:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BRAQUO - SEIZOEN 3
BRAQUO - SEIZOEN 3
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2014-11-17
TV-SERIE
Na gevaarlijke Noord-Afrikanen in serie 1 en gewiekste Vlamingen in serie 2, wordt het Parijse team van Eddy Caplan met een nieuwe en zo mogelijk nog veel gevaarlijkere vijand geconfronteerd: de Russische maffia. Wat Caplan niet weet is dat hij en z’n team op het spoor van de Russen worden gezet door een jonge Française die zich op hem wil wreken voor de dood van haar vader, een politieman uit een ander onderzoeksteam die om het leven is gekomen na een conflict met zijn team. Dat Caplan niet rechtstreeks verantwoordelijk is voor de dood van haar vader, dat laat Oriane Vibert koud, voor haar is hij minstens moreel verantwoordelijk. Ondertussen ruimen Eddy Caplan en z’n immer kale sidekick Walter Morlighem een transport op van jonge Russische prostituees, maar daarbij vallen schoten en meer dan een handvol onschuldige slachtoffers. Op last van hun baas Michelle Bernardi moeten ze de Georgische politieman Andreas Megrelishvili in hun team opnemen, want hij is gespecialiseerd in alles wat met de Russische maffia van doen heeft en hij maakt Caplan en Morlighem meteen duidelijk dat ze met hun actie een veel groter opgezette actie tegen de Russen in gevaar hebben gebracht.


 
 

Uit informatie uit het milieu heeft de Parijse politie nl. begrepen dat een nieuwe Russische clan in Frankrijk wil neerstrijken die zich niet uitsluitend met inbraken wil bezighouden, maar met drugs en prostitutie. Dat vormt een bedreiging voor de positie van de Russen die nu al in Frankrijk aan de slag zijn als professionele inbrekers en dieven, en bijgevolg is er met de Franse politie een afspraak gemaakt om het nieuwe netwerk op te rollen vooraleer het zich kan vestigen. Dat blijkt niet zo eenvoudig te zijn, want het hoofd van die nieuwe maffiabende verblijft permanent in Moskou en regelt z’n zaakjes via live-conferenties op internet terwijl z’n beide zoons hem in Parijs vertegenwoordigen. Zij strijken in de Parijse hoofdstad neer op het moment dat het hoofd van de Frans-Russische clan is overleden en men het leiderschap betwist van diens aangenomen zoon Levani Jordania. Het intern conflict dat daaruit resulteert verzwakt uiteraard de positie van alle betrokken partijen en daarvan maken Caplan en Morlighem in samenwerking met Andres Megrelishvili handig gebruik om individuele leden onder druk te zetten in ruil voor protectie.

 

Roxane Delgado, het enige vrouwelijke lid van het Caplan-team is ondertussen met heel andere dingen bezig. Op het einde van seizoen 2 is haar collega en minnaar Théo Vachewski door een autobom uitgeschakeld en zij is in diepe rouw. De man die de aanslag heeft opgeëist, Roland Vogel, de voormalige politie-inspecteur die na een fatale confrontatie met Caplan uit z’n ambt is gezet, ziet het als een eerste stap in zijn poging om het hele team uit te roeien en Roxane heeft zich voorgenomen om Vogel persoonlijk over te kling te jagen. Om hem in de val te lokken legt ze het aan met z’n blinde zusje, maar Vogel is ondertussen een crimineel pur sang geworden en hij slaagt erin om Roxane altijd een stapje voor te blijven. Het wordt een bikkelharde confrontatie tussen beiden.

 

Als we Braquo 1 & 2 (2009-2011) in eerdere recensies beschreven als behorende tot de beste crimiseries die ooit in Frankrijk zijn gemaakt, dan voegen we daar met veel plezier Serie 3 aan toe, want wat bedenker Olivier Marchal en z’n scenaristenteam in deze nieuwe acht afleveringen uit hun mouw schudden is zo mogelijk nog een stuk sterker. Let wel, de ambities liggen hoog en in de loop van de voorlaatste aflevering wordt het dan ook duidelijk dat - net zoals in serie 2 - niet alle verhaallijnen netjes zullen worden afgerond. Er blijft m.a.w. stof over voor een vervolgserie en met niet één maar twee fameuze cliffhangers zorgen de makers voor een finale zoals die zelden aan het slot van een tv-serie te zien was!

 

Eddy Caplan (Jean-Hugues Anglade) blijft ook in Serie 3 het hoofdpersonage en de spil van de spannende ontwikkelingen, maar hij moet dit keer veel ruimte laten voor Roxane Delgado (Karol Rocher) die zo waar een eigen verhaallijn krijgt als de wraakengel van Théo Vachewski, die we alleen in een grote flashback (afl. 6) te zien krijgen, want topmodel en populaire filmacteur Nicolas Duvauchelle kon zich dit seizoen niet gedurende de hele draaiperiode vrijmaken wegens een té drukke agenda. De vrijgekomen ruimte wordt handig ingevuld door Geoffroy Thiebaut, die er als de sadistische Roland Vogel niet voor terugschrikt om voor z’n wraakengel Roxane Delgado een zeer macaber eind te bedenken. Joseph Malerba wordt als Walter Morlighem in deze serie min of meer naar de achtergrond gedrongen en komt nog alleen in actie als hulpje van z’n chef, terwijl de jonge en zeer goed uitziende Lizzie Brocheré een niet onaardige rol in de schoot geworpen krijgt als de wraakengel van Caplan.

De regisseurs Manuel Boursinhac en Frédéric Jardin houden opnieuw een hoog tempo aan en kiezen voor een kleurenpalet dat zoals in het verleden heel dicht aanleunt bij dat van een film noir. Traag in- en uitzoomende camera’s moeten de claustrofobische sfeer in sommige scènes benadrukken en opnieuw is er gekozen voor perfect aandachttrekkende kikker- en vogelperspectieven om de afleveringen vorm te geven. Gecombineerd met uitstekende acteerprestaties levert dat opnieuw een hoge score op.

 
BEELD EN GELUID
Heel veel scènes zijn donker gehouden en voor de buitenopnamen is een combinatie gemaakt van een sober en andere keren een zeer opvallend kleurenpalet met veel groen en beige. Nachtelijke scènes zijn in alle tinten van donkerblauw en grijs ondergedompeld. Ongerechtigheden hebben we niet gezien en het zwart-witniveau is indrukwekkend. Opnieuw is er sprake van een zeer opvallende geluidstrack met een brede surround en diepe bassen.
 
EXTRA’S
Geen

 
 
CONCLUSIE
Met seizoen 3 is deze uitstekende Franse crimi niet aan z’n einde, want minstens twee verhaallijnen eindigen met een kanjer van een cliffhanger. Dat is een goede zaak, want soms lijkt het erop alsof de Scandinaven de enigen zijn die spannende en pakkende politieseries kunnen maken. Bedenker Olivier Marchal en z’n team bewijzen dat dat niet het geval is. Op naar serie 4!cover
Studio: JustBridge

Regie: Manuel Boursinhac, Frédéric Jardin
Met: Jean-Hugues Anglade, Joseph Malerba, Karole Rocher, Geoffroy Thiebaut, Joël Lefrançois, Valérie Sibilia, Isa belle Renauld, Renat Shuteev, Arsène Jirovan, Mark Ivanir, Leonid Glushchenko, Toni Hristoff, Xavier Schliwanski, Olga Babluani, Antoine Basler, Y

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
16

Speelduur:
400 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711983962538


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij