:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WHIP IT
WHIP IT (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-01-21
FILM
Iedere filmliefhebber met een beetje goede smaak bibbert wellicht bij de gedachte aan een prent met Drew Barrymore als regisseuse. Nochtans brengt het gewezen relschoppertje het er tamelijk goed van af, ofschoon Whip It in de Benelux een totale flop werd. Misschien is dat wel omdat we in onze contreien niet echt vertrouwd zijn met het fenomeen roller derby. Wat zegt u? Wel, een roller derby is een rolschaatswedstrijd waarin mooie dames hun concurrent al eens een stomp in de maag mogen geven. Rugby op wieltjes waarbij de mannelijke ogen nog maar eens op hun wenken worden bediend, dus! Whip It is zeker niet de eerste film over deze sport, die vooral in Texas enorm populair is. Eerder had je al Kansas City Bomber met Raquel Welch en Unholy Rollers (die namen toch!) met Claudia Jennings.

Toch is het regiedebuut van Barrymore heel wat meer dan de zoveelste sportfilm in het rijtje. De film is gebaseerd op het boek Derby Girl van Shauna Cross, die zelf meewerkte aan de verfilming ervan. Als je Barrymore mag geloven was ze zodanig onder de indruk van het verhaal (een jong meisje dat voor haar idealen opkomt) dat ze meteen achter de camera wilde staan. Zo revolutionair is het wel allemaal niet geworden, toch is Whip It een zeer leuke film. Voor de Nederlandstalige Ellen Page-fans (want jawel, zij vertolkt de hoofdrol) zal het wel wat moeilijker worden, want ondanks het feit dat deze prent werd uitgebracht door Fox Searchlights (en op Blu-ray via Lionsgate) is de film hier nooit in de winkels geraakt. Gelukkig kan je er tegenwoordig door een eenvoudige klik met de muis voor zorgen dat de prent na een paar dagen op je deurmat ligt.

Bliss Cavendar (Ellen Page) is een ongewone tiener. Haar moeder vindt het belangrijk dat een vrouw haar plaats aan de haard (ha!) kent en ze schrijft dochterlief in voor allerlei wedstrijden waarin het meest voorbeeldige meisje tot koningin wordt gekroond. Bliss heeft echter genoeg levenservaring om te beseffen dat je met zo’n instelling alleen maar jezelf verloochent. Als ze op een zaterdagavond samen met haar vriendin Pash een avondje op stap gaat, komt ze in contact met het rolschaatsteam uit Austin, Texas. Die sportieve meiden worden op slag de nieuwe helden van Bliss. De ideale tienerdochter wordt tot grote ergernis van haar ouders de zwoele Babe Ruthless die op talrijke posters met haar blik het hart van iedere jongen steelt.

Met Juno in het achterhoofd is deze rol natuurlijk op het lijf van Ellen Page geschreven. Het lijkt wel alsof deze meid gewoon zichzelf speelt en opnieuw slaagt ze erin om de film helemaal naar zich toe te trekken. De vrouwelijke concurrentie is wel niet van de poes: Drew Barrymore zelf speelt mee, er is Juliette Lewis als de onuitstaanbare feeks Iron Maven, Kristen Wiig die we kennen van Bridesmaids, Zoë Bell en Marcia Gay Harden als wanhopige moeder. Stuk voor stuk klinkende namen, maar toch is Whip It wederom een Ellen Page-film geworden.

BEELD EN GELUID
Het beeld van deze transfer is verre van slecht. Er zijn noch compressiefouten noch korrels en je ziet ook duidelijk alle details (wat in het geval van Ellen Page’s knappe snoetje mooi van pas komt!) De kleuren zijn mooi en ook het geluid scoort goed. Regelmatig gonzen schitterende indienummers van groepen als The Breeders of Radiohead uit de speakers.
 
EXTRA'S
Qua extra's moeten we het stellen met een kwartiertje weggelaten scènes en een halfuur interviews. In die dertig minuten hoor je behalve wat promopraatjes niks interessants. Iedereen vond het natuurlijk (hoe kan het ook anders!) een eer om aan dit project mee te mogen werken en - ook al is het geen echte leugen -  meent iedere medewerker dat Barrymore puik werk heeft geleverd.

CONCLUSIE
Fans van Ellen Page (of zelfs van Juno) hebben alle reden om deze film in huis te halen. Voor filmfans die niet zo wild zijn van deze brunette, houden we het gewoon op: een leuk filmpje dat je beslist in de lader mag steken....coverStudio: Lionsgate

Regie: Drew Barrymore
Met: Ellen Page, Drew Barrymore, Kristen Wiig, Juliette Lewis, Marcia Gay Harden, Sarah Habel

Film:
7/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Coming-of-age

Versie:
U.K.

Jaar:
2009

Leeftijd:
12

Speelduur:
111 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5060052418937


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Deleted Scenes (16 min.)
• Interviews (35 min.)

Andere recente releases van deze maatschappij