:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SOPRANOS, THE - SEIZOEN 2
SOPRANOS, THE - SEIZOEN 2
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2002-11-30
SERIE
Net zoals het eerste kreeg ook seizoen twee van onze geliefde serie niet de behandeling die het verdiende. De twee seizoenen van elk 13 afleveringen lang werden opgesplitst in 4 overprijsde en slecht behandelde boxsets. Nu met het derde seizoen in de rekken laat men ook het tweede in budget-vorm op ons los maar in afwachting daarvan bespreken wij hier een geleende (met dank aan Akin) regio 4-boxset.

Met Junior onder de aantijgingen en in hechtenis neemt Tony nu officieel het heft in handen van de New Jersey-maffia. Tony was echter al een gehele tijd de acting boss maar liet z'n oom junior in de waan dat deze de touwtjes in handen had, om de rust in de familie zoveel mogelijk te behouden. Inderdaad, want dat is nog altijd het sleutelwoord bij The Sopranos: familie. HBO drukte het perfect uit in hun campagne om de sopranos te promoten: Family redifined. Inderdaad, want dat zijn ze nog altijd: familie, 'but not as you know it'.

Na de schitterende finale van vorig seizoen waren de verwachtingen hooggespannen. Bedenker David Chase ontgoochelde ons niet. Dit was echter geen gemakkelijke taak, het verrassingseffect: 'wow, een hedendaagse maffia in New York' was ver uitgewerkt, dus moest hij zien dat de episodes van hoogstaande kwaliteit bleven om de interesse van het publiek te behouden. Hij slaagde er opnieuw met verve in en topregisseurs deden zijn schrijven alle eer aan door opnieuw 13 beklijvende episodes te schieten.

De rode draad door het 2e seizoen is de terugkeer van Big Pussy en Tony's zoektocht indien hij een FBI-informant is of niet. Verder werd er ook meer de focus gelegd op Tony's crew, een goeie keuze volgens ons: Christopher, Paulie en Silvio zijn nu eenmaal de kleurrijkste karakters. Ook krijgen we een paar nieuwe personages te verwerken zoals Tony's krishna-achtige zuster Janice en een gevaarlijke nieuwe tegenstander in de vorm van Ritchie Aprile. Zowel de nieuwe als oude karakters worden verder uitgediept en als er dan uiteindelijk eentje verdwijnt uit de reeks voelen we echt een leegte, opnieuw een pluim op de hoed van Chase. De Sopranos wordt echter nog altijd op het hoogste schavot gehouden door James Gandolfini's Tony-personage. Hij komt zo geloofwaardig over en levert telkens opnieuw puike prestaties af. Het leverde hem een Emmy op voor beste acteur en deze was zeker niet gestolen. Nog altijd verscheurd tussen zijn twee families die hij kost wat kost wil onderhouden samen met de FBI die hem constant op de hielen zit en de vermoedelijke spion Pussy die hij als één van zijn beste vrienden ziet. Al die emoties brengt Gandolfini perfect op de kijker over en we voelen zonder problemen mee met één van de grootste maffia-bazen als hij nogmaals in de zetel zit bij z'n psychiater.

Hierna volgt een kleine synopsis van elke aflevering:

1. Guy walks into a psychiatrist's office: Pussy is terug uit Puerto Rico waar hij zich liet behandelen aan de rug. Christopher overziet een bedriegelijk aandelenspel en Tony wil Dr. Melfi (die ondertussen vanuit een motel verderwerkt) terug als zijn psychiater maar deze laatste weigert. Tony's zuster Janice komt vanuit het niets op de proppen en zorgt onmiddellijk voor de nodige 'agita'.

2. Do not resuscitate: Janice kan Tony overtuigen het huis van z'n moeder niet te verkopen en gaat er zelf in wonen. Oom Junior krijgt huisarrest van de FBI en dwingt Tony om het bij te leggen met z'n moeder.

3. Toodle-f---ing-oo: Tony betrapt dochter Meadow op een drugsparty in het huis van z'n moeder. Richie Aprile's broer Jackie komt na 10 jaar vrij uit de gevangenis en laat onmiddellijk van zich horen.

4. Commendatori: Paulie, Christoper en Tony doen een business-trip naar Italië en via een autozwendel krijgen ze een nieuwe luitenant mee naar de States: Made man Furio Giunta.

5. Big girls don't cry: Tony vraagt aan Artie Buco om Furio een job te geven in de Vesuvio. Dr. Melfi neemt Tony terug als haar patiënt en Christopher neemt lessen om een betere scriptschrijver te worden.

6. The happy wanderer: gokverslaafde David Scatino (gastrol van T-1000 Robert Patrick) heeft schulden bij Tony en lost die gedeeltelijk af door zoonlief's jeep aan Tony te schenken. Livia duikt op bij een begrafenis samen met Janice en Richie die ondertussen een relatie hebben.

7. D-Girl: Christoper ontmoet de vriendin van z'n neef. Deze helpt hem z'n script te bezorgen aan John Favreau, een regisseur met aanzien. De poppen gaan aan het dansen wanneer blijkt dat de regisseur gevoelige stukken van z'n werk gebruikt in een ander filmscript.

8. Full Leather Jacket: Carmela vraagt aan buurvrouw Jean Cusamano of haar tweelingzuster (en advocate) Joan geen universiteits-aanbevelingsbrief kan schrijven voor Meadow. Christopher vraagt Adriana ten huwelijk maar wordt even later neergeschoten.

9. From where to eternity: Christopher heeft een bijna-dood ervaring waardoor bij Paulie de stoppen doorslaan. Carmela wil Tony laten steriliseren zodat hij z'n 'goomar' niet zwanger kan maken. Later komt ze op haar stappen terug en wil een derde kind omdat Meadow bijna vertrekt naar de universiteit.

10. Bust-Out: De overlevende dader van de aanslag op Christopher krijgt de nodige 'whacking' door Tony en Pussy. Tony's bende laat de sportwinkel van David Scatino opzettelijk bankroet gaan.

11. House arrest: Tony krijgt van zijn advocaat de wijze raad meer tijd te spenderen in z'n legale praktijken. Daardoor ontdekt hij tot z'n grote verbazing dat Richie en Junior drugs dealen langs de afvalroutes.

12. The knight in white satin armor: Richie kan niet verkroppen dat Tony zijn drugsbusiness de kop indrukte. Junior licht Tony in dat Richie een moordaanslag aan het voorbereiden is. Alvorens Tony stappen kan ondernemen speelt er zich een merkwaardig tafereel af tussen Richie en Janice.

13. Funhouse: Janice kan niet meer voor Livia zorgen en Tony geeft z'n moeder een gestolen vliegtuigticket zodat ze bij zuster in Tucson kan logeren. De FBI stopt Livia in de luchthaven en Tony wordt gearresteerd wegens fraude. Een voedselvergiftigings-gebaseerde hallucinatie is de inleiding tot een spetterende en illustere finale van het tweede seizoen.

BEELD EN GELUID
Deze regio 4 boxset bevat een 1.78:1 anamorfisch beeld en laat ons van deze serie genieten als van een echte langspeelfim. De serie werd vanaf het begin op deze manier opgenomen maar bij de originele release op TV steeds uitgezonden in full-frame. Het beeld hiervan is zeker niet slecht (zie bespreking seizoen 1) maar als we deze boxset bekijken moeten we toch opmerken dat deze transfer beduidelijk beter is. Geen edge-enhancement en de kleuren zijn helder en stabiel. Wel af en toe een beetje grain en soms wat weinig detaillering maar dit is volgens ons gewoon de cinematografische stijl van de serie en heeft weinig of niks te maken met de kwaliteit van de discs.

Jammer genoeg krijgen we voor de eerste drie afleveringen niet de originele Dolby Digital 5.1-geluidstrack mee zoals de regio 1 boxset maar wel een surround-track. Vanaf de vierde aflevering is dit wel het geval. De dialogen (waar het nog altijd om draait in deze serie) zijn kristalhelder en de frontspeakers verdelen het geluid op een correcte manier. De surrounds worden aangesproken voor de occasionele muziek en af en toe een achtergrondgeluid.

EXTRA'S
We beginnen met enkele interviews die opgenomen werden tijdens de première van het tweede seizoen in de States. Het zijn enkele losse en plotse reacties die best wel amusant zijn om naar te kijken. Verder krijgen we nog 3 apart te bekijken documentaires: 'The real deal', 'David Chase' en 'The show': korte documentaires die met interviews van critici en experten, makers en schrijvers alsook allerlei interessante achtergrondinformatie. Verder krijgen we ook nog een tribute to 'Nancy Marchand': de actrice die Tony's ijzingwekkende moeder Livia vertolkte maar jammer genoeg overleed terwijl de crew in de beginopnames van het derde seizoen zat. Om af te ronden krijgen we de originele muziekvideo van de titelsong alsook de nieuwe video ervan gemaakt voor dit seizoen.

CONCLUSIE
Nog altijd één van de paradepaardjes uit de stal van HBO. Een serie met klasse, charisma en stijl voor de niet-gevoelige kijker. Zolang de budget-versie van seizoen 2 bij ons niet verschijnt, is deze relatief goedkope regio 4 box een meer dan voldoende alternatief. Des te meer omdat het beeld anamorfisch is en er voldoende extra's aanwezig zijn. Fans van The Sopranos zullen ook dit seizoen zonder aarzelen aanschaffen. Wegens de soms ingewikkelde structuren van de reeks en (familiale) invloeden uit vorige episodes raden we nieuwkomers aan te beginnen met het eerste seizoen.


cover
Studio: Warner

Regie: Diversen
Met: James Gandolfini, Lorraine Bracco, Edie Falco, Michael Imperioli, Dominic Chianese, Vincent Pastore, Steven Van Zandt, Tony Sirico, Robert Iler, Jamie-Lynn Sigle, Rorea Dematteo, Nancy Marchand, David Proval, Aida Torturro

Film:
9/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
4

Genre:
Misdaad

Versie:
AustraliŽ

Jaar:
2000

Leeftijd:
MA15+

Speelduur:
650 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9325336007495


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Interviews première seizoen 2
• 3 documentaires
• Nancy Marchand tribute
• 2 videoclips
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij