:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ZOMER VAN KIM NOVAK, DE
ZOMER VAN KIM NOVAK, DE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-09-25

FILM
Een blik door het raam zegt genoeg. Dit is een zomer om binnen te blijven en dat hebben ze blijkbaar bij Lumière begrepen, want onlangs bracht het Belgische kwaliteitslabel een heleboel (soms vaak vergeten) crimeklassiekers opnieuw onder de alleszeggende titel Lumière Crime Series uit. Eentje daarvan is De Zomer Van Kim Novak.
 


Kim Novak is natuurlijk de actrice die tot de verbeelding spreekt van iedere thrillerliefhebber, zij is immers de hoofdrolspeelster in Alfred Hitchcocks Vertigo, een prent die door zowat iedereen als de beste thriller aller tijden wordt beschouwd, volgens het gerenommeerde filmblad Sight & Sound gewoon zelfs de allerbeste film ooit. De enige link die Kim Novak met deze Scandinavische televisiefilm gemeen heeft is de knappe Ewa Kaludis (Helena af Sandeberg). Deze wondermooie lerares maakt het hoofd van de leerlingen dol en lijkt als twee druppels water op de Hollywooddiva die in de jaren 60 menig jongenskamer sierde. Minpuntje is evenwel haar vriendje Berra Albertsson (Anders Berg),een populaire Zweedse handbalspeler met losse handjes. Op een dag gebeurt dan ook het onvermijdelijke. De ondertussen volwassen Erik (Johan Kjellgren) blikt terug op de zomer in de jaren zestig.
 


Zoals vaak in Zweedse televisiefilms is ook De Zomer Van Kim Novak gebaseerd op een boek, in dit geval is dat er eentje van de thrillerschrijver Håkan Nesser. De film wordt verpakt als thriller, maar is hij dat niet. Het is meer een coming-of-agefilm waarin pubers op zoek gaan naar de diepere zin van het leven en je weet meteen wat we daarmee bedoelen. Alles speelt zich af met op de achtergrond een mysterieuze moord, maar dat is niet het hoofdthema. Daardoor is De zomer Van Kim Novak misschien niet meteen de ultieme tip voor lezers die op zoek zijn naar een nagelbijter, wat uiteraard niet betekent dat dit een slechte film zou zijn! De vertolkingen zijn meer dan degelijk en op de één of andere wijze doen Zweden het nu eenmaal anders en beter, ook hier!

BEELD EN GELUID
Deze release is alleen maar beschikbaar op dvd, maar de transfer is uiterst verzorgd. De sixtieskleuren zijn prachtig, de details vrij goed duidelijk en ook het contrast is goed. We gaan het geluid met een neutrale 7 bekronen, want ook al zijn er geen storingen, het blijven toch overwegend Zweedse dialogen.
 


EXTRA’S
Er staan geen extra’s op deze dvd.

CONCLUSIE
De Zomer Van Kim Novak wordt verkocht als thriller, maar voelt meer aan als Lila Dit Ça dan als Sherlock Holmes. Maar goed, als Zweedse coming-of-agefilm mag de film er best wezen!
cover
Studio: Lumière

Regie: Martin Asphaug
Met: Helena Af Sandeberg, Jonas Karlsson, Anton Lundqvist

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
12

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5425019008352


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Zweeds Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij