:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PURGE, THE
PURGE, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2013-12-16

FILM
Het is 2022 en om uit de economische crisis te geraken heeft Amerika radicaal het roer omgegooid. Er zijn nieuwe "Founding Fathers", de economie draait als nooit tevoren en de misdaad is zo ongeveer herleid tot nul. De oorzaak van al dit moois? "The Purge"! Eén dag per jaar wordt gedurende twaalf uur alles ongestraft toegestaan. Politie, brandweer en ambulances houden zich helemaal afzijdig zodat alle opgekropte frustraties van de burgers zonder consequenties kunnen worden losgelaten. Diefstal? Doe maar! Verkrachting? Lekker! Moord? Opgeruimd staat netjes! James Sandin (Ethan Hawke) heeft in de rand van het jaarlijkse evenement een goedlopende carrière opgebouwd als verkoper van beveiligingssystemen en dit jaar kan niet meer stuk. Niet alleen heeft hij met zijn verdiensten het riante huis van zijn gezin nog wat meer uit kunnen bouwen, maar omdat zowat de hele buurt bij hem een nieuwe installatie gekocht heeft is hij eveneens de beste verkoper van de firma, wat hem nog een hoge bonus zal opleveren ook! Hij is dan ook zeer goedgemutst als hij thuiskomt en zich samen met de rest van zijn gezin klaarmaakt voor de jaarlijkse Purge. Eens het tijdstip van de Purge aangebroken is, vergaat het lachen hem echter al gauw. Een zwarte man doolt door de schijnbaar verlaten straten, roepend voor hulp omdat hij blijkbaar achternagezeten wordt door een bende die het op zijn leven voorzien hebben. Als James' zoon Charlie dat ziet op hun beveiligingscamera's, besluit hij om het alarmsysteem even af te zetten zodat de man zich bij hen in veiligheid kan brengenvoor zijn belagers. De intrede van de vreemde is echter het begin van een serie gebeurtenissen die het leven van de Sandins voor altijd zal veranderen...

Van de producter van Insidious en Sinister is The Purge de nieuwste horrorfilm die gebruik maakt van statische videocamera's, maar laat je daardoor niet misleiden want in deze film worden ze niet zozeer gebruikt om de spanning te creëren/verhogen als wel voor wat extra achtergrond. De echte spanning wordt zeer traditioneel opgebouwd door een goed gebruik van de situatie en camerastandpunten terwijl ook geluidseffecten optimaal benut worden. Tel daar nog Rhys Wakefield bij als zeer beleefde maar angstaanjagende schurk en je hebt alle ingrediënten voorhanden om een geslaagde horrorfilm te maken. Jammer genoeg is The Purge dat echter niet geworden en dat schrijven we op conto van regisseur James DeMonaco die blijkbaar zoveel moraal in het verhaal wilde stoppen dat de film topzwaar wordt en onder zijn eigen gewicht bezwijkt. Het concept op zich zit goed ineen en de acteurs doen wat ze kunnen met wat er voorhanden is, maar de al te opdringerige boodschap over hoe oneerlijk deze overduidelijk psychotische maatschappij wel niet is voor de zwakkeren, begint al zeer snel te vervelen. Het feit dat dit zich zogezegd slechts enkele jaren in de toekomst voordoet, komt de geloofwaardigheid ook al niet ten goede. Mocht DeMonaco er een rechttoe rechtaan horrorfilm van gemaakt hebben met een onderliggende moraal (zoals zovele horrorfilms uit de voorbije drie decennia), dan hadden we hier zeker van kunnen genieten, maar tegen het einde begint het er een beetje té dik op te liggen, ebt de spanning compleet weg en wordt het heel moeilijk om niet in slaap te vallen.

BEELD EN GELUID
Zoals we tegenwoordig wel meer zien in horrorfilms, wordt er naast gewone filmbeelden ook gebruik gemaakt van materiaal van beveiligingscamera's en in The Purge kunnen we zelfs een gerobotiseerd poppetje volgen via een gemonteerde webcam. De kwaliteit is niet echt schitterend en het ziet er allemaal wat wazig uit, maar dat is exact wat de makers in gedachten hadden. Er is dus zeker geen probleem met de transfer, want dat die op zich wel zeer goed is merk je aan de rest van het beeldmateriaal. Compressiefouten zijn helemaal afwezig en ook al speelt het grootste deel van de film zich in het donker af, kan je perfect volgen wat er gaande is dankzij een goed contrast, een hoog niveau aan detail en een goed gebruik van kleuren (bijv. de rode das van Rhys Wakefield of telkens als er bloed vloeit). Het geluid is nog een tikkeltje beter dan het beeld om een "creepy" atmosfeer te creëren waarbij het gevaar echt van alle kanten lijkt te komen. Elementen zoals geweerschoten worden zeer goed geaccentueerd met een fatsoenlijke support van de surroundspeakers en subwoofer, en zelfs iemand die hard op de deur klopt krijgt genoeg "oomph" om je uit je stoel te laten springen. Dit terwijl de dialogen - zelfs het zachtste gefluister - nooit in het gedrang komen. Excellent en exact wat een goede horrorfilm nodig heeft!

EXTRA'S
Als je op de achterkant van een hoesje leest dat er een Making-of aanwezig is als enige extra, dan zijn je verwachtingen niet al te hoog gespannen, maar hoop je toch op een informatieve extra die je achtergrondinfo bezorgt over het verhaal, over hoe de film gemaakt is en eventueel over de boodschap die men probeert over te brengen. Die onderwerpen worden effectief aangeraakt in Surviving the Night, maar met slechts 9 minuten totale tijd is dit écht wel veel te kort om als een echt interessante feature te worden beschouwd.

CONCLUSIE
The Purge heeft genoeg opgebracht in de bioscoop om in 2014 al een vervolg te krijgen, maar voor een keer hopen we op wat minder diepgang in een verhaal. Een horrorfilm mag zeker een moraal bevatten, maar die mag niet ten koste gaan van de spanning. En dat is nu nét wat er mis is met The Purge.
coverStudio: Universal

Regie: James DeMonaco
Met: Adelaide Kane, Edwin Hodge, Ethan Hawke, Lena Headey, Max Burkholder, Rhys Wakefield

Film:
6/10

Extra's:
2/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
16

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582939019


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Duits DTS 5.1
Frans DTS 5.1
Italiaans DTS 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Italiaans, Portugees, Zweeds
Extra's:
• Surviving the Night: The Making of The Purge

Andere recente releases van deze maatschappij