:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CRIMINAL MINDS - SEIZOEN 8
CRIMINAL MINDS - SEIZOEN 8
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2014-02-28
SERIE
Omdat Emily Prentiss de BAU (Behavioral Analysis Unit) in Quantico verlaten heeft, is er een plaats vrijgekomen in het team geleid door Aaron Hotchner, maar die wordt al snel ingevuld door taaldeskundige Alex Blake (Jeanne Tripplehorn), die in het verleden haar veelbelovende carrière bij de FBI plots op een zijspoor zag geraken, maar die zich door hard werken weer helemaal aan de top is gekomen. Blake wordt opgenomen in het team en voordat men het goed en wel beseft is men weer volop bezig met het uitzoeken van allerhande moorden waaronder vreemde zaken zoals gewone gezinnen die dood teruggevonden worden terwijl een van hun kinderen nog steeds vermist is, mensen die elkaars benen aangenaaid krijgen (letterlijk!) en een vader die zijn twee dochters als vermist opgeeft exact 1 jaar nadat hij eenzelfde telefoontje gedaan heeft in verband met zijn vrouw (die nooit teruggevonden is).

Allemaal dagelijkse kost voor de BAU zoals we dat na de vorige 7 seizoenen reeds gewoon zijn, maar als plots moorden worden gepleegd die exacte kopieën lijken te zijn van eerdere gevallen die de BAU heeft opgelost, blijkt dat er een “replicator” bezig is. Wat de zaken nog erger maakt: de moordenaar blijkt over informatie te beschikken die nooit vrijgegeven is en hij lijkt alle leden van de BAU zelfs persoonlijk te hebben achtervolgd...

Criminal Minds gaat nu al acht seizoenen lang mee en na zo’n lange tijd bestaat natuurlijk de vrees dat de sleur erin begint te kruipen. De vervanging van Emily Prentiss door Alex Blake zou voor een frisse wind kunnen zorgen (zoals dat eerder het geval was met de vervanging van Jason Gideon door David Rossi), maar de makers spenderen er relatief weinig tijd aan en hebben duidelijk besloten om de dynamiek deze keer niet te veranderen, maar in plaats daarvan een soort “superschurk” (Mark Hamill) te introduceren die de gebeurtenissen in het seizoen voor een stuk domineert.

Dat opzet werkt tot op zekere hoogte, maar in het begin is het vooral de plotse en vreemde “relatie” van Reid die intrigeert en als de “replicator” tegen het einde meer naar voren treedt en we geconfronteerd worden met  de conclusie van het seizoen (mét verlies van een bekend personage!), blijkt die toch een beetje ongeloofwaardiger dan we gewoon zijn van Criminal Minds. De individuele afleveringen zijn nog steeds van hetzelfde niveau als in voorgaande seizoenen, maar de verhaallijnen rondom de hoofdpersonages zijn niet goed geïntegreerd en zoals gezegd is het einde toch wel een beetje een tegenvaller.

BEELD EN GELUID
Het achtste seizoen van Criminal Minds wordt wederom geleverd met een goede beeld- en geluidskwaliteit zoals we gewoon zijn. Het beeld oogt een tikkeltje donker, maar dankzij een goed contrast en schaduwdetail missen we toch niets. De kleuren zijn afhankelijk van waar men zich bevindt (het zonnige Texas oogt bvb. een heel stuk feller dan het grauwe New York), maar zijn op zich wel goed, behalve dan dat de acteurs een gelige uitslag op hun huid lijken te hebben bij tijd en wijle. Voorts is er nog een klein beetje aliasing en beeldruis waargenomen, maar niets dat echt storend werkt. Het geluid wordt geleverd via een Dolby Digital 5.1-track die mooi naar voren treedt in de introtune en die voorts vooral duidelijke dialogen aflevert die nooit overstemd worden door andere geluiden. De surroundspeakers worden vooral gebruikt voor muziek die op de achtergrond wat aan sfeerschepping doet en vooraan krijgen we mooi stereogeluid dat ook goed gesupporteerd wordt door de subwoofer.

EXTRA'S
Behalve Beautiful Minds, een 7 minuten durende feature over de relatie tussen Spencer Reid en Dr. Maeve Donovan, is er nog een gag reel en zijn er nog wat verwijderde scènes.

CONCLUSIE
Na zeven seizoenen kan er makkelijk sleur binnensluipen in een serie en de makers proberen die meestal tegen te gaan door nieuwe personages te introduceren. Dit gebeurt ook in Criminal Minds, maar de impact is bijna nihil en de focus ligt eerder op een seriemoordenaar die duidelijk een eitje te pellen heeft met de BAU. Alhoewel dit concept op zich interessant is, blijkt de conclusie toch wel een tegenvaller waardoor dit seizoen in zijn geheel net wat minder scoort dan de vorige.cover
Studio: Disney

Regie: Verscheidene
Met: A.J. Cook, Jeanne Tripplehorn, Joe Mantegna, Kirsten Vangsness, Matthew Gray Gubler, Shemar Moore, Thomas Gibson

Film:
6/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
12

Speelduur:
960 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717418421410


Beeldformaat:
1.78:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Beautiful Minds
• Gag Reel
• Verwijderde Scènes

Andere recente releases van deze maatschappij