:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BREAKING BAD - THE COMPLETE SERIES (BARREL EDITION)
BREAKING BAD - THE COMPLETE SERIES (BARREL EDITION) (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2014-11-02
SERIE
BITCH! (Jesse Pinkman, ongeveer bij benadering 271 keer uitgesproken...)

Als voor Walter White (Bryan Cranston) het harde verdict valt dat hij longkanker heeft, zit hij in zak en as. Met zijn karig lerarenloontje kan hij de dure behandeling niet betalen, en bovendien dreigt hij zijn vrouw Skyler (Anna Gunn) en zijn kinderen berooid achter te laten. Walter blijft echter niet bij de pakken zitten, en na een toevallige ontmoeting met één van zijn oud-leerlingen, Jesse Pinkman (Aaron Paul), een junk, besluit hij methamfetamines te gaan produceren, crystal meth zoals het in het milieu genoemd wordt. Met een gammele bus trekken ze de woestijn in en produceren zo goed en zo kwaad mogelijk hun product, dat Jesse dan tracht op de markt te brengen. Met zijn expertise als kundige leerkracht scheikunde kan Walter zijn product véél zuiverder maken dan wat de gemiddelde junk bij elkaar brouwt, maar binnen de kortste keren krijgen ze het aan de stok met de Mexicaanse drugsbaron Tuco Salamanca (Raymond Cruz), nadat het duo een paar drugkoeriers heeft vermoord. Het grootste probleem waarmee het duo wordt geconfronteerd is echter niet de drugsmaffia, maar Walters eigen schoonbroer Hank Schrader (Dean Norris), die het tot zijn levensmissie heeft gemaakt om de producent van de blauwe meth-variant, de ongrijpbare schurk Heisenberg, ten val te brengen, niet wetende dat het zijn eigen schoonbroer is. Hank wordt echter neergeschoten door twee hulpjes van Tuco Salamanca, en hem wacht een lang revalidatieproces.

Walter neemt een corrupte advocaat in de arm, Saul Goodman (Bob Odenkirk), die voor een commissieloon van 17 % eender welke handeling stelt, wettelijk of onwettelijk, zodat Walter de dans kan ontspringen. Saul brengt Walter in contact met Gustavo Fring (Giancarlo Esposito), de directeur van de fastfoodketen Los Pollos Hermanos, die zijn distributienetwerk voor zijn speciale saus gebruikt om het hele land te overspoelen met methamfetamines, waarvoor hij onder een industriële wasserij een hypermodern drugslaboratorium heeft ingericht. Waar het aanvankelijk voor Walter en Gus een win-winsituatie lijkt - Walter produceert de drugs, krijgt een aardige procent, en Gus verdeelt ze - loopt er vanaf het begin vanalles fout. Jesse neemt meer drugs tot zich dan dat hij produceert, en hij wordt noodgedwongen als assistent van Walter vervangen door de gesjeesde wetenschapper Gale Boetticher (David Costabile), die evenwel door Jesse vermoord wordt. De spanning tussen Walter en Gus neemt zodanig dramatische proporties aan dat Walter gedwongen wordt om met zijn baas af te rekenen. Ook heeft hij zijn illegale hobby moeten opbiechten aan zijn vrouw, die op het punt staat van hem te scheiden. Ze besluiten echter samen een carwash te beginnen om de gigantische hoeveelheden zwart geld die Walter binnenbrengt wit te wassen. Walters kanker is in remissie en hij kookt niet langer meth omdat hij het geld nodig heeft, maar omdat hij de wereld wil bewijzen dat hij de beste is.

Met Gus Fring uit de weg geruimd neemt Walter enkele neonazi's in dienst om alle vervelende getuigen in de zaak, die door Hank zijn gearresteerd, te elimineren, zodat er geen spoor meer naar hem kan leiden. Aanvankelijk lukt dit en na enkele maanden voor eigen rekening te rijden is Walter steenrijk geworden. Als hij zijn imperium aan de nazi's overlaat begaat hij echter de vergissing van zijn leven. Waar hij en Jesse eerst nog enkele junks, dealers en drugsbaronnen om zeep heeft geholpen, vallen er geleidelijkaan meer onschuldige slachtoffers, waaronder een kind. Vooral Jesse krijgt last van zijn geweten en Walter kan zich hoe langer hoe slechter uit zijn leugens kletsen. Wanneer Hank door toeval te weten komt dat Walter Heisenberg is, besluit hij om wraak te nemen op het onrecht dat hemzelf en zijn familie is aangedaan, en zweert hij hem ten val te brengen. Het wordt Walter te heet onder de voeten, en hij moet de benen nemen naar New Hampshire, waar hij onder een valse identiteit verder wegkwijnt in een afgelegen hut en vecht tegen de laatste fase van zijn kanker. Nog één keer keert hij echter terug naar Albuquerque om definitief orde op zaken te stellen.

 


Televisiezender AMC had met Breaking Bad, een creatie van X-Files-medewerker Vince Gilligan, de grootste hit uit haar bestaansgeschiedenis te pakken. De reeks werd terecht overladen met honderden (!) prijzen, waaronder Golden Globes en Emmy's, en betekende een boost in de carrière van zowat alle acteurs die erin hebben meegespeeld. Bryan Cranston was daarvoor enkel bekend uit flauwe sitcoms als Malcolm In The Middle, en was zeker de laatste persoon die in aanmerking zou komen voor de getormenteerde cynicus Walter White. U hebt ongetwijfeld alle vorige besprekingen van seizoenen één, twee, drie, vier, vijf deel 1 en vijf deel 2 gelezen, die bestonden uit een niet aflatende stroom lofbetuigingen aan het adres van acteurs als Dean Norris, Anna Gunn en Aaron Paul, om maar even de belangrijkste te noemen. Liever dan in herhaling te vallen heb ik het in deze overzichtsbespreking even liever over de mate van consistentie waarmee de deeks bedacht is. Aangezien Walter een terminale ziekte heeft, kan de reeks niet oneindig lang gerokken worden en zal de uiteindelijke afloop niet dadelijk als een verrassing komen. Gilligan en de zijnen hebben echter vanaf dag één een duidelijk doel voor ogen gehad, en hebben voor het maken van de reeks voortdurend ook gehad voor een ietwat experimentele beeldcompositie, waarmee ze zaken als flashbacks, flashforwards, een sneller tijdsverloop willen illustreren, alsook enkele bizarre shots, bijvoorbeeld vanop de bodem van een bad waarin Walter en Jesse net een lijk hebben opgelost. Zo begint nagenoeg elke aflevering van het tweede seizoen met een beeld van een vernielde roze teddybeer die in een zwembad ronddobbert, en pas op het einde van het seizoen wordt de betekenis daarvan duidelijk. De makers barsten van de creativiteit, wat maakt dat de reeks een hoge herkijkwaarde heeft.

Speaking of which
. Er moet veel gebeuren vooraleer ik een reeks die ik al volledig heb gekocht op Blu-ray nog eens opnieuw koop in een giftset. Voor deze reeks, één van de meest spraakmakende van de afgelopen jaren, maak ik echter om verschillende redenen graag een uitzondering. Sony Pictures brengt namelijk een money barrel uit met daarin alle schijfjes van alle seizoenen, plus één bonusdisk. In het luikje zit er ook nog een mooi boekje met een overzicht van de verschillende afleveringen. De schijfjes zitten tussen een soort van plexiglazen onderzettertjes, die bij elkaar worden gehouden met magneetjes. Bovenaan vind je de bonusdisk, een lucky coin én een schort van Los Pollos Hermanos, voor wie zelf eens graag achter het fornuis wil staan. De gedelapideerde caravan moet u er evenwel zelf bij kopen.

BEELD EN GELUID

Aanvankelijk staat bij de vroegere seizoenen de beeldkwaliteit nog niet helemaal op punt, waarbij er nogal eens smearing ontstaat, en in eerste instantie de donkere scènes niet helemaal tot hun recht komen. Allicht is dit deels een artistieke keuze, maar naarmate de seizoenen vorderen hebben de cameramensen blijkbaar hun eigen trucjes beter onder de knie, en wordt de onbehouwen cameravoering eerder een stijlkenmerk dan een gebrek. De geluidskwaliteit neemt ook seizoen na seizoen toe, ook al omdat er hoe langer hoe meer geweld en vuurkracht te pas komt bij de criminele levenswandel van Walter. Een gedetailleerdere bespreking vindt u op elk van de losse releases. Laten we het cijfer hierboven als gemiddelde beschouwen.
 
EXTRA'S
En nu waar het allemaal om te doen is: het bonusmateriaal! Ik was aanvankelijk niet echt lovend bij mijn bespreking van seizoen 4 over het feit dat de release een hoop bonusmateriaal miste ten opzichte van de Amerikaanse versie. Dit moet dan toch de één of andere soort productiefout geweest zijn, want dit euvel is in deze giftset verholpen; de disks van seizoen 4 zijn duidelijk verschillend van die uit de losse release. Daarnaast is er natuurlijk ook de felbegeerde bonusdisk die nóg meer materiaal bevat, alhoewel de Mythbusters-aflevering uit de losse release van de Amerikaanse seizoen 5.2 spijtig genoeg nog steeds ontbreekt.

De geanimeerde menu's blijven over de gehele release altijd in dezelfde stijl: het patroon dat door het art design loopt is de tabel van Mendeljev en ook de menu's zijn in die opmaak. Het is echter bijzonder ergerlijk dat Sony bij elke nieuwe kijkbeurt de kijker doodslaat met een excessieve hoeveelheid copyrightberichten en disclaimers - wat kan mij het schelen dat de commentaartrack niet gesanctioneerd is door de vakbond van de werkvrouwen van de benedenverdieping?
 
Seizoen 1:
Twee van de afleveringen worden voorzien van een audiocommentaartrack, de pilootaflevering en aflevering 6, Crazy Handful Of Nothin'. U hoort onder meer bedenker Vince Gilligan, acteurs Bryan Cranston, Anna Gunn en Aaron Paul, Betsy Brandt, RJ Mitte en Dean Norris, editor Lynne Willingham en scenarist George Mastras. De tracks zijn nogal druk. Zeven verwijderde scènes (10:46) zijn te bekijken bij de respectievelijke afleveringen in een redelijk goede kwaliteit. De documentaire Making Breaking Bad (11:02) is redelijk promotioneel, maar kan goed dienen als een primer voor de reeks. In een interview AMC Shootout (16:34) vertellen Vince Gilligan en Bryan Cranston dat er de laatste jaren een tendens waar te nemen is waarbij filmsterren graag de verantwoordelijkheid van een kwaliteitsdramaserie op zich nemen, waarvoor ze pakweg twintig jaar geleden veelal hun neus ophaalden. Daarna volgen drie screentests (8:17) van Aaron Paul, Anna Gunn, Betsy Brandt en Dean Norris. In totaal zijn er dan ook nog 14 featurettes Inside Breaking Bad (31:42) met fragmenten van op de set waarbij de thema's en ontwikkelingen in verschillende afleveringen tegen het licht worden gehouden. Dan staat er nog een fotogalerij Vince Gilligan's die inhoudelijk nogal mager is, en een trailer (1:02) van de televisiezender AMC.
 
 

 
Seizoen 2:
Het sleutelwoord bij seizoen 2 is 'versnipperd'; de 13 verwijderde scènes (13:07) en de 13 Inside Breaking Bad-featurettes (32:34) zijn verdeeld over de verschillende afleveringen, wat het enerzijds makkelijk maakt om ze dadelijk na de aflevering zelf te bekijken, maar wat een totaaloverzicht moeilijker maakt. Ook de 11 featurettes Behind the Scenes (32:34) zijn op een gelijkaardige manier verdeeld. Audiocommentaartracks zijn voorzien voor de afleveringen Seven Thirty-Seven, Negro Y Azul, 4 Days Out en de finale ABQ. Naast showrunner Vince Gillian worden de tracks vooral - maar niet uitsluitend - ingesproken door de voornaamste acteurs, wat voor mijn part nog altijd één van de betere keuzes van deelnemers is. Op de eerste disk vinden we nog een korte documentaire Season 1 Recap (1:31) waarin we een zeer korte samenvatting van het eerste seizoen terugvinden. Disk 2 bevat ook de videoclip van Negro Y Azul (3:25), waarin een Mariarchi-bandje een liedje zingt over het feit dat er doden gaan vallen. Het niet-uitgespreide bonusmateriaal vinden we op de derde disk terug. In de interactieve featurette The Writer's Lab - An interactive Guide to the Elements of ABQ laat bedenker Vince Gilligan zien hoe het schrijven van een script tot stand komt, en vervolgens verschillende procedures ondergaat alvorens we het eindresultaat te zien krijgen. Better Call Saul (0:50) is een weergave van het dubieuze reclamefilmpje dat in de serie getoond wordt, waarin Saul Goodman zijn niet helemaal legale diensten aanbiedt, gevolgd door een gag reel (3:52) met eerder flauwe bijdragen. In 4 featurettes Cop Talk with Dean Norris (10:25) gaat de acteur die Hank speelt te rade bij echte politiemensen over de in de serie gebruikte situaties. De documentaire Walt's Warning (2:46) laat acteur Bryan Cranston vertellen over de viral marketing-campagne die de serie begeleidt. De disk bevat nog 6 eerder op het internet te bekijken webisodes (22:50) en een fotogallerij van Vince Gilligan.

Seizoen 3:
9 afleveringen worden voorzien van een audiocommentaartrack, waarin zowat alle hoofdrolspelers aan bod komen, net als bedenker Vince Gilligan en enkele van zijn crewleden. Verspreid over de diverse afleveringen vinden we in totaal ook nog 17 verwijderde scènes (24:40) terug. Bij de aflevering No Más hoort vervolgens nog wat unused footage (3:15), voornamelijk shots van ontploffingen. Nog meer vuurwerk op disk 1 vinden we in White heat: Cranston on fire (3:13), waaruit blijkt dat Bryan Cranston voor één welbepaalde scène waarbij zijn personage in brand staat, geen gebruik heeft gemaakt van een stunt double. In Pizza of destiny: Cranston's greatest shot (2:23) wordt de korte, maar hevige levensloop geschetst van de pizza die in één welbepaalde aflevering op het dak van het huis van de familie White belandt. Disk 2 bevat de korte featurette Silent but deadly: The Brothers Moncada (8:36), waarin we de acteurs Luis en Daniel Moncada - ook in het echte leven zijn ze broers - in de rol zien kruipen van de neefjes van Tuco Salamanca. Team S.C.I.E.N.C.E. (4:03) is een kort animatiefilmpje waarin Jesse Pinkman zijn vriend Walter en zichzelf aanprijst als wetenschappelijke superhelden. Disk 2 bevat ook nog 20 featurettes Inside Breaking Bad (1:15:54) met korte bijdragen over elk van de 13 afleveringen, alsook enkele algemene stukjes zoals commentaar van de cast over seizoen 3 en twee Q&A-sessies waarin Bryan Cranston en Aaron Paul vragen van de fans beantwoorden. Disk 2 wordt afgesloten met 6 commercials Better Call Saul (11:55), waarin 's werelds meest malafide advocaat zichzelf mag komen aanprijzen. Op disk 3 vinden we nog de fotogalerij The Breaking Bad family photo album met een reeks foto's van cast en crew. In The music of Breaking Bad (4:34) mag componist Dave Porter zijn ei leggen en in Hit and run (3:19) worden de keukengeheimen verklapt voor een welbepaalde scène waarin twee drugdealers morsdood worden gereden. In AMC News visits the Breaking Bad writer's room (3:33) interviewt ene Jacob Soboroff Vince Gilligan en zijn staf van scenaristen over het succes van Breaking Bad. Dan volgt er nog een gag reel (3:17) en er wordt afgesloten met 13 mini video podcasts (1:08:13) die eerder al op internet te grabbel waren gegooid.
 
Seizoen 4:
Hier valt wat meer over te zeggen dan bij de losse release. Sony heeft het juiste gedaan en al het ontbrekend bonusmateriaal terug bijgevoegd. Zo vinden we bij élke aflevering een audiocommentaartrack, wat in dit pivotale seizoen mooi is meegenomen. Op nogal wat van de featurettes horen we Giancarlo Esposito, die als meest formidabele tegenstander van Walter in de hele reeks een iconische slechterik mag spelen. Over de 3 disks verdeeld vinden we 12 verwijderde en alternatieve scènes (25:09) die bij de juiste aflevering geplaatst worden. Op dezelfde manier vinden we daarnaast ook 21 featurettes uit de serie Inside Breaking Bad (1:19:20), met fragmenten, interviews en randinformatie bij zowat alle afleveringen. De eerste disk bevat ook nog de volledige versie van Gale's karaoke video (4:18) die in één van de afleveringen gebruikt wordt. Op de laatste disk vinden we nog een allegaartje terug met een stuk meer featurettes dan we op de losse release terugvonden. Inside the explosive finale (23:13) is één van de meest prestigieuze stukken en gaat over de spectaculaire manier waarop Walter Gus Fring om zeep helpt. In The sets of Breaking Bad (8:55) worden we naast het legendarische drugslabo van Gus Fring onder meer rondgeleid in Walters huis en Jesse's - ahum - krot en Sauls bureau. The invisible driver (4:09) behandelt een door een stuntman zeer uitgekiend shot dat in deze vierde reeks te zien is, en in The Real Family of "Breaking Bad" (4:20) presenteert Vince Gilligan wat gedol achter de schermen door cast en crew. Uiteraard zijn er ook 2 commercials Better Call Saul (2:10) met reclamefilmpjes voor onze favoriete klootzak, pardon, advocaat, voor wie geen enkel dossier té onwettelijk is om er een draai aan te geven. Ook niet terug te vinden op de losse release zijn de intussen traditionele 13 video podcasts (2:09:38) waarmee de makers eertijds inspeelden op het interactieve aspect van de serie. Dan volgt een gag reel (4:59) en nog vijf documentaires die wél op de oude versie stonden. In Cast chemistry (5:41) wordt de samenwerking tussen de castleden opgehemeld, maar in de praktijk komt dit neer op Walter en Jesse, Walter zelf en nog eens Walter. Technisch interessant is Color me bad (4:42) waarin het specifiek gebruik van kleuren en kleding in functie van het verhaal wordt toegelicht. The science of a hit show (5:35) is opnieuw een solonummertje van bedenker Vince Gilligan, die commentaar mag geven op het scenario en de personages so far. De Superlab tour (3:06) biedt ons een rondleiding met toneelbouwer Michael Flowers op dé set aller sets, het illegale laboratorium onder de wasserij waar Walter op industriële schaal crystal meth mag fabriceren. The White House (3:55) is een rondleiding op de set van het huis van de familie White.

 


Seizoen 5.1:
Ditmaal vinden we op alle 8 afleveringen een audiocommentaartrack met bijdragen van cast en crew, waaronder: Bryan Cranston, Bryan Cranston en voor de verandering ook nog Bryan Cranston. De tracks zijn zeer informatief maar vergen wel redelijk wat voorkennis van de vorige seizoenen. In totaal bevatten de afleveringen ook nog 5 verwijderde en alternatieve scènes (12:09) en de inmiddels traditioneel geworden 19 featurettes Inside Breaking Bad (1:30:08), beide verdeeld over de respectievelijke afleveringen. De featurettes bevatten zowel inhoudelijke informatie zoals contemplaties over de karakterontwikkelingen, als eerder technische aspecten zoals de keuze van locaties en scènes zoals die waarin Skyler in een zwembad verzeilt. Een paar van deze featurettes zijn niét aan een aflevering gelinkt: in Where Season 4 Left Off (4:14) brengt Vince Gilligan ons de gebeurtenissen uit het einde van het vorige seizoen in herinnering, In Season 5: The Cast Looks Ahead (3:49) krijgen we een voorsmaakje van wat er ons dit seizoen nog te wachten staat, en in On the Season 5 Set with Bryan Cranston and Aaron Paul (1:26) maken Walter en Jesse op de set wat grapjes. Het einde van Breaking Bad is nochtans nabij: we vinden ook al bijdragen waarin wordt teruggeblikt op de hele serie. Zo bevat de eerste disk de featurette Scene by scene: Directors discuss memorable moments (12:38) waarin regisseurs als John Shiban, Michelle MacLaren, Rian Johnson, David Slade, Scott Winant, Michael Slovis, George Mastras en Thomas Schnauz mogen komen vertellen wat in de afleveringen die ze zelf geregisseerd hebben de meest uitdagende scènes waren. In The writers of Breaking Bad (8:53) mogen we een kijkje nemen bij een meeting van de scenaristen waarin ideetjes worden geopperd over seizoen 5. Ook een gag reel (3:17) ontbreekt niet, alhoewel ik zoals bekend daar het nut niet van inzie, zeker niet bij een dramaserie. In Writers' room timelapse (8:38) krijgen we een montage te zien van het werk van de scenaristen aan de aflevering Fifty-One, waarin Walter de eerste verjaardag 'viert' van zijn kankerdiagnose. Het programma Chris Hardwick's All Star Celebrity Bowling (11:00) is een liefdadigheidsshow waarin een team van sterren het in een bowlingmatch het opneemt tegen een ander team voor het goede doel. Het bewuste fragment toont de deelname van "Team Nerdiest", bestaande uit Bryan Cranston, Aaron Paul, Betsy Brandt en RJ Mitte. In de Gallery 1988 art show (3:35) bezoeken cast en crew een tentoonstelling van kunstwerken geïnspireerd door de serie. Disk 2 bevat nog wat extra materiaal: een speciaal voor de dvd- en Blu-rayrelease geschoten bonusscène Chicks 'n' guns (8:12), vergezeld van een making-of Chicks 'n' guns behind the scenes (6:58). Een interessante featurette is de documentaire Nothing stops this train (15:38) over de pivotale vijfde aflevering. In The Cleaner: Jonathan Banks as Mike (8:16) zien we het charismatische personage Mike Ehrmantraut bewierookt worden die in dit vijfde seizoen enorm op het voorplan komt te staan. De Prison stunt rehearsal (1:29) is een generale repetitie voor een belangrijke scène die zich afspeelt in diverse gevangenissen. Tot slot vinden we nog auditietapes terug van de twee voornaamste nieuwe karakters in seizoen 5, Jesse Plemons (3:22) als Todd en Laura Fraser (4:09) als Lydia. Afgesloten wordt met een cross-promotionele trailer.

Seizoen 5.2:
Net zoals in seizoen 5.1 werden alle 8 de afleveringen voorzien van een audiocommentaartrack met te veel deelnemers om op te noemen, maar de namen Vince Gilligan, Bryan Cranston, Anna Gunn, Bob Odenkirk, Aaron Paul en RJ Mitte komen vaak voor, alsook auteurs als Gennifer Hutchinson, die al in veel promodocumentaires op de vorige volumes terug te vinden was, regisseur Thomas Schnautz, uitvoerend producent Michelle MacLaren... na zes seizoenen begin je de kleine inner circle van bedenkers bijzonder goed te kennen. Verdeeld over de afleveringen vinden we nog 8 verwijderde, alternatieve en uitgebreide scènes (9:26), die fans wel meerwaarde blijken te bieden, maar de makers hebben in het gros van de gevallen terecht de schaar gehanteerd. De slotaflevering Felina bevat ook nog een uitgebreidere scène, zij het in scriptvorm. Al even traditioneel bevatten de disks in totaal 16 featurettes Inside Breaking Bad (1:03:36) met korte featurettes over de verschillende afleveringen, waarin zowel de emotionele problemen van de personages als de technische manier van filmen aan bod komen. De niet-traditionele extra's dan. In de documentaire Blood Money table read (41:28) komt de cast nog eens samen om het script nog eens een laatste keer door te lezen. Walt's confession (6:13) is een iets uitgebreidere versie van de video die Walter naar Hank heeft gestuurd en hem tegelijkertijd beschuldigt van medeplichtigheid. Het regent videobandjes want ook Jesse Pinkman heeft onder invloed van Hank een evidence tape (4:57) gemaakt waarop hij maar enkele van de vele misdaden opsomt die Walter heeft gedaan of hem heeft laten doen. In The layers of a sound mix (5:39) zien we de originele geluidopnamen, de muziek en de geluidseffecten apart getoond en uiteindelijk samengevoegd. Het gaat om de scène waarin een woedende Hank een ongeval veroorzaakt. Dan volgt een vrij experimentele trailer voor de redelijk pivotale aflevering Ozymandias (1:22), waarvan de gravitas pas duidelijk wordt na het bekijken van de aflevering (één van de zeldzame individuele afleveringen op IMDB die met een 10.0 bedacht werden). Disk 1 sluit af met een gag reel (6:17). Op disk 2 vinden we dan nog interessantere documentaires terug. De documentaire The main event (14:24) gaat over de opbouw van de zonder discussie spannendste cliffhanger uit de hele reeks, die tussen de 4de en de 3de laatste afleveringen, respectievelijk To'Hajiilee en Ozymandias, een scène die de bekroning was op het werk van Dean Norris. De finale confrontatie tussen Walter en de nazi's wordt getoond in The final showdown (10:01), een logistiek nogal uitdagende scène waarin een belangrijk automatisch vuurwapen een belangrijke rol speelt. Life of a show runner (9:36) is een beetje een loftrompet voor bedenker Vince Gilligan die wordt afgestoken. Gillian heeft heel wat in het proces gestoken, en alhoewel ik geen voorstander ben van voortdurende schouderklopjes lijkt het sentiment ditmaal wel oprecht. In het faux-alternatieve einde (3:39) neemt Bryan Cranston ons mee naar zijn andere feuilleton Malcolm In The Middle, waarin hij als Hal samen met Lois (Jane Kaczmarek) in bed ligt en Hal wakker wordt na een intensieve droom waarin hij droomde dat hij een drugdealer was. Terloops worden er nog ander hints gemaakt naar ander filmprojecten waar Cranston mee bezig is. Ook deze korte spoof is voorzien van een Behind the scenes of the alternative ending (5:06). Tot slot zien we in de documentaire Fire in the hole: M60 test footage (1:01) enkele voorstudies van het door Walter ontworpen ultieme wraakwapen.
 
 

 
Bonusdisk:
Eén ding kan je de samenstellers van deze giftset niet verwijten, en dat is dat het supplementair materiaal een zeverke is om kopers te stropen. Om te beginnen bevat de disk een behemoth van een documentaire: No Half Measures: Creating the Final Season of Breaking Bad. Deze is opgesplitst in een segment Beginnings (13:19) en een hoofdmoot The Final Eight (2:02:13) waarin de acht finale afleveringen worden beschreven. De opzet van Beginnings is dat er op de laatste draaidag van Breaking Bad door cast en crew wordt teruggeblikt op de origine van de reeks, waarbij redelijk wat aandacht wordt geschonken aan het verschil in gemoedstoestand van de verschillende seizoenen. The Final Eight is een boeiende documentaire waarin het wordingsproces van de laatste acht afleveringen zeer uitgebreid wordt geschetst, met telkens in het achterhoofd het idee dat wat er ook mag gebeuren, dezelfde hoge standaard moet gehanteerd worden als bij het schieten van de vorige seizoenen. Eens we deze turf hebben verslonden, die kwalitatief zich kan meten met Empire Of Dreams, krijgen we nog 20 supplementaire documentaires van verschillende lengte waarin zowat al het restmateriaal wordt gestopt dat we na deze al zeer uitgebreide extra's-sectie nog niet gezien hebben. In Bryan Cranston: Director (5:10) wordt gefocust op de paar afleveringen die de hoofdacteur zélf geregisseerd heeft. Bad Memories (6:05) is, in tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, een nostalgische mijmering van Aaron Paul en Bryan Cranston over de meest gelukzalige momenten die ze op de set samen hebben beleefd. In Scene Envy (5:14) vertellen de diverse acteurs welke hun favoriete scènes zijn waar ze persoonlijk niet in meespeelden (maar waar ze dat toch graag hadden gedaan). The Transformation of Walt to Heisenberg (2:29) is een montage waarin we Walter zien evolueren van een gemoedelijke leerkracht (mét haar, zonder baard) naar een criminele drug overlord (zonder haar, mét baard). Shocking Moments (1:13) en More Shocking Moments (1:09) zijn korte aanhalingen door de cast van hun favoriete momenten uit seizoenen vier en vijf, respectievelijk twee en drie. In twee korte bijdragen How Will it End? mogen respectievelijk Bryan Cranston, Anna Gunn en Dean Norris (1:02) en Aaron Paul, Betsy Brandt, Bob Odenkirk en RJ Mitte (0:59) eens wild speculeren hoe de reeks gaat eindigen, op een ongeblik waarop ze het script van het finale seizoen nog niet gelezen hebben. Dezelfde cast maakt in A Look Ahead to the Final Season (2:08) een voorbeschouwing bij de laatste 8 afleveringen. Dan volgen er een paar documentaires waarin één acteur specifiek in de bloemetjes wordt gezet (minus Walter, want die heeft in zowat alle andere documentaires zijn ding mogen doen). Achtereenvolgens krijgen we Jesse's Journey: Aaron Paul as Jesse Pinkman (9:10), Avenging Agent: Dean Norris as Hank Schrader (8:06), Scene Stealer: Betsy Brandt as Marie Schrader (7:19) - tot hier lijkt het dat de titels verzonnen zijn door de studio achter de Suske en Wiske-albums - dan A Criminal Attorney: Bob Odenkirk as Saul Goodman (7:18), Skyler Breaks Bad: Anna Gunn on Season Four (6:37) en tot slot Growing Up in the White House: RJ Mitte on Walter, Jr. (5:09). The Ultimate Chess Match (8:44) verslaat nog maar eens voor een laatste keer het ultieme duel tussen Walter White en Gus Fring, en in Ted's Wipeout (4:34) krijgen we nog een laatste toelichting bij het noodlot van één van de minder vaak voorkomende personages, Skylers minnaar Ted Beneke. De laatste twee featurettes zijn nog storyboardvergelijkingen, overschotjes van seizoen vier: The Truck Attack Storyboard Comparison (5:46) en Walt and the Challenger Storyboard Comparison (4:57).  Ook Looking Back: A Season Four Retrospective (9:57) blikt nog eens terug op het vierde seizoen, wat achteraf bekeken inderdaad het meest intense was. De bonusdisk is alleen ondertiteld in het Nederland en het Frans, wat maakt dat deze versie exclusief voor de Benelux geperst werd, en dit voor een uitgave met een beperkte oplage. Plots weet ik hoe men aan het exuberante prijskaartje komt.

De schaal voor quotering van de extra's gaat maar tot tien. Helaas. Bij normale extrapolatie waren we ergens tussen de 37 en de 41 beland op de schaal van Heisenberg.
 
CONCLUSIE
Meer dan een zoveelste truc op geld uit uw zakken te kloppen is deze Breaking Bad - The Complete Series een toegift aan de fans die van de serie maar niet genoeg krijgen, en het siert de makers dat de exclusieve bonusdisk niet zomaar opvulsel is maar een substantiële bijdrage vormt aan het geheel. Het risico dat u volgend jaar een nóg completere versie zal moeten kopen is nagenoeg onbestaand, want de reeks is met een orgelpunt van jewelste afgesloten. Ik gebruik niet graag het woord memorabel omdat het anders te snel zijn waarde verliest en ik dat woord liefst reserveer voor die éne keer dat het eens écht gemeend is. En die keer is nu: Breaking Bad is één van de memorabelste reeksen van de afgelopen 25 jaar. De enige reden waarom u deze giftset wellicht niét wil kopen is omwille van het prijskaartje.coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Vince Gilligan, Adam Bernstein, Jim McKay, Tricia Brock, Bronwen Hughes, Bryan Cranston, Charles Haid, Terry McDonough, John Dahl, Johan Renck, Peter Medak, Félix Enríquez Alcalá, Michelle MacLaren, Phil Abraham, Adam Bernstein, Colin Bucksey, Scott Winant, John Shiban, Michael Slovis, Rian Johnson, David Slade, Peter Gould, Terry McDonough, George Mastras, Thomas Schnauz, Sam Catlin
Met: Bryan Cranston, Anna Gunn, Aaron Paul, Dean Norris, Betsy Brandt, RJ Mitte, Raymond Cruz, Krysten Ritter, Bob Odenkirk, Giancarlo Esposito, Jonathan Banks, Mark Margolis, Christopher Cousins, Jesse Plemons, Laura Fraser

Film:
10/10

Extra's:
10/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2008-2013

Leeftijd:
16

Speelduur:
2953 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609604474


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1 (1-6)
Frans Dolby Digital 5.1 (1-6)
Duits Dolby Digital 5.1 (1-2)
Spaans Dolby Digital 5.1 (1-5)


Ondertitels:
Nederlands (1-6), Engels (1-6), Duits (1-2), Frans (1-6), Spaans (1-5), Latijns-Amerikaans Spaans (5), Deens (5), Fins (5), Noors (5), Zweeds (5), Arabisch (1-2,4-6), Turks (1-2), Hindoestaans (1-2), Engels CC (1-2,5-6)
Extra's:
Seizoen 1:
• Geanimeerde menu's
• 2 audiocommentaartracks
• 7 verwijderde scènes
• Documentaire "Making Breaking Bad"
• Interview "AMC Shootout"
• 3 screen tests
• 14 featurettes "Inside Breaking Bad"
• Fotogallerij "Vince Gilligan's"
• Trailer
Seizoen 2:
• Geanimeerde menu's
• 4 audiocommentaartracks
• Documentaire "Season 1 Recap"
• 13 featurettes "Inside Breaking Bad"
• 11 featurettes "Behind the Scenes"
• 4 featurettes "Cop Talk with Dean Norris"
• 6 webisodes
• Gag reel
• Documentaire "Walt's Warning"
• Videoclip "Negro Y Azul" music video
• 13 verwijderde scènes
• Interactieve featurette "The Writer's Lab - An interactive Guide to the Elements of ABQ"
• Commercial "Better Call Saul"
• Fotogallerij "Vince Gilligan's"
Seizoen 3:
• Geanimeerde menu's
• 9 audiocommentaartracks
• 17 verwijderde scènes
• Unused footage
• Documentaire "White heat: Cranston on fire"
• Documentaire "Pizza of destiny: Cranston's greatest shot"
• Documentaire "Silent but deadly: The Brothers Moncada"
• Documentaire "Team S.C.I.E.N.C.E."
• 20 featurettes "Inside Breaking Bad"
• 6 Commercials "Better Call Saul"
• Fotogalerij "The Breaking Bad family photo album"
• Documentaire "The music of Breaking Bad"
• Documentaire "Hit and run"
• Documentaire "AMC News visits the Breaking Bad writer's room"
• Gag reel
• 13 Mini video podcasts
Seizoen 4:
• Geanimeerde menu's
• 13 audiocommentaartracks
• 12 verwijderde en alternatieve scènes
• 21 featurettes "Inside Breaking Bad"
• Gale's karaoke video
• Documentaire "Inside the explosive finale"
• Documentaire "The sets of Breaking Bad"
• Documentaire "The invisible driver"
• Documentaire "The Real Family of "Breaking Bad"
• 2 Commercials "Better Call Saul"
• 13 video podcasts
• Gag reel
• Documentaire "Cast chemistry"
• Documentaire "Color me bad"
• Documentaire "The science of a hit show"
• Documentaire "Superlab tour"
• Documentaire "The White House"
Seizoen 5.1:
• Geanimeerde menu's
• 8 audiocommentaartracks
• 5 verwijderde en alternatieve scènes
• 19 featurettes "Inside Breaking Bad"
• Documentaire "Scene by scene: Directors discuss memorable moments"
• Documentaire "The writers of Breaking Bad"
• Gag reel
• Documentaire "Writers' room timelapse"
• Fragmentje "Chris Hardwick's All Star Celebrity Bowling"
• Documentaire "Gallery 1988 art show"
• Exclusieve scène "Chicks 'n' guns"
• Documentaire "Chicks 'n' guns behind the scenes"
• Documentaire "Nothing stops this train"
• Documentaire "The Cleaner: Jonathan Banks as Mike"
• Documentaire "Prison stunt rehearsal"
• Documentaire "Jesse Plemons audition footage"
• Documentaire "Laura Fraser audition footage"
• Promotrailer
Seizoen 5.2:
• Geanimeerde menu's
• 8 audiocommentaartracks
• 8 verwijderde, alternatieve en uitgebreide scènes
• Nog 1 uitgebreide scène in scriptvorm
• 16 featurettes "Inside Breaking Bad"
• Documentaire "Blood Money table read"
• Documentaire "Walt's confession"
• Documentaire "Jesse Pinkman's evidence tape"
• Documentaire "The layers of a sound mix"
• Trailer "Ozymandias"
• Gag reel
• Documentaire "The main event"
• Documentaire "The final showdown"
• Documentaire "Life of a show runner"
• Alternatief einde
• Documentaire "Behind the scenes of the alternative ending"
• Documentaire "Fire in the hole: M60 test footage"
Bonusdisk:
• Documentaire "No Half Measures: Creating the Final Season of Breaking Bad":
- Beginnings
- The Final Eight
• Documentaire "Bryan Cranston: Director"
• Documentaire "Bad Memories"
• Documentaire "Scene Envy"
• Documentaire "The Transformation of Walt to Heisenberg"
• Documentaire "Shocking Moments"
• Documentaire "More Shocking Moments"
• Documentaire "How Will it End? Bryan Cranston, Anna Gunn and Dean Norris"
• Documentaire "How Will it End? Aaron Paul, Betsy Brandt, Bob Odenkirk and RJ Mitte"
• Documentaire "A Look Ahead to the Final Season"
• Documentaire "Jesse's Journey: Aaron Paul as Jesse Pinkman"
• Documentaire "Avenging Agent: Dean Norris as Hank Schrader"
• Documentaire "Scene Stealer: Betsy Brandt as Marie Schrader"
• Documentaire "A Criminal Attorney: Bob Odenkirk as Saul Goodman"
• Documentaire "Skyler Breaks Bad: Anna Gunn on Season Four"
• Documentaire "Growing Up in the White House: RJ Mitte on Walter, Jr."
• Documentaire "The Ultimate Chess Match"
• Documentaire "Ted's Wipeout"
• Documentaire "The Truck Attack Storyboard Comparison"
• Documentaire "Walt and the Challenger Storyboard Comparison"
• Documentaire "Looking Back: A Season Four Retrospective"
Varia:
• Boekje
• Magnetische diskhouders
• Schort van Los Pollos Hermanos
• Lucky coin

Andere recente releases van deze maatschappij