:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PURPLE RAIN
PURPLE RAIN (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-03-25
FILM 
In de jaren 80 moesten we alsmaar keuzes maken. Je was voor de Amerikanen of voor de Russen, je droeg een Millet-jas of je was lekker alternatief en ook in de muziek moest je kiezen. Er was niet alleen de ellenlange discussie of Simple Minds beter was dan U2 (voor alle duidelijkheid is Jim Kerr de winnaar), ook moest je bijv. uitmaken of je voor de verwijfde danspasjes van Michael Jackson of de ruigere Jimi Hendrix-funk van Prince viel. Ofschoon Thriller de beste popplaat van de jaren 80 is, kozen echte mannen voor de dwerg uit Minneapolis. Jackson was voer voor mietjes, bij Prince zag je zwoele vrouwen, zijn muziek was immers bijna pure seks.
 
Ondertussen zijn we al heel wat wijzer en klinkt Prince als een karikatuur van zichzelf, desalniettemin blijft Purple Rain toch één van de beste albums ooit en daar hoort natuurlijk ook de film bij. Dat niemand tegenwoordig nog van Prince wakker ligt verklaart zich ook in het feit dat Purple Rain alleen in Amerika op Blu-ray is uitgebracht. Alhoewel zo’n veronderstelling lang niet zeker is, want de meest populaire serie van het moment (Homeland) is op onverklaarbare wijze in België ook niet op een blauw schijfje te vinden. Maar goed, terug naar Prince ofwel The Kid zoals hij in deze muziekprent heet.
 
Naar verluidt zou Purple Rain een biografie zijn en als dat niet het geval is, dan is het op zijn minst een anderhalf uur durende promofilm voor het album omdat het verhaal zo flinterdun is dat het lijkt alsof je naar een compilatie van videoclips kijkt. En eigenlijk is dat ook zo. In 1984 bleef iedereen nog thuis voor MTV en was iedereen ervan overtuigd dat de clip de radio als ster zou wegvegen. Zo wat ieder nummer van het album werd een single en je kon al die clips week na week in Avro’s Top Pop zien waardoor Purple Rain een clipshow in de bios werd, gelukkig zonder het gelul van Ad Visser.
 
The Kid (Prince, bijna schreven we Chaplin) heeft zichzelf beloofd om nooit te worden zoals zijn vader. De luilak slaat geregeld zijn moeder en de enige plaats waar The Kid zich thuis voelt is in de discotheek First Avenue al waar hij de toeschouwer wil overtuigen dat zijn bandje The Revolution de toekomst van de muziek is. Zijn grootste rivaal is Morris Day met zijn groepje The Time. Morris heeft zelfs een verrassing voor The Kid in petto: zeer tegen zijn zin heeft zijn liefje Apollonia Kotero een meidengroep opgericht.
 
Ondertussen heeft de film dertig kaarsjes op zijn taart staan en luidt de hamvraag of hij anno 2014 niet is gedateerd. Het antwoord daarop hangt van je leeftijd af. Voor wie het allemaal heeft meegemaakt is het een heerlijke melancholische trip, maar een knul van 20 zal ongetwijfeld met verbazing verstomd staan dat wij ooit naar zo’n onzin keken. Niemand van de cast kan behoorlijk acteren en de grootste misstap was ongetwijfeld om Apollonia Kotero in de film op te nemen. Aanvankelijk zou dat de verrukkelijke Denise Matthews zijn, maar haar werkelijke romance met Prince liep op de klippen waardoor ze naar de felbegeerde rol kon fluiten. Er werd nog geprobeerd om Flashdance-ster Jennifer Beals te overhalen, maar uiteindelijk werd het dus Apollonia.
 
BEELD EN GELUID
Het zijn niet alleen de kleren die wat gedateerd ogen, dat geldt eigenlijk voor zowat alles uit de film (behalve de songs en de melancholie). Gelukkig gaat het om een opgepoetste versie die wel wat last heeft van witte vlekjes, maar voor de rest gespaard is gebleven van storingen. De kwaliteit van de muziek is zoals gezegd geniaal. De balans tussen de nummers en de (zeldzame) dialogen is goed.

EXTRA'S
Alle extra’s die je op deze Blu-ray vindt stonden ook reeds op de dvd-uitvoering die in een lang verleden op onze site is besproken. Voor de echte freaks is er een audiocommentaar van regisseur Albert Magnoli, producer Robert Cavallo en fotograaf Donald Thorin voorzien. De vraag is natuurlijk wie daar ooit zal naar kijken en luisteren, wij in ieder geval niet! Wie de First Avenue eens wat beter wil leren kennen krijgt van verschillende groepsleden een rondleiding in First Avenue: The Road to Pop Royalty. Helaas voelt het allemaal een beetje gedateerd aan. In Purple Rain: Backstage Pass passeren alle medewerkers van Prince de revue. Leuk en leerrijk voor de fans, voor de rest een zeer vervelende extra. Wie wel weten wat Prince voor de modewereld heeft betekent, bekijkt best eventjes Riffs, Ruffles and A Revolution: The Impact and Influence of Purple Rain. Ten slotte zijn er ook nog een heleboel clips, maar die zijn uit de film geplukt waardoor je eigenlijk ook gewoon de herhaaltoets kan indrukken.

CONCLUSIE
Wie maar niet genoeg van de jaren 80 krijgt en dan in het bijzonder van de muziek, kan één of andere webwinkel raadplegen en deze Amerikaanse regiovrije Blu-ray van Purple Rain bestellen. Wie vindt dat het maar eens moet gedaan zijn met het ophemelen van deze periode, zou eigenlijk al lang een andere pagina op onze site moeten zitten te lezen.coverStudio: Warner

Regie: Albert Magnoli
Met: Prince, Apollonia Kotero, Morris Day, Jill Jones, Wendy & Lisa

Film:
8/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
X

Genre:
Drama

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1984

Leeftijd:
NR

Speelduur:
114 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
08539115704


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1

Ondertitels:
Engels, Frans, Spaans
Extra's:
• First Avenue: The Road To Pop Royality
• Purple Rain Backstage Pass
• Riffs, Ruffles And A Revolution: The Impact And Influence Of Purple Rain
• 8 Musicvideos

Andere recente releases van deze maatschappij