:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HER
HER
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-09-01
FILM
Een filmprijs winnen voor beste actrice zonder dat je ook maar één seconde in beeld komt? Scarlett Johansson deed het. De knappe blondine veroverde op het Filmfestival van Rome immers (en verdiend!) de prijs van beste actrice door een computerstem te vertolken. Eventjes werd zelfs geopperd dat ze ook in aanmerking zou komen voor een eventuele Oscar, maar de heren van de Academy Awards speelden alsnog op veilig, ofschoon regisseur Spike Jonze een Oscar voor beste scenario in de wacht sleepte.


Wie iets afweet van film is vanzelfsprekend ook op de hoogte van het feite dat Spike Jonze niet meteen de meest toegankelijke filmmaker is, ook al kun je Her eigenlijk gewoon als een romantisch (horror)sprookje bestempelen.

De videoclipmaker die in 1999 definitief doorbrak met Being John Malkovich, stelt in deze futuristische visie op het leven de vraag of een mens wel of niet verliefd kan worden op een computerstem. Alvorens je neen antwoordt, denk eerst eens na over je computeractiviteiten. Je kent wellicht meer dan genoeg eenzaten die via Facebook duizenden “vrienden” hebben, niet?


Theodore Twombly (Joaquin Phoenix) is ook zo’n vreemde vogel. Zijn huwelijk is stukgelopen en het ziet er naar uit dat hij eenzaam door het leven zal moeten gaan. Een sterk contrast met zijn job. Bij het bedrijf beautifulhandwrittenletters.com schrijft hij immers dagelijks massa’s liefdesbrieven voor anderen. En dan gebeurt het. Theodore schaft zich een nieuw en geavanceerd computersysteem aan en valt voor de computerstem Samantha (een, jawel, schitterende Scarlett Johansson). Hij neemt “haar” overal mee naartoe: van een restaurantbezoekje tot een weekendje aan zee met vrienden. Zijn hartsvriendin Amy (Amy Adams) snapt dat dit helemaal niet klopt, maar haar vriend is gelukkig.

Op het eerste gezicht lijkt dit een allesbehalve interessant concept, maar je mag niet vergeten dat je in de handen bent van Spike Jonze die wederom via de pellicule een heel apart wereldbeeld schept. De maatschappij is volledig gedigitaliseerd en van menselijke emoties is er nauwelijks sprake. Mensen lopen elkaar voorbij en zijn alleen maar geïnteresseerd in hun computer; de muziek van The Arcade Fire en Karen O benadrukt deze desolate sfeer extra.


Ieder beeld is raak en soms lijkt het alsof de protagonisten op ieder moment een einde aan hun leven willen maken. Neen, Her is misschien volgens de letter een romantische film, vrolijk word je er evenwel niet van! Voeg daar nog de excellente vertolkingen van Joaquin Phoenix, Scarlett Johansson of Amy Adams aan toe en je weet dat Her een filmbelevenis is die aan je broek blijft plakken.

BEELD EN GELUID
Het blijft vreemd om vast te stellen dat één van de meest bejubelde prenten van dit jaar alleen maar op dvd is uitgebracht. Jammer, maar een filmfan moet nu eenmaal roeien met de riemen die hij heeft, tenzij hij een tochtje over de grens maakt. Nu goed, wie tevreden is met de dvd mag op beide oren slapen want de transfer is uiterst verzorgd, ook al schreeuwt zo’n release om een blauw omhulsel! De kleuren zijn uiterst verzorgd, alles mooi omlijnd en storingen zijn niet merkbaar. Het geluid is tevens goed met een zeer knappe soundtrack waarop je zoals eerder vermeld o.a. nummers van Arcade Fire op terugvindt.


EXTRA'S
Jammer genoeg vind je geen extra materiaal op dit schijfje.

CONCLUSIE
Knap scenario, een onderwerp om over na te denken, verbluffende futuristische decors, een briljante soundtrack, excellente fotografie…kortom: Her is één van de tips van het moment!
cover
Studio: Paradiso

Regie: Spike Jonze
Met: Joaquin Phoenix, Amy Adams, Scarlett Johansson

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
12

Speelduur:
138 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5414937033058


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij