:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JACKASS PRESENTS - BAD GRANDPA
JACKASS PRESENTS - BAD GRANDPA (BLU-RAY)
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2014-03-13
FILM
Wij waren ervan overtuigd dat het toch al wel enkele jaren geleden was dat grappen met verborgen camera effectief grappig gevonden werden maar laat het duidelijk zijn, dit is blijkbaar nog steeds een populaire techniek om mensen te laten lachen. Het bewijs: Bad Grandpa, een 102 minuten durende film van de mannen van Jackass, die het concept nu ook op het grote scherm introduceert. En nog volk wist te trekken ook.

Na drie Jackass-films met ongelooflijk idiote stunt, werd het tijd om eens iets anders te doen. Deze keer volgen we de 86-jarige Irving Zisman (Johnny Knoxville) die net zijn vrouw verloren heeft en hoopt eindelijk eens van het leven te kunnen genieten. Zijn plezier is echter van héél korte duur want op de begrafenis komt dochter Kimmie (Georgina Cates) haar zoontje Billie even afgeven voordat ze zelf weer naar de gevangenis moet vanwege schending van haar voorwaardelijke invrijheidsstelling. Irving is allesbehalve opgezet omdat hij wordt opgescheept met zijn kleinzoon en bedenkt dat het misschien een idee is om de kleine op zijn beurt te droppen bij zijn natuurlijke vader Chuck, die tegenwoordig in Raleigh, North Carolina, woont. Die heeft er evenmin zin in totdat men hem vertelt dat hij kindergeld kan krijgen door voor Billie te zorgen. Omdat mensen nu eenmaal niet met de post verzonden mogen worden en Chuck Billie niet wil komen ophalen zit er voor Irving niets anders op dan maar zelf de jongen naar Chuck te brengen. Het begin van een road trip zoals we er nog nooit eentje gezien hebben…

Jackass zou Jackass niet mochten er geen idiote stunts gedaan worden en we kunnen de fans onmiddellijk geruststellen, er zijn er genoeg. Ze zijn echter ondergeschikt aan de reacties van “onschuldige omstaanders” op allerlei situaties die door Johnny Knoxville en zijn bende in scène gezet zijn en het succes of falen van de film hangt dus in grote mate af van externe factoren. Wel, we kunnen zeggen dat Amerika zich weeral van zijn “beste” kant laat zien en deze film bewijst nogmaals dat domme mensen overal te vinden zijn. Postbediendes die zich serieus afvragen of een kind in een kartonnen doos opgestuurd kan worden, Billie in gesprek met een man en hem vraagt of hij zijn papa wil zijn en niet per direct naar huis gestuurd wordt, een vrouw die bijna een hartaanval krijgt omdat “grandpa Irving” plots door zijn elektrisch bed opgeslorpt wordt en ga zo maar door. En dan hebben we de meest groteske stukken zelfs nog niet vernoemd.

Fans van Jackass zullen zonder twijfel in hun nopjes zijn bij het bekijken van Bad Grandpa, want naast de stunts krijg je nu ook nog de gezichten van de gemiddelde “Joe Shmuck” uit Amerika er gratis bij en dat is natuurlijk gillen geblazen. Althans, dat is de bedoeling. Zelf geen Jackass-fan zijnde vonden we immers dat het allemaal nogal wat platvloers is, niet echt veel bijdraagt ten opzichte van het gemiddelde verborgen camera-programma op VTM, en bij sommige passages kan je je écht afvragen of situaties niet in scène gezet zijn omdat het toch wel héél duidelijk is dat er met de mensen hun voeten gespeeld wordt en je je niet kan inbeelden dat mensen niet doorhebben dat ze in de zeik gezet worden. En dan bedenk je weer dat het zich afspeelt in Amerika, ook wel bekend als Land der Hillbillies.

BEELD EN GELUID
Zoals je hierboven kan lezen is veelal gefilmd met verborgen camera’s en die stukken zien er dan ook allesbehalve goed uit. Het beeld is soft, bevat weinig detail en is echt niet beter dan wat je vroeger op een videotape kon zien. Daartegenover zijn er de filmische gedeeltes waarin Irving en Billie onderweg zijn en die zijn dan weer zeer goed van kwaliteit. Wat vooral opvalt is hoe goed de make-up van Johnny Knoxville is en je zou bijna denken dat Irving effectief een 86-jarige is. Knap werk! Het geluid tapt uit een gelijksoortig vaatje. We krijgen een DTS-HD MA 5.1-track, maar verwacht zeker geen kwaliteit zoals in een actiefilm. De dialogen zijn altijd helder en goed te verstaan, maar daar blijft het dan ook bij. Op technisch vlak kunnen we zeggen dat er geen problemen zijn ontstaan door de transfer, maar de beeld- en geluidskwaliteit in het algemeen zijn allesbehalve super.

EXTRA'S
Je kan de film bekijken zoals hij in de bioscoop verschenen is, maar de Blu-ray bevat ook een uncut-versie. Daarnaast is er nog een dik halfuur durende Behind the Scenes waarin je kan zien hoe cast & crew hun grappen opzetten alsook nog wat extra reacties van mensen. Voorts is er nog Alternate Marks waarin we gedurende 19 minuten alternatieve standpunten bij bepaalde grappen uit de film kunnen bekijken en finaal zijn er dan nog wat verwijderde scènes.

CONCLUSIE

Bad Grandpa moet je niet bekijken als een  film. Doe je dat wel dan ben je gegarandeerd je interesse kwijt voordat de film halfweg is. Bekijk je het als een episode van Jackass of een uitgebreide versie van eender welk verborgen camera-programma inclusief enkele geschifte stunts, dan kan je die mogelijk wel op prijs stellen.coverStudio: Paramount

Regie: Jeff Tremaine
Met: Georgina Cates, Greg Harris, Jackson Nicoll, Johnny Knoxville

Film:
5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
5/10

Beeld:
6/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
16

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582966848


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Noors, Zweeds
Extra's:
• Alternate marks
• Behind the Scenes
• Verwijderde Scènes

Andere recente releases van deze maatschappij