charlie Day) en Gottlieb (Burn Gorman), die elkaar constant in de haren zitten, helpt ook al niet. Day en Gorman doen aan constante overacting die gaat irriteren en ook Ron Perlman mag een beetje onnozel komen doen. Als je je afvraagt waarom Pacific Rim het in de VS allesbehalve goed deed in de bioscoop, moet je dus niet ver zoeken. Neem de onnozele sidekicks weg en dan zie je het genie van Del Toro wel weer verschijnen. Het verhaal is misschien niet echt echt diepgaand, maar het werkt op zich wel redelijk goed en van de visuele spektakelwaarde kan Transformers-regisseur Michael Bay nog wel wat leren. Neem Pacific Rim niet te serieus, geniet van de groots opgezette effecten en gevechten, en probeer vooral niet teveel na te denken. En spendeer liever 2 euro meer voor de Blu-rayversie.cover
Studio: Warner

Regie: Guillermo del Toro
Met: Charlie Day, Charlie Hunnam, Idris Elba, Rinko Kikuchi, Ron Perlman

Film:
6/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
12

Speelduur:
131 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888154182


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits
Extra's:
• Audio Commentary By Guillermo Del Toro
• Deleted Scenes
• Gag Reel

Andere recente releases van deze maatschappij