:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> COMMUNITY - SEIZOEN 1
COMMUNITY - SEIZOEN 1
Bespreking door: Stijn - Geplaatst op: 2014-03-02
SERIE
In de komische serie Community volgen we het wel en wee van een heterogeen gezelschap van studenten dat samen een studiegroepje Spaans vormt. Dit eerste seizoen begint met Jeff Winger (Joel McHale) die we leren kennen als een zelfingenomen ex-advocaat. Ex want Winger bleek geen geldig rechtsdiploma te bezitten. Daarom schrijft hij zich in voor Greendale Community College. Hij probeert zijn verbale handigheid en charme te gebruiken om zo snel mogelijk zijn diploma te halen zodat hij zijn professionele activiteiten kan hernemen. In de Spaanse les leert hij de knappe Britta (Gillian Jacobs) kennen. In een poging om haar te versieren, lokt hij haar naar zijn studiegroep Spaans. Een studiegroep die uiteraard niet bestaat. Daarom gaart hij inderhaast een bonte verzameling studenten bijeen om een heuse studiegroep te vormen.

Community is een ensemblereeks. De serie mag dan wel starten vanuit het standpunt van Jeff Winger, al snel nemen de andere castleden een even prominente rol voor hun rekening. Je kan dan ook onmogelijk nog van één hoofdrolspeler spreken. Zoals dat wel vaker het geval is in komische reeksen kiezen de makers voor verschillende types van personages die naar stereotiepen neigen. Er is het jonge strevertje Annie (Alison Brie) en de atleet Troy (Donald Glover), maar ook de oudere Shirley (Yvette Nicole Brown) en Pierce (Chevy Chase) maken deel uit van de groep. Met ook nog weirdo Abed (Danny Pudi) in de bende beschikt Community over een weinig originele, maar wel rijke mix van personages. Daarmee kan de reeks dan ook alle kanten uit, zeker in de setting van een Amerikaanse community college.

Het eerste seizoen biedt meteen 25 afleveringen vertier. En het moet gezegd, het kost geen moeite om die er vlot door te jagen. Het tempo waartegen grappen worden afgevuurd ligt hoog. Van woordgrapjes over een hele hoop referenties en persiflages tot absurde en puur visuele gags: alle soorten humor passeren fascinerend snel de revue. In die zin is de reeks verwant met Arrested Development. Alleen is die laatste serie stukken geschifter en ook gewoon beter. Want er gaan flink wat grappen in Community de mist in. Sommigen zijn zelfs ronduit flauw. Daarnaast laten de makers enkele kansen liggen om de vele personages op een interessante manier uit te werken.

Daarmee stopt gelukkig het slechte nieuws. Voor elke flauwe grap deelt Community ook enkele rake tikken uit. De vriendschap tussen Abed en Troy is leuk om te volgen, terwijl Alison Brie haar personage Annie op een charmante manier invult. Maar de show wordt pas echt gestolen door Señor Chang (Ken Jeong), een leraar Spaans van Aziatische origine – het is al een grap op zich - die het de studiegroep niet altijd even gemakkelijk maakt. Jeong kennen we nog als Mr. Chow uit de Hangover-reeks. Dankzij het hoge tempo en vondsten als Señor Chang is dit eerste seizoen nooit minder dan vermakelijk en steekt de reeks makkelijk boven de middelmaat uit.

De cast is bovendien verfrissend. Naast Ken Jeong is Chevy Chase de meest bekende acteur van de reeks. Maar voor het overige zien we vooral acteurs die nog geen grote rol te pakken kregen en dat maakt de serie meteen een stuk authentieker. Community perst in zijn eerste seizoen nog niet alle mogelijkheden uit het potentieel. Maar alles is aanwezig om dat in de volgende seizoenen wel te doen. In de VS zit men ondertussen al aan de vijfde jaargang.

BEELD EN GELUID
Daarover kunnen we kort zijn. Beeld- en geluidskwaliteit zijn op niveau zonder uit te blinken.

EXTRA’S
Flink wat extra’s bij dit eerste seizoen. Er zijn Commentaries bij verschillende afleveringen. Outtakes bieden ruime aandacht voor bloopers tijdens de opnames. Creative Compromises (2:45) belicht kort de ontwikkelingen van de personages. In Community Season One Cast Evaluations (11:15) zien we gesprekken met de verschillende castleden in de vorm van evaluaties. Er zijn ook nog Alternate Scenes, Mini Episodes (4:30) en een Season One Highlight Reel (4:53).

CONCLUSIE
Community presenteert zich als een frisse en temporijke komische reeks. In dit eerste seizoen komt de reeks nog niet op kruissnelheid. Maar alle ingrediënten zijn aanwezig om in de volgende jaargangen uit te groeien tot een heuse topper.


cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: Joe Russo, Anthony Russo, Justin Lin
Met: Joel McHale, Gillian Jacobs, Alison Brie, Chevy Chase, Donald Glover

Film:
7/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2013

Leeftijd:
AL

Speelduur:
514 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609653335


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels
Extra's:
• Commentaries
• Outtakes
• Creative Compromises
• Community Season One Cast Evaluations
• Advanced Criminal Law Alternate Scenes
• Mini Episodes
• Season One Highlight Reel

Andere recente releases van deze maatschappij