:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SAFETY NOT GUARANTEED
SAFETY NOT GUARANTEED (BLU-RAY)
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2014-01-27
FILM
'Gezocht: iemand die met mij mee wil voor een reis in de tijd. Dit is geen grap. Je wordt betaald zodra we terug zijn uit het verleden. Breng je eigen wapens mee. Ik heb dit maar één keer eerder gedaan. Veiligheid niet gegarandeerd'. Zo klinkt de krantenadvertentie die de plot aan het rollen zet in Safety Not Guaranteed, een atypische sciencefictionfilm die de nadruk legt op de karakters in plaats van op de wetenschap en de actie. Dat blijkt een uitstekend recept, want dit is een prent die je zonder meer uniek kan noemen. Nooit eerder heb ik een film gezien die tijdreizen op deze ongedwongen manier aan het publiek verkoopt, zonder de clichés van het genre (de gevaren, de paranoia) volledig overboord te gooien. De regisseur, de scenarist en de acteurs maken daarmee de terugkeer naar het verleden realistischer en geloofwaardiger dan je zou denken.

De personen die op de advertentie reageren zijn journalist Jeff en zijn twee stageaires Darius en Arnau. Zij vinden geen waanzinnige idoot als tijdreiziger, maar een gedreven winkelbediende in een klein stadje, die weliswaar wantrouwig staat tegenover de buitenwereld, maar toch Darius als mogelijke metgezel toelaat in zijn wereldje. Zij is ook de enige die écht begint te geloven in de theorieën van Kenneth (zo heet de 'tijdreiziger'), temeer daar Jeff meer geïnteresseerd is in een oude vlam die 'toevallig' in hetzelfde stadje woont en Arnau zich wentelt in zelfbeklag omdat hij geen vriendinnetje vindt. Gaandeweg begint Darius zelfs gevoelens voor Kenneth te ontwikkelen, ook al heeft ze het gevoel dat hij een geheim uit zijn verleden (de gebeurtenis die hem aanzet de sprong in de tijd te maken) angstvallig verborgen houdt.

Heel verrassend is het dus allemaal niet wat er zich afspeelt in Safety Not Guaranteed, maar waar de plot niet al te ver afwijkt van de norm, doen de karakters dat wel. Scenarist Derek Connolly schijft namelijk parsonages zonder één kenmerkende hoofdeigenschap: allen zijn ze een amalgaam van goede en slechte karaktertrekken, wat ze verrassend geloofwaardig maakt (hoewel niet altijd even sympathiek). Het meeste geldt dat voor Darius (prima vertolkt door Aubrey Plaza): zij is wellicht het meest cynische personage van de groep, maar durft tegelijk ook het makkelijkst meegaan in het verhaal van Kenneth. Ze spreidt enerzijds apathie tentoon, maar heeft ook het lef om bijvoorbeeld een inbraak te plegen. Daardoor fascineert ze mateloos.

De andere hoofdpersonages hebben eveneens die veelvoudige gelaagdheid, ook al kunnen we ze gemakkelijker indelen in hokjes. Zo is Kenneth zonder meer de geniale eenzaat, die zo gefixeerd is op zijn eigen wereld dat hij alleen het slechte in de rest van de wereld lijkt te zien, Jeff de man die vooral zijn piet naloopt en Arnau de computernerd met Indische roots. Maar de kleine details (een vervormd oor, onvermoede fragiliteit, een bijtend gevoel voor humor) maken ook hen fascinerend.

Toch kunnen we het welslagen van Safety Not Guaranteed niet alleen aan het script en de personages wijten. Ook de rol van regisseur Colin Treverrow mogen we niet onderschatten. Hij moet het wankele evenwicht vinden tussen een film die de scifi-geeks aanspreekt zonder een ruimer publiek af te stoten en daar slaagt hij meesterlijk in. De reden daarvoor is dat de regie behoorlijk klassiek is, maar dat het tempo van de prent onvoorspelbaar blijft, wat je op het puntje van je stoel houdt. Treverrow brengt ook de relaties tussen de personages mooi in beeld: hij maakt ruimte voor karakterontwikkeling zonder de plot nodeloos op te houden. Tegenwoordig is dat een zeldzame gave en dat moet ook Steven Spielberg opgevallen zijn, want na het zien van deze film vroeg hij aan Trevorrow om de vierde Jurassic Park-film te regisseren (die in 2015 in de zalen zou moeten spelen).

Er valt met andere woorden bijhoorlijk wat te genieten in Safety Not Guaranteed en op het kleine scherm komt de film zowaar nog beter tot zijn recht dan op het grote doek. Maak dus de komende weken gerust anderhalf uurtje vrij in je agenda en schaf je deze film aan. Je zal echt niet het gevoel hebben dat je terug moet reizen in de tijd om dat verloren half uur weer op te eisen. Dit zijn 90 minuten die je zonder wroeging kan verdrijven.

BEELD EN GELUID
Van het lage budget van de prent merken we alvast niets aan de beeldkwaliteit. Op Blu-ray oogt het beeld scherp, zijn de kleuren zeer bevredigend en is de helderheid zonder meer een pluspunt. Het contrast komt niet altijd even goed uit de verf, maar dat is zowat het enige dat je deze transfer kan aanwrijven. De 5.1-DTS-track focust voornamelijk op de voorste boxen en geeft de dialogen helder weer. Maar in de actiescènes worden ook de achterste boxen subtiel aan het werk gezet, wat getuigt van een gebalanceerd soundscape.

EXTRA'S
De enige extra's zijn een handvol Trailers.

CONCLUSIE
Safety Not Guaranteed is een eigenzinnige, maar bijzonder amusante variant op de tijdreisfilm, waarin nu eens niet de plot centraal staat, maar de personages. Die fascinerende karakters zijn zonder meer de grootste aantrekkingspool van de film, maar ook in de andere departementen draagt Safety Not Guranteed zijn eigenzinnigheid als een trotse erebadge, zonder zich op een nichepubliek te richten. Beeld en geluid halen een prima niveau, maar het ontbreken van extra's is bijzonder jammer.coverStudio: A-Film

Regie: Colin Trevorrow
Met: Aubrey Plaza, Mark Duplass, Jake Johnson, Karan Soni, Jenica Bergere, Kristen Bell, Jeff Garlin, Lynn Rajskub

Film:
6,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
6

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777945070


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij